Migrációs hullám: a Bizottság szerint Magyarország frontállammá válhat

2015. augusztus 25. 17:52

Magyarország egyelőre csak pénzbeli segítséget kért Brüsszeltől a menekülthullám kezeléséhez. Az Európai Bizottság gyorsított eljárásban dönt, hogy a 2014-2020-as ciklusban menekültügyre szánt 85 millió eurón felül kap-e Magyarország még 8 millió eurót a migrációs helyzet miatt. A Bizottság szóvivője megjegyezte: Magyarország könnyen frontállammá válhat.

2015. augusztus 25. 17:52

Gyorsított eljárásban, a lehető legrövidebb idő alatt dönt az Európai Bizottság arról a magyar kérésről, hogy Brüsszel nyújtson rendkívüli segítséget Magyarországnak a migrációs válság kezeléséhez – közölte kedden a testület illetékes szóvivője. Natasha Bertraud elmondta, hogy Magyarország a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszakban előreláthatólag több mint 85 millió eurót kaphat erre a célra, a 8 millió eurós sürgősségi segítséget viszont ezen a kereten felül kell érteni.

Magyarország könnyedén frontállammá válhat” – vélekedett Bertaud, kitérve arra, hogy Brüsszel egyelőre csak pénzügyi segítséget nyújt ezen a téren Magyarországnak, és a magyar hatóságok egyelőre nem is kértek más segítséget, így úgynevezett hot spot felállítását sem. Ezek létrehozásáról az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása döntött. A létesítményekben uniós szakemberek dolgoznak, céljuk pedig annak gyors megállapítása, hogy az érkező emberek közül ki jogosult arra, hogy menekültstátust kaphasson és ki nem. 

Ilyen hot spotokat a két frontországnak nevezett tagállamban állítanak fel az uniós hatóságok, Olaszországban és Görögországban. A magyar álláspont szerint Magyarország azért nem számít frontországnak, mert azok akik dél felől átlépik a határt, minden valószínűség szerint nem Magyarországon lépnek először az unió területére. Natasha Bertraud arra is kitért, hogy Brüsszel kész segíteni, a hot spotok felállítása pedig viszonylag rövid idő alatt kivitelezhető; Olaszországban már működik, és hamarosan Görögországban is dolgozni kezd egy ilyen uniós létesítmény.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. augusztus 26. 07:22
Hot spot-ok felállítása? Ahol eus szakemberek fogják eldönteni, hogy ki jogosult menedékkérelemre, és ki nem? És mégis melyik ország törvényei alapján?
Kanóc
2015. augusztus 26. 00:15
Hát, ennyit a buzifelvonulásról, meg a zsöszüisárliról, meg a többi agymenésről. Beért a vetés, jön az aratás. Milliárdnyi euró is felesleges, feneketlen zsák ez. Van egy tippem, hogy a felcsúti sportember fogja valamelyest gatyába rázni ezt a mulya ájróper bagázst.
választópolgár
2015. augusztus 25. 22:42
Az eu a támogatásokért cserébe majd azt a csekélységet fogja tőlünk kérni, hogy mivel a görögök már kapitulálnak, ugyan ne küldjük már vissza hozzájuk a hozzánk betörő illegális határsértőket, hanem fogadjuk be őket szeretettel. Nüansznyi szépséghiba hogy a németek és a labancok viszont kegyetlenül visszatoloncolták hozzánk azokat akiket mi regisztráltunk. Orbán egy azaz 1 db határsertést nem küldött vissza abba az eus országba ahol beléptek ami pedig: GÖRÖGORSZÁG. majd széttárja a karját, és enged az eunak lesz itt pár hónap alatt párszázezer iszlám betolakodó.
SwordFish
2015. augusztus 25. 20:44
Ma már több mint 2000-en jöttek át Rözskénél. Csak szóltam a hülye barom politikusoknak, hogy mi a faszra várnak? >:-I
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!