Döntött a kormány: felépül a kerítés a szerb határon

2015. június 25. 15:07

Nem várta meg a kormány a jövő heti szerb-magyar közös kormányülést a kerítésről szóló döntéssel: Lázár János bejelentése szerint felépül a fal a déli határon. 175 kilométeres szakaszon négy méter magas, kétszintű kerítésrendszer épül. Orbán közben levélben kért segítséget az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökétől menekültügyben.

2015. június 25. 15:07

Ideiglenes határzár létesül a magyar-szerb határon – számolt be a kormány döntéséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Lázár János kiemelte: e kérdésről készek a jövő heti magyar-szerb kormányülésen egyeztetni, ugyanakkor a magyar kabinet a döntését meghozta.

Közlése szerint várhatóan 175 kilométeres szakaszon várhatóan 4 méter magas kerítés létesül. Jelezte: módosítják az államhatárokról szóló törvényt, hogy a tulajdoni és használati kérdések rendezhetők legyenek.

Lázár János közlése szerint a Csongrád és Bács-Kiskun megyei szakaszon ötezer hektárról van szó, ennek egyharmada az állami és kétharmada a magántulajdon. Utóbbi használatáért az állam fizetséggel tartozik és ezt meg is fogja fizetni – rögzítette a miniszter, aki azon meggyőződésének is hangot adott, hogy az ideiglenes határzár felállítása biztosítani fogja a határ legális használatát.

Magyarország segítséget kér Európától menekültügyben

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írt levélben kért segítséget Európától Orbán Viktor miniszterelnök az illegális bevándorlás ügyében, jelesül, hogy a visszatoloncolásra váró bevándorlókat oda küldjék vissza, ahol beléptek az EU-ba – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette: a friss adatok szerint más uniós tagállamok mintegy 16 ezer nem EU-s állampolgárt akarnak visszatoloncolni Magyarországra, „ez az első etap”. Magyarország azonban nem képes a fogadásukra – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy – a Belügyminisztérium számításai szerint – a 16 ezerből „200 ezer is lehet” a következő fél évben.

Emellett a kormány vitatja is – folytatta –, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene-e fogadnia, ők ugyanis vélhetően Görögországban léptek be az EU-ba. Ezért a magyar álláspont szerint oda is kell visszaküldeni őket - rögzítette Lázár János.

Jelezte, hogy a július 1-jei budapesti szerb-magyar kormányülésnek is az illegális határátlépés és a határzár lesz a várható legfontosabb kérdése. A szerb-magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy meg is maradjon – mondta a miniszter.

Lázár ismét az Európai Bizottsághoz fordul Altus-ügyben

Ismét az Európai Bizottsághoz fordul Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Altus európai uniós megbízása ügyében.

A tárcavezető csütörtöki budapesti tájékoztatóján közölte: levelében arra hívja fel a brüsszeli testület figyelmét, hogy a magyar kormány rendelkezésére álló információk alapján több olyan személy és szervezet is van az Altus Zrt. konzorciális partnerei között, akik vagy amelyek esetében az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) többször vizsgálódott, és tudomásuk szerint el is marasztalta őket.

(A kép illusztráció)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. június 26. 07:53
A felcsúti hazudozó habonyi nótára járja a pávatáncot. ---- "... Magyarország a dublini rendszer előírásainak betartására, illetve az annak szabályai szerint visszaküldött bevándorlók befogadására tett ígéretet" A felcsúti hazudozó ismét biztosította Brüsszelt, hogy minden ejus segget kinyal. A bevándorlós handabandázása csak a félrevezetett választóinak szóló, Habony-Flinkeistein féle, 'politikai termék' volt. Jövő: mindenki befogadhat egy aranyos fekete embert. Addig is tegyen félre, hogy legyen miből eltartani! CSAK A FIDESZ MAFFIA !
Tintamin
2015. június 25. 22:50
Nyugatra is kellene egy, mert ott meg epp az ertelmesebb kaszt menekul a fideszes maffiarendszer elol...
pitypang1125
2015. június 25. 21:04
Fegyveres határőröket tűzparanccsal! Ha máshogyan nem megy akkor az azonnali sorozással, tartalékosok mozgósításával. Messzire elkerülnének minket egy héten belül!
kuwiq
2015. június 25. 17:31
Jobban örültem volna, ha a határ őrzéséről gondoskodnának, arról hoznának döntést. Meg a rómaiak születésszabályozásáról, különben leshetünk, 20 év múlva többségben lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!