Hadat üzent az EU a nejlonzacskóknak

2015. április 28. 14:38

Elfogadta az Európai Parlament (EP) azokat a szabályokat, amelyek jelentősen visszaszorítanák a környezetszennyező, 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült nejlonzacskók használatát az EU-ben. 2010-es adatok szerint minden uniós polgár fejenként csaknem kétszáz ilyen zacskót használt el abban az évben.

2015. április 28. 14:38

Elfogadta kedden strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) azokat a szabályokat, amelyek szerte az Európai Unióban jelentősen visszaszorítanák a környezetszennyező, 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült nejlonzacskók használatát.

Az új szabályozás értelmében az unió tagállamai két lehetőség közül választhatnak: 2019 végére 90-re, 2025 végére pedig 40-re szorítják le az egy főre jutó éves zacskófelhasználást, vagy 2018-tól vállalják, hogy a vásárlók ne kaphassanak ingyen ilyen zacskót. Az EP 2010-es adatai szerint minden uniós polgár fejenként csaknem kétszáz ilyen zacskót használt el abban az évben. Ezeket általában nem lehet újra felhasználni, így a kukában végzik, hatalmas terhet róva a környezetre.

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője szerint ezzel Európa egy rossz szokástól szabadulhat meg. A politikus arra is emlékeztetett, hogy Magyarország már most is teljesíti az új előírásokat. Magyarországon a 2011-ben bevezetett környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénynek köszönhetően jelenleg az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab. Ezzel az Európában is példamutató eredménnyel hazánk már most teljesíti a 2025-re kitűzött célszámokat – hangsúlyozta Hölvényi. A KDNP-s politikus közleményéből az is kiderül, hogy a szigorítás a pénztárnál kapott szatyrokra vonatkozik elsősorban, a tagállamok kivételt tehetnek azokkal a zacskókkal, amelyekbe a boltokban a többi között halat, húskészítményeket, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. április 29. 08:20
Nos ,Meine Damen und Herren! Van egy korszakalkotó ötletem! Dolgozzanak ki egy olyan eljárást, ami a nevezett műanyag zacsik gyártását ,annak megsemmisítését környezetkímélő módon végzik. A technológiájuknál, csak az idétlen szövegük ócskább! Ha pedig nem hajlandóak ezt belátni, hogy a nedves stb élelmiszereket csak vízhatlan csomagolásban lehet szállítani, akkor az alábbiakat javaslom! A hölgyek a római légiók által használt döfőkardjaikat dugják végre hüvelyükbe,hogy nyugvópontra juthasson e téma. Az urak meg ott Brüsszelben a cuccot tömjék saját zacskójukba....
balbako_
2015. április 29. 06:26
Az ördög a részletekben rejlik. Ugyanis, ha helyettük a műanyagtálcás nejlonfóliás csomagolás erősödik akkor adtak a műtrágyának egy pofont.
=nessuno=
2015. április 28. 20:07
"a tagállamok kivételt tehetnek azokkal a zacskókkal, amelyekbe a boltokban a többi között halat, húskészítményeket, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak." Akkor miről beszélünk? Pékárut tessék papírzacskóba tenni
Akitlosz
2015. április 28. 18:20
Már nagyon régóta nincsen ingyenszatyor. Fizetni kell a szatyrokért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!