Lezárták az osztrák határt, majd részben megnyitották

2015. szeptember 11. 09:34

Pénteken kora reggel mindkét irányban lezárta, majd később részben megnyitotta a nickelsdorfi-hegyeshalmi határátkelőt Ausztria. Az osztrák autópálya-kezelő közlése szerint a biztonsági okokból, a menekültek nagy tömege miatt bevezetett útzár határozatlan ideig tart. A szintén Bécs irányába vezető B10-es utat már korábban lezárták.

2015. szeptember 11. 09:34

Pénteken reggel hét óra körül biztonsági okokból, a menekültek nagy tömege miatt lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, majd kilenc óra körül újra megnyitották azt Magyarország irányába – jelentette az APA osztrák hírügynökség. A határszakasz és az A4-es autópálya Ausztria fele tartó oldalán továbbra is érvényben van a lezárás. Arra kérik az autózókat, hogy már a határ közelében figyeljenek az utakon gyalogosan közlekedő emberekre és az emiatt érvénybe lépett 60 kilométer per órás sebességkorlátozásra. Az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag) tájékoztatása szerint rövid kerülő útvonal sincsen, hiszen a szintén Bécs irányába vezető B10-es utat már korábban lezárták, ezért az egész határszakaszt lehet csak kikerülni.

Több mint 3600 menekült lépte át péntek éjféltől reggel hat óráig az osztrák-magyar határt. A burgenlandi rendőrség becslése alapján csütörtökön nyolcezer menekült volt úton ezen a határszakaszon. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint hasonló számra számítanak pénteken is.

A vasútközlekedést már csütörtökön leállította az osztrák vonattársaság, az ÖBB.

Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén 2600 menekült tartózkodott péntek kora reggel. A hatóságok folyamatosan ellátják az érkező menekülteket. Több száz embert különböző ideiglenes befogadóhelyeken helyeztek el: hatszázan például Nagymartonban (Mattersburg), hatszázan a miklóshalmai Nova Rock csarnoknál kaptak helyet. Az osztrák közszolgálati rádió (ORF) pénteki beszámolója szerint azonban csaknem 1500 embernek kellett az éjszakát a szabadban töltenie. Hajnali két óráig busszal folyamatosan vitték a menekülteket Bécsbe, és kis szünet után hajnalban is folytatták szállításukat az osztrák fővárosba.

Az osztrák Vöröskereszt tízezer takarót kért

A megnövekedett menekültáradat miatt a burgenlandi vöröskereszt további tízezer takarót kért a többi tartományban lévő központjaiból. A segélyszervezet jelenleg 120 segítővel van jelen a tartományban. A vöröskereszt illetékese szerint Miklóshalmán az éjszaka folyamán 16 menekültet, köztük hét gyereket kellett a köpcsényi (Kittsee) és a kismartoni (Eisenstadt) kórházba vinni.

A tájékoztatás szerint hajnali egy és két óra körül nagyon nagy számú, csaknem ezer migráns érkezett egyszerre. A gyerekek közül többnek ment a hasa, hányt és a kiszáradás jeleit mutatta, a felnőttek közül néhányan cukorbetegségük miatt voltak rosszul, és néhány várandós nőt is kórházba kellett vinni. Többen fejfájásra, meghűlésre és torokfájásra panaszkodtak. Több menekültet a harminc vagy akár ötven kilométeres gyaloglástól keletkező hólyagok miatt kellett ellátni.

Az éjszaka folyamán a határ mentén öt orvos dolgozott, a Nova Rock csarnoknál, ahol 700 ember töltötte az éjszakát, három doktor látta el a betegeket. A vöröskereszt tájékoztatása szerint a menekülteknek fóliákat és takarókat adtak, hiszen az éjszaka nagyon szeles volt, és eső is esett.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XPEH BAM
2015. szeptember 11. 12:44
Tulajdonképpen rövidtávon nem baj, hogy ilyen nyomás van az osztrákokon, mert legalább kénytelen őket így vagy úgy, de befogadni, mert akkor szembeköpnék magukat, nem állna meg a magyarellenes propaganda, hogy itt állati körülmények közt tartjuk a népvándorlókat. És ez hihetetlen muníció lenne a ballib oldal ellen. Viszont hosszútávon nem jó, mert ha a Nyugat bukik, akkor a Közép is megy vele, tehát mi is...sajnos.
lynx
2015. szeptember 11. 12:05
Ausztria kilépett schengenből.
tunde04
2015. szeptember 11. 11:26
A hírt olvasva, amit most érzek, úgy hívják, h káröröm. És mint tudjuk, legszebb öröm... :) Eddig az osztrákok, csak a híradások alapján láttak, hallottak a hazánkat súlytó migrációs hullámról. fotelből nézték, olvasták a híreket, aztán naponta bírálták a kormányt, h hogyan bánik a migránsokkal, nem urai a helyzetnek, meg kell vonni hazánktól a támogatást,stb... nincs 10 napja, h élőben megtapasztalhatták a valóságot és már napok óta csak sírnak, panaszkodnak, h nem bírják. nem először lezárták a határt, és most a csürhe már náluk is az autópályán menetel, megbénítva a közlekedést. Bemennek a kukoricásba, a búzatáblába, az osztrák gazdák 2legnagyobb örömére". hát most itt van sógorkáink, küzdjetek meg a migránsokkal, az általuk kialakult helyzettel, kosszal-bűzzel! Szorítsátok kebletekre, és bíráljatok minket nyugodtan tovább! :)
tron
2015. szeptember 11. 11:22
A törpe minoritás ismét visítozik az utcán : http://index.hu/belfold/2015/09/10/ameddig_orban_szegyelli_magat_szepen_lezarjak_a_belvarost/ Kellene már egy ellen tüntetés, pont abban az időben, szépen nyugodtan csendben, csak megmutatni nekik mennyire kevesen vannak agyhalott (illetve hazaáruló) honfitársaink. Szerintem egy milliós felvonulást az EU képmutató bevándorlás politikája ellen, és Orbán támogatására simán össze lehetne trombitálni egy hét alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!