Öt százalékra csökken a sertéshús áfája

2015. december 30. 13:14

Január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéshús áfája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Hozzátették: a kormány kiemelten figyelni fog arra, hogy a kiskereskedők az áraikban is érvényesítsék az adócsökkentést.

2015. december 30. 13:14

Január elsejével 27 százalékról „minden eddiginél alacsonyabb mértékre”, 5 százalékra mérséklődik a sertés tőkehús áfája – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A szaktárca kifejtette: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban.

Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre – mint a kolbász, szalámi, felvágottak – már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs. 

Az FM kiemelte: az élő- és félsertés áfájának csökkentésekor szerzett tapasztalatok azt mutatták, hogy a sertéságazat alapanyag-termelésében korábban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság megszűnt. Emellett nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja – tették hozzá.

A minisztérium hasonlóan pozitív változásokra számít a jelenlegi áfacsökkentéssel, úgy véli, a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható. A tárca szerint az intézkedés a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, további célja a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzése, növekedésének elősegítése.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. január 01. 11:44
Meszaros Lorincnek termeszetesen mangalica-telepe van:))))))))))
h.kovacs
2015. december 31. 09:21
"Öt százalékra csökken a sertéshús áfája" a főnök a tokaszalonnát szereti
Kala pál
2015. december 31. 05:30
A parizer és más töltelékárúk nyersanyaga: http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140730-feher-takony-a-parizsiban-msm-mechanikusan-szeparalt-hus-pink-slime-white-slime.html
írmag
2015. december 31. 00:44
Igaz csak ideiglenesen (négy évre), 2016. 01.01.-től lakások áfája 27-ről 5 %-ra, Időtartam nélkül a sertés tőkehús áfája 27-ről 5 %-ra csökken. A sok fanyalgónak remélem harmadikként az angyalbögyörő áfájának csökkentése dicséretes lesz, vagy a rézfaszú bagolyé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!