Szövetségesei bírálják Merkelt a Magyarországról indult menedékkérők beengedése miatt

2015. szeptember 06. 12:37

Teljesen rossz jelzés a Magyarországról érkező migránsok beengedése Joachim Herrmann bajor belügyminiszter és az egyik kormánypárt, a konzervatív Keresztényszociális Unió szerint, akik bírálják Angela Merkel kancellárt. A párt főtitkára szerint fel kell vetni a német befogadóképesség kérdését.

2015. szeptember 06. 12:37

A német kormánypártok egyike, a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) bírálja Angela Merkel kancellár döntését a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter már szombaton bírálta a szövetségi kormány döntését. A Magyarországról Ausztrián keresztül érkező menedékkérők beengedése „teljesen rossz jelzés”, és a döntést korrigálni kell – mondta a tartományt vezető CSU politikusa újságíróknak, amikor meglátogatta a passaui rendőrség központját.
 
Szombat este a CSU elnöksége telefonon megbeszélést tartott, amelyen a Bild am Sonntag című vasárnapi lap beszámolója szerint egyetértettek abban, hogy a szövetségi kormány rossz döntést hozott.
 
A lap értesülései szerint a CSU a koalíciós egyeztető tanács vasárnap esti berlini ülésén napirendre akarja venni „Németország befogadóképessége” ügyét és arra törekszik, hogy hozzanak döntéseket a menekültek beáramlásának korlátozásáról.
 
Minderről a párt főtitkára, Andreas Scheuer a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta, hogy az elnökségi megbeszélésen indokoltan fogalmaztak „nagyon határozottan”.
 
„Véget kell vetni a menekültek csak Németországba irányuló tömeges áradatának” – szögezte le az Angela Merkel vezette CDU testvérpártjának főtitkára.
 
Ugyanakkor a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) a védelmébe vette a szövetségi kormány döntését. A Magyarországról elindult menedékkérők beengedése volt „az egyetlen helyes lépés a rendkívüli humanitárius helyzetben” – mondta a Bild am Sonntagnak Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára.
 
A koalíciós pártok vezetői vasárnap este Berlinben a menekültválság kezeléséről tárgyalnak. A témák között szerepel, hogy a szövetségi kormány miként enyhítheti a tartományok és a helyi önkormányzatok terheit a menekültek ellátásban, és hogyan lehet felgyorsítani a menedékjogi eljárásokat.
 
Több ügyben vita várható. Például a konzervatív pártok sürgetik, hogy csökkentsék a menedékkérők pénzbeli támogatását és növeljék a természetbeni juttatások arányát, amit az SPD elutasít. A konzervatívok pedig azt az SPD-s javaslatot utasítják el, hogy az egészbiztosításban alkalmazott chipkártyás rendszerhez hasonlóan a menedékkérők ellátásában vezessenek be kártyás rendszert.
 
Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a szövetségi kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyinak a négyszerese. Több tartományi vezető szerint az idő a már háromszor fölfelé módosított előrejelzést is felülírhatja, és így akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma. 
 
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap szerint a menekültügyre az idén nagyjából 10 milliárd eurót kell fordítani. A helyi önkormányzatoknak egy év alatt fejenként 12-13 ezer eurót kell fordítaniuk a menedékkérők elhelyezésére, ellátására – a készpénzes és természetbeni juttatásokra –, valamint egészségügyi ellátására és a kapcsolódó közigazgatási feladatok elvégzésének költségeire. Mindehhez hozzájárulnak még a nem az önkormányzatoknál jelentkező személyzeti kiadások, köztük a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) elkezdett létszámfejlesztés költsége, valamint az integrációs kurzusokat - főleg német nyelvtanfolyamokat - vezető tanárok számának növekedéséből adódó bérköltség finanszírozása.
 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. szeptember 06. 21:15
Hallottam egy elemzést, ami szerint Németország Európa egyik legelöregedőbb állama, igen alacsony munkanélküliségi aránnyal. Most elsősorban a szír középosztályból (mérnökök, tanárok, egészségügyi dolgozók, vállalkozók etc.) érkeznek hozzájuk (nekik volt elég pénzük), és a németek rendesen ki fogják mazsolázni a jól használható embereket. Ráadásul a szírek általánosságban nem fanatikusuk, az országuk szekularizált volt és a 90% muszlim mellett 10% keresztény élt ott különösebb összetűzések nélkül.
zolka50.50
2015. szeptember 06. 21:03
Nem fogjuk megmenteni a menekülteket a saját országunk lerombolásával Eddig a legjobb cikk a témáról. Ezt szretném látnia mandin lefordítva. http://www.dailymail.co.uk/debate/article-3223828/PETER-HITCHENS-won-t-save-refugees-destroying-country.html
tango47
2015. szeptember 06. 20:57
Ijesztő, hogy szinte a teljes európai politikai réteg csőlátású idiótákból áll, akik nem veszik észre, hogy Európa megszállása zajlik az ő hathatós segítségükkel.
tóth mária
2015. szeptember 06. 14:51
Nagy az arcuk a németeknek, de a visszatoloncolás után sírás-rívás lesz a migránsok között. Örülhetnek a németek, ha nem verik szét az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!