Oroszország grandiózus hadgyakorlatba kezdett

2015. szeptember 14. 13:57

Centr-2015 fedőnéven grandiózus, 95 ezer főt és 7 ezer katonai eszközt mozgósító hadgyakorlatba kezdett Oroszország hétfőn – írja az Origo az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának közlése alapján. Mindeközben hétfőn az EU hivatalosan is meghosszabbította az orosz és oroszbarát személyekkel szemben elrendelt jogi szankciókat.

2015. szeptember 14. 13:57

95 ezer főt és 7 ezer eszközt megmozgató, széleskörű hadgyakorlatba kezdett Oroszország hétfőn – írja az Origo az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának közlése alapján. Elsősorban a föderáció központi katonai körzetére, azaz a Volga és az Urál, valamint Nyugat-Szibéria térségére összpontosít a gyakoralat, de más körzetek is részt vesznek benne. 

A szeptember 20-ig tartó akció a Centr-2015 fedőnevet viseli, és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete tagállamainak katonai felkészültségét is felmérik vele. Irányításával Szergej Sojgu védelmi miniszter első helyettesét, a vezérkari főnök Valerij Geraszimovot bízták meg.

Maradnak a szankciók

Mindeközben hétfőn az EU hivatalosan is meghosszabbította azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket orosz, illetve oroszbarát ukrán természetes vagy jogi személyekkel szemben rendeltek el korábban az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt.

A tagországoknak az unióhoz rendelt nagykövetei már szeptember 2-án megállapodtak a szeptember 15-ig érvényben levő szankciós intézkedések hat hónappal történő, vagyis jövő március 15-ig tartó meghosszabbításában.

A 149 természetes és 37 jogi személy elleni korlátozó intézkedések lényegi eleme az, hogy zárolták az érintettek Európában fellelhető javait – legfőképpen bankszámláit, bizonyos esetekben ingatlanait vagy más vagyontárgyait. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az EU-tagországokba.

Az érintettek közt található Arkagyij Bahin orosz védelmi miniszterhelyettes, illetve Arkagyij Rotenberg üzletember, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi dzsúdópartnere, a jogi személyek közt pedig a Rosszija Bank.

Nem ebbe a szankciócsoportba tartozik az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra – egyebek közt az olajiparra – célzott gazdasági korlátozó intézkedések sora, aminek a hatályát már a nyáron meghosszabbították.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2015. szeptember 14. 17:17
Viszonylag sok ember, a szovjet-afgan haboru idejen ennyi volt az atlag letszam Afganisztanban. Az orszag nappal 30%, ejszaka 10% voltak kepesek ellenorizni ennyi emberrel.
Morgen
2015. szeptember 14. 15:56
Kötéltánc van. Na, ki fog leesni?
antioxi
2015. szeptember 14. 15:29
Obama csuklani kezdett.
3M..
2015. szeptember 14. 15:14
Ez csak egy kis aprócska csapatmozgás. Oroszország ha akarna, 20 millió állig fölfegyverzett katonával is gyakorlatozhatna. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!