Osztrák bíróság: Magyarország nem biztonságos ország a menekültek számára

2015. szeptember 14. 17:34

Az osztrák közigazgatási bíróság szerint Magyarország nem biztonságos ország a menedékkérőknek, ezért nem toloncoltak ki egy afgán menekültet Ausztriából. A másodfokú bíróság szóvivője szerint egyedi esetről van szó, azonban a döntés iránymutató lehet más hatóságok számára is.

2015. szeptember 14. 17:34

Az osztrák közigazgatási bíróság hétfőn másodfokon azzal az indoklással állította le egy afganisztáni menekült kitoloncolását, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára. Az egyedülálló nő korábban menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon, azonban 2014 októberében továbbutazott Ausztriába, jelenleg több kiskorú gyermekével együtt visszatoloncolása ellen küzd. A dublini egyezmény ügyében Magyarország lenne az illetékes. Ezt tavaly májusban a szövetségi bíróság meg is erősítette, Magyarországot akkor a menekültek befogadása szempontjából biztonságos országnak minősítette. A másodfokú bíróság szóvivője szerint egyedi esetről van szó, azonban a döntés iránymutató lehet más hatóságok számára is.

A bíróság mostani döntésének indoklása szerint az emberi jogok európai egyezményének vagy az Európai Unió Alapjogi Chartájának megsértésének veszélye esetén nem kerülhet sor a kiadatásra. A bíróság másodfokú döntése szerint a helyzet Magyarországon 2014 októbere óta „jelentősen megváltozott”, ezért a menekültügyi hivatal, valamint a szövetségi bíróság még folytatja a vizsgálatot, hogy Ausztria a menedékkérőket a dublini egyezmény értelmében Magyarországra visszaküldheti-e. Az osztrák belügyminisztérium közölte, hogy megvizsgálja az aktuális bírósági döntést, azonban minden ügy egyedi elbírálás alá esik.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. szeptember 15. 08:27
Arról volt már cikk itt a mandin is,hogy szinte a legegyszerűbben akkor úszhatjuk meg ezt az egészet,ha simán nem biztonságos országgá tesszük Magyarországot.
bumburi
2015. szeptember 14. 21:39
Ha Magyarország nem biztonságos ország, akkor lehetséges hogy romákat sem fognak visszatoloncolni.
Peter8811
2015. szeptember 14. 20:55
2010-ig a nyugdíjasok számára sem volt biztonságos.
várúr
2015. szeptember 14. 20:29
Mélyen egyetértek. Betolakodókkal szemben nem vagyunk biztonságosak. (Nemsoká ez az osztrák bíró is súlyosan pofára esik, mint a szoci Faymann kancellár eeetársa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!