Éjjelre lezárhatja a Csalagutat az Egyesült Királyság

2015. augusztus 07. 10:58

A The Daily Telegraph szerint a brit kormány végső esetben kész elrendelni, hogy éjszakára lezárják az országot Franciaországgal összekötő Csalagutat. A kormány szerint az éjszakai üzem növeli annak kockázatát, hogy az illegális bevándorlók átjutnak az alagúton.

2015. augusztus 07. 10:58

A brit kormány kész elrendelni, hogy éjszakára lezárják a szigetországot és Franciaországot összekötő Csalagutat, ha Calais-nál rosszabbodik a migrációs helyzet – tudta meg a The Daily Telegraph.

A napilap pénteki száma szerint az intézkedést a brit kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozócsoportja (COBRA) már korábban fontolóra vette, de csak az után szivárgott ki, hogy előző nap kiderült, egy illegális bevándorló a rendkívüli veszélyekkel dacolva gyalog kelt át a csaknem 50 kilométeres alagúton. A szudáni férfit alig valamivel célja, Folkestone előtt fogták el a rendőrök.

A brit kabinet csak végső esetben döntene úgy, hogy éjszakára mind a teher-, mind a személyvonatok elől lezárja az alagutat, de már körüljárták ennek jogi lehetőségeit – tudta meg kormányzati forrásokból a The Daily Telegraph. A kormány szerint az éjszakai üzem növeli annak kockázatát, hogy az illegális bevándorlók átjutnak az alagúton. Calais-ban több ezren várnak az alkalomra, hogy kamionokra vagy vonatokra felkapaszkodva átkeljenek, és az ezzel járó veszélyek sem riasztják őket vissza. Június óta kilencen vesztették életüket balesetben. Az alagútban 140-160 kilométeres sebességgel száguldanak a szerelvények.

Eddig csak csökkentették a forgalmat

A lap szerint a kormány egyelőre azért nem rendeli el a Csalagút éjszakai lezárását, mert az üzemeltető Eurotunnel önként vállalta, hogy legalább a teherforgalmat csökkenti az éjszakai órákban.

A brit sajtó pénteken úgy értékelte, hogy a szudáni férfi esete az alagút biztonságának eddigi legsúlyosabb megsértése volt. A menekült a francia erőket kijátszva négy kerítésen jutott át és négyszáz kamera előtt maradt észrevétlen, mielőtt hétfő este beleveszett az alagút sötétségébe. Ott aztán az út felénél észlelték a riasztóberendezések, de a rendőröknek így is 10 órába telt, mire megtalálták. Egy időre le kellett állítani az utasforgalmat, ami többórás fennakadáshoz vezetett.

Megfigyelők szerint azok a menekültek, akiket a brit és a francia hatóságok óvintézkedései nem tántorítanak el attól, hogy megpróbáljanak átkelni a Csalagúton, egyre vakmerőbb lépésekre vállalkoznak majd, hogy még az új biztonsági kerítések felhúzása és a még több őr szolgálatba helyezése előtt átjussanak. Akciója miatt a 40 éves szudáni férfi Nagy-Britanniában ráadásul így már nem is folyamodhat menekültstátusért, mert illegális úton próbált meg bejutni. Már vádat is emeltek ellene, és ha augusztus végén bűnösnek találják, börtönbe küldhetik.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. augusztus 07. 13:31
..remélem bírják cérnával késő őszig, akkor csökkenhet az áradat, mert félő, hogy ha valami kis szikra kipattan mostanság, akkor lőni fognak...az meg nagyon-nagyon nem lesz jó.
magichorze
2015. augusztus 07. 13:23
a hunok, vandalok, barbarok meg a vizigotok sirva konyorogtek volna nehany romai ballib jogvedoert, ha tudtak volna :))))
várúr
2015. augusztus 07. 13:23
Az a végső eset évek óta fennáll...
ZolieM
2015. augusztus 07. 13:20
Ha az összes illegális menekültet, mihelyt az EU területére teszi a lábát összeszednék, és teherhajókkal elszállítanák Afrika és Ázsia legtávolabbi lakatlan partvidékéig, akkor egy idő után nem jönnének többen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!