Összehangoltan segítik a migránsokat a karitatív szervezetek

2015. július 16. 12:08

Soltész Miklós államtitkár elmondta: a hat nagy karitatív szervezet hat menekülttáborban lesz jelen, és a valóban rászorulóknak fognak humanitárius segítséget nyújtani.

2015. július 16. 12:08

A Karitatív Tanács tagjai a hatóságokkal egyeztetve, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva segítenek a továbbiakban ellátni az illegális bevándorlókat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a karitatív szervezetekkel való egyeztetés után tartott szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Soltész Miklós elmondta: a hat nagy karitatív szervezet – Katolikus Karitász, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – hat helyen lesz jelen. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérésére a röszkei és a kiskunhalasi, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kérésére pedig a Nagyfán, Debrecenben, Vámosszabadiban és Bicskén működő tárborokban. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a karitatív szervezetek a valóban rászorulóknak fognak humanitárius segítséget nyújtani: elsősorban idős és beteg embereknek, valamint gyermekes családoknak. 

Abban is megállapodtak, hogy a jövőben heti rendszerességgel egyeztetnek egymással és az államtitkársággal, és ha szükséges, közösen kezdeményeznek a menekültellátást megkönnyítő jogszabály-módosításokat – tette hozzá Soltész Miklós. Az államtitkár a szervezett segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozva beszélt arról, hogy a több tucat országból érkező migránsoknak az európaitól eltérő vallási, étkezési szokásaik vannak, ezért nem mindegy, hogy milyen élelmiszer, ruha jut el hozzájuk. A rosszul választott adomány ugyanis sokszor a kukában vagy a piacon végzi.

Kitért arra is, hogy a legnagyobb szeretettel és jó szándékkal is nagy kárt lehet okozni mind Magyarországnak, mind a bevándorlóknak. Fontos a kiegyenlített ellátás, hiszen a migránsok, akik többségének van mobiltelefonja, informálják a következő csoportokat minden egyes gyűjtőtáborról. Így ők már konkrét elvárásokkal érkeznek és követelőzőkké válnak, ha nem kapják meg azt az ellátást, amiben egy héttel korábban részesültek sorstársaik.

Az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága múlt pénteken fordult a Karitatív Tanács tagjaihoz a Magyarországra érkező migránsok humanitárius megsegítése érdekében. Ezt követte az a hétfői egyeztetés, amelyen a karitatív szervezetek azt kérték az ORFK, a BÁH és a MÁV képviselőitől, ők mondják meg, hogy hol és milyen segítségre lenne szükségük. A szerdai egyeztetésre a hatóságok elkészítették a „feladatlistát”, amelynek alapján a karitatív szervezetek felosztották maguk között a munkát – ismertette Soltész Miklós. 

A legnagyobb szükség a táborokban matracra, ágyra és ágyneműre, gyógyszerre, tartós élelmiszerre, ruhaneműre, tisztító és higiéniás szerekre, valamint biztonságos gyermekjátékra van - derült ki a hatóságok kéréseiből. Kérték továbbá a karitatív szervezetek munkáját a táborokban lakók lelki segítésében és a gyermekek ellátásában is – mondta az államtitkár.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosalinda
2015. július 16. 14:13
Nem értem kiket támogatnak, hiszen TELJESEN ki lettek irtva. Shalom!
Quet
2015. július 16. 14:10
Orbán mindenképpen gusztustalan egy giliszta. A felesége meg próbálja megvenni a jóakartú imázst egymillióért.
alex.leopardi
2015. július 16. 12:53
nem értek egyet veled,magyarként szocializálódni szükség van a törci és a magyar nyelv ismeretére,miért harcolnak a románok a magyar oktatás ellen
alex.leopardi
2015. július 16. 12:44
nem kell beengedni őket,ha már itt vannak akkor közmunkával,nyelv és történelemtanárokkal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!