Menekültügy: ezek az országok biztonságosak a kormány szerint

2015. július 21. 21:33

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint biztonságos származási ország és biztonságos harmadik ország az EU tagállamai mellett Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, az USA halálbüntetést nem alkalmazó államai, valamint Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland. Az ezekből az országokból származóknak, illetve az ezekből érkezőknek a jövőben egyénileg kell bizonyítaniuk, hogy jogos a menedékkérelmük, illetve nem részesültek hatékony védelemben.

2015. július 21. 21:33

A kormány meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját, és ezen szerepelnek a nyugat-balkáni országok is: ebből az irányból érkezik Magyarországra a legtöbb illegális bevándorló. A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányrendelet alapján a menedékjogról szóló törvény szerinti biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak  minősülnek az Európai Unió tagállamai és tagjelölt államai – Törökország kivételével – (Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia), az  Európai Gazdasági Térség tagállamai, az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai, továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Ha a menedékjogról szóló törvény szerinti elismerését kérő származási országa szerepel a biztonságos származási országok európai uniós listáján vagy a kormány által meghatározott országok között, az elismerését kérő a jogszabály szerinti menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy az ő egyéni esetében a származási országa nem felel meg a biztonságos származási országokra meghatározott feltételeknek. Ha az elismerését kérő Magyarországra érkezését megelőzően a biztonságos harmadik országok uniós listája vagy a kormányrendelet szerinti valamelyik biztonságos harmadik ország területén tartózkodott vagy átutazott, a menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy esetében ebben az országban nem volt lehetősége hatékony védelemre.

A listán tehát egyrészt azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságos származási országnak tekinthetők, vagyis amelyekben nincs háború, üldöztetés. A biztonságos harmadik országok listáján pedig azok az országok szerepelnek, amelyek biztonságosnak tekinthetők, amelyeken a menedékkérő keresztülutazott, és ott lehetősége lett volna a nemzetközi védelem igénybevételére.

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. július 22. 13:04
Izraelből akkor miét jönnek?
bumburi
2015. július 22. 11:49
Ja, bocs és az Iszlám-állam sem biztonságos ráadásul ott még 50 C meleg is van.
bumburi
2015. július 22. 11:46
Ez a lista sértően túl szűk. Először is szerepelnie kellene rajta minden olyan országnak, ahová az utatási irodák túrista utakat szerveznek magyar turisták számára, igy Törökországnak, Egyiptomnak, Oroszországnak, Grúziának,Thaiföldnek,Indiának,Tunéziának,Mexikónak,Braziliának,Venezuelának,Kubának,Ecuádornak,Argentinának,Vietnámnak,Tanzániának,Kenyának,Ugandának,Dél-afrikai köztársaságnak,Namibiának,Angolának,Mozambiquenak,Szaudi arábiának,Kuwaitnak,Emírségeknek,KinánaK,Koreának,Örményországnak,Azerbajdzsánnak,Kirgizisztánnak,Kazahsztának,Türkmenisztánnak,Fehéroroszországnak,Üzbegisztánnak,Nepálnak,Sri-Lankának,Indonéziának,Fülöp-szigeteknek, Naurunak, Salamon szigeteknek,Pápua új-guineának,Marokkónak,Algériának,Etiópiának,Guineai köztársaságnak,Benin-nek,Sierra leonénak,Ghánának,Togo-nak,Kamerun-nak,Mozambiq-nak,Swáziföldnek,Botswánának,Uruguáynak,Boliviának,Myanmarnak,Zöldfoki-szigeteknek,Paraguáynak,Chilének,Kolumbiának,Iránnak,Laosznak,Kambodzsának,Szingapúrnak,Maláj-szövetségnek,Brunei szultanátusnak,Tonga-királyságnak,Fiji-szigeteknek,Suriname-nak,Belizének,Nicaraguának,Panamának,Lesotho-nak,El Salvadornak,Guatemalának,Costa Ricának,Mauritiusnak, Secheyelles-szigeteknek,San Kitts és Nevis szigeteknek, Anguillának,Dominikai köztársaságnak, Jamaicának,Kajmán-szigeteknek, Ománnak,Montserratnak, Kiribati köztársaságnak,Tuvalu szigetének,Új kaledóniának,Ruandának,Samoa-szigetnek,Libériának, Eritreiának, Dzsibutinak, Libanonak és még sok olyan országnak amelynek hirtelenjében nem jut eszembe a neve. Egyszerübb lett felsorolni a kockázatos országokat, ahová nem szabad menekülteket visszaküldeni: Szíria,Líbia,Afganisztán,Jemen,Közép-Afrikai köztársaság, Dél-Szudán,Mali-köztársaság, Nigéria Északi része oszt slussz-passz a többi meg biztonságos ország kivéve persze az USA egyes tagállamait.
katus
2015. július 22. 09:37
https://www.youtube.com/watch?t=1215&v=-o7HWX7lkKU A - Budaházy Edda és Szakál Boglárka jóvoltából - immár magyar felirattal is ellátott kisfilm megosztása mindenkinek ajánlott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!