Germanwings: kétségbeesetten próbált visszajutni a fülkébe a pilóta

2015. március 29. 11:17

A Daily Mail cikke szerint kétségbeesetten próbált visszajutni a pilótafülkébe a Germanwings lezuhant járatának pilótája, Patrick Sondheimer, miután a Andreas Lubitz másodpilóta kizárta onnan. Lubitz többször is szólt a kapitánynak korábban, hogy nyugodtan kimehet a mosdóba.

2015. március 29. 11:17

Kétségbeesetten próbált bejutni a kezuhant Germanwings-járat pilótafülkéjébe Patrick Sondheimer, miután a másodpilóta Andreas Lubitz kizárta onnan – írja a Daily Mail a pilótafülke hangfelvételeinek Bildben közölt átirata alapján.

A felszállás után a kapitány elnézést kért az utasoktól, mivel 26 perces késéssel indultak. Lubitz már ez után jelezte, hogy Sondheimer elmehet mosdóba, mivel tudott róla, hogy Barcelonában már nem volt ideje. Jelezte, hogy szívesen átveszi az irányítást. A pilóta utasította Lubitzot, hogy készüljön fel a németországi leszállásra. Ez után Lubitz újra jelezte, hogy kimehet a pilóta.

„Nyisd ki az istenverte ajtót!”

Végül Sondheimer kiment a mosdóba, Lubitz pedig feltehetően bezárkózott és lefelé irányította a gépet. A radarokon 10:29-kor kezdett süllyedni a gép, ezt a rendszer is jelezte és a légiirányítás is igyekezett velük kapcsolatba lépni. Pár perc múlva nagy csattanás hallatszik és a kizárt pilóta hangja: „Isten szerelmére, nyisd ki az ajtót!” A háttérben hallatszik, hogy az utasok pánikolnak.

A felvételen ezután többször is hallatszik, ahogy megpróbálják kívülről betörni az ajtót. „Nyisd ki az istenverte ajtót!” – kiáltotta Sondheimer, mikor már földközelben volt a gép. Lubitz lélegzése hallatszik a felvételen, de egyszer sem válaszolt kollégájának. A gép 10:40-kor csapódott be a hegyoldalba.

Depressziós volt a pilóta

A Süddeutsche Zeitung szerint a másodpilóta düsseldorfi lakásában lefoglalt iratokból kiderül, hogy Andreas Lubitz több orvos kezelése alatt állt, a betegállományba helyezéséről szóló iratot pedig egy neurológus-pszichiáter szakorvos állította ki, de ő összetépte azt.

A Welt am Sonntag értesülése szerint a nyomozás eddigi adatai alapján a másodpilóta súlyos depresszióban és úgynevezett szubjektív túlterhelési szindrómában szenvedett, és több neurológus és pszichiáter kezelte. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolója szerint egyelőre nem ismert, hogy van-e összefüggés a szembetegség és a lelki panaszok között. Az ügyészség a lappal közölte, hogy a munkaadó nem tudott a másodpilóta betegségéről, de személyes környezetében tudták, hogy orvosi kezelés alatt állt.

A Bild am Sonntag szerint a 27 éves fiatalember barátnője valószínűleg terhes. Az angol-matematika szakos tanárnő néhány hete mondta el diákjainak, hogy gyereket vár. A másodpilóta együtt élt barátnőjével Düsseldorfban. A Der Spiegel hírmagazin szerint azt tervezték, hogy összeházasodnak. A Daily Mail viszont azt írja, a nő nem régen szakított a másodpilótával.

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. április 01. 09:45
Azt valahogy elfelejtették megemlíteni, hogy oxigén maszkon keresztül lélegzett "egyenletesen". A kérdés, miért vette fel a maszkot? http://www.parismatch.com/Actu/International/Exclusive-The-final-moments-before-the-crash-736774
betabeta
2015. március 31. 10:53
Azért, hogy mennyire nem a valós képet mutatta önmagáról: Mielőtt öngyilkos lett volna, a számítógépén még kiverte utoljára, egy buzi pornóra... A munkatársai tudták róla, hogy buzi, mégis barátnője volt a nyilvánosság számára...hmm Szóval még nemi szereptévesztéssel is "küzdött". Ferde hajlamok, a gondolkodás eltorzulása....Ilyeneknek biztos, hogy engedélyezni kellene ilyen poziciókat foglaljanak el? Nem kéne vizsgálni, hogy mondjuk a nemi szereptévesztés milyen befolyással van az ember gondolkodásának torzulására?
pollip
2015. március 30. 08:40
"Kay Kratky, a Lufthansa egyik vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy a nagy sebességgel a hegyoldalnak csapódott gép második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket. Pedig a második fekete dobozra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy pontosabb képet kapjanak a történtekről. Két osztrák szakértő élesen bírálta is a francia ügyészséget, mert szerintük a hatóság elhamarkodottan közölte gyanúját, hogy a másodpilóta szándékosan idézte elő a katasztrófát. Az ügyészség lépése szerintük médiahisztériához és spekulációkhoz vezetett, a második fekete doboz azonban fontos technikai információkkal szolgálhat arról, hogy mi is történt pontosan." Nem lehet végkövetkeztetéseket levonni, bármennyi repülési szakértő és orvos lett is pillanatok alatt kis hazánkban.
Fakutya Vigyora
2015. március 29. 23:42
Na, szóval a buzik önmagukkal is meg vannak hasonulva, ezért nem lehet rájuk bizni emberek életét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!