Orbán: Felül kell vizsgálni az európai menekültügyi rendszert

2015. június 26. 15:35

Orbán Viktor szerint felül kell vizsgálni a dublini rendelkezéseket, mivel ma nem menekültáradatról, hanem népvándorlásról van szó, így a régi rendszer elavult. A pénteken véget ért EU-csúcson a tagországok elvetették az Európai Bizottság kötelező kvótás megoldását menekültügyben. Orbán szerint az európai országok belátták: Magyarország és Bulgária helyzete speciális bánásmódot igényel.

2015. június 26. 15:35

Miután nem menekültáradatról, hanem népvándorlásról van szó, a jelenlegi európai menekültügyi rendszer nem működőképes, felül kell vizsgálni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni sajtótájékoztatóján. A kormányfő úgy vélte, amikor az úgynevezett dublini rendszert kialakították, még nem a jelenlegi feltételek álltak fenn, vagyis nem volt szó sokmilliós népvándorlási nyomásról.

Ugyanakkor Magyarország alkalmazni fogja a dublini előírásokat, nem függeszti fel a rendelkezéseket – szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette: Magyarország egyúttal elvárja, hogy a többi ország is alkalmazza ezeket a szabályokat. Úgy vélte, ha a menekültügyi előírásokat mindenki alkalmazná, akkor a Magyarországra érkező bevándorlók száma jelentősen alacsonyabb lenne. A miniszterelnök hangsúlyozta, az EU belátta: Magyarország és Bulgária a menekülteknek az európai közösségen belüli elosztásakor speciális bánásmódot igényel.

Orbán: Földrajzilag átfogó megközelítésre van szükség menekültügyben

Az Európai Unió vezetői belátták, földrajzilag átfogó megközelítésre van szükség menekültügyben – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni sajtóértekezletén. A kormányfő azt mondta, a figyelem mindeddig Görögországra és Olaszországra, vagyis az odaérkező tengeri határsértőkre irányult, a balkáni, szárazföldi útvonal alig kapott figyelmet, ez azonban mostantól megváltozik.

Az Európai Unió kétnapos csúcsértekezletén a kormány- és államfők megegyeztek arról, távol kell tartani a közösség területétől a menedékjog elnyerésére nem jogosultakat, s ennek érdekében együttműködést kell kialakítani a kibocsátó és a tranzitországokkal. Orbán Viktor leszögezte: mindenkinek saját kötelezettsége a határok védelme. Hozzátette: Magyarország meg fogja védeni déli határait. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ideiglenes határzár nem irányul Szerbia ellen.

Véget ért az EU-csúcs, elfogadták a zárónyilatkozatot

Zárónyilatkozat elfogadásával befejeződött pénteken Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének, Dinald Tusknak a szóvivője Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a résztvevők közös következtetéseket fogalmaztak meg a migráció, a gazdasági és pénzügyi unió, a brit EU-tagság jövője, az európai védelem erősítése, az egységes digitális piac kialakítása, valamint a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó „európai szemeszter” ügyében. Tusk és Jean-Claude Juncker – utóbbi az Európai Bizottság elnöke – közösen tart záró sajtótájékoztatót, számos más tagállami vezető pedig külön nyilatkozik.

Az eddigi értesülések szerint a menekültügyben – elsősorban a közép- és kelet-európai tagországok ellenzése nyomán – elvetették azt az európai bizottsági javaslatot, hogy az egyes uniós országok kötelező kvóta alapján vegyenek át menekülteket Olaszországtól és Görögországtól, illetve fogadjanak be az EU-kívül tartózkodó olyan szíriaiakat, illetve eritreaiakat, akik jogszerű menedékkérőknek minősülnek.

Az előbbi kategóriában 40 ezer, az utóbbiban 20 ezer ember önkéntes alapon vállalható áthelyezésére, illetve áttelepítésére vonatkozó keretszámban ugyanakkor megállapodtak.

Tusk: új biztonsági stratégiát dolgoz ki az Európai Unió

Az újszerű biztonsági fenyegetésekre való tekintettel új, biztonsági stratégiát dolgoz ki az Európai Unió – közölte Donald Tusk, az uniós országok csúcsvezetői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke péntek délután Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy az EU-csúcstalálkozó pénteki ülésén részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és áttekintést adott a résztvevőknek az újszerű biztonsági fenyegetésekről. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a jövő júniusi EU-csúcsra készíti elő az uniós biztonsági stratégia tervezetét.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. június 27. 08:28
451 "Gyorsan lépni kellett a kerítéssel, mielőtt helyette határt kéne őrizni" Mivel? Azzal a nemlétező Határőrséggel amit ti ZSDSZ-esek építettetek le A Honvédséggel együtt??????
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. június 27. 08:26
A bukás Meghátrál az Orbán-kormány, és a kiszivárgott információk szerint a rezsiharcban használt fegyverben vaktöltényekre cserélik az éles lőszereket. Bár a kabinet kommunikációs stábja próbálja nyugtatni az embereket, hogy nem kell számítaniuk az energiaárak újbóli emelkedésére, ám az igazságügyi tárcától kiszivárgott, az EU-nak írt levél tartalmából arra lehet következtetni, hogy ismét lesz – lassan mondjuk – gáz-ár-e-me-lés!
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. június 27. 08:16
Glatz Ferenc PALLAS (német) MTA 20 Horn Gyula PALLAS (német) MSZP Jeszenszky Géza B"NAI-BRIT (USA) MDF 24 Kapolyi László B"NAI-BRIT (USA) MSZDP 25 Keleti György PALLAS (német) MSZP MOSZAt 26 Keleti Györgyné PALLAS (német) MSZP MOSZAt iss János B"NAI-BRIT (USA) SZDSZ 29 Konrád György PALLAS (német) SZDSZ 30 Kónya Imre PALLAS (német) MDNP 31 Kóródi Mária PALLAS (német) SZDSZ 32 Kosáry Domokos PALLAS (német) MTA 33 Kovács László francia MSZP 34 Kőszeg Ferenc PALLAS (német) SZDSZ 35 Kukorelly István PALLAS (német) MSZP 36 Kupa Mihály PALLAS (német) CENTRUM 37 Lengyel László PALLAS (német) MSZP 38 Liebmann Katalin PALLAS (német) FkgP 39 Lovas István B"NAI-BRIT (USA) FIDESZ http://www.szittya.com/Untitled_13.htm
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. június 27. 08:15
72 szabadkőműves a mai magyar politikai életben a politikai SZABADKŐMŰVESEK 2002-ben a magyar politikai életben. Magyarországon 300 szabadkőműves páholy működik. PÁHOLYOK: GRAND ORIENT francia B"NAI-BRIT (USA) USA Martinovics francia PALLAS (német) német Érdekesebb nevek Áder János francia FIDESZ Balsai István PALLAS (német) Baráth Etele PALLAS (német) MSZP Kámzsás 5 Bauer Tamás B"NAI-BRIT (USA) SZDSZ Bokros Lajos PALLAS (német) MSZP 7 Bolgár György B"NAI-BRIT (USA) MSZP 8 Boross Péter PALLAS (német) MDF KGB utódja 9 Dávid Ibolya B"NAI-BRIT (USA) MDF 10 Demján Sándor B"NAI-BRIT (USA) Trigránit 11 Demszky Gábor B"NAI-BRIT (USA) SZDSZ 12 Donáth Ferenc PALLAS (német) MSZP Evangélikus Lelkész 13 Elek István PALLAS (német) MDF 14 Eörsi István B"NAI-BRIT (USA) SZDSZ 15 Eötvös Pál PALLAS (német) MSZP Népszabadság 16 Eszterházy Péter francia SZDSZ 17 Farkasházy Tivadar B"NAI-BRIT (USA) SZDSZ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!