Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció üdvözli a Lengyelország elleni EU-s eljárást

2016. január 13. 19:17

Üdvözli a Lengyelország elleni EU-s vizsgálatot a Demokratikus Koalíció – derül ki a párt EP-képviselőjének, Niedermüller Péternek a közleményéből, aki szerint az Európai Bizottság nem mér kettős mércével.

2016. január 13. 19:17

A Demokratikus Koalíció üdvözli a jogállamiságot védő eljárás elindítását a lengyel kormánnyal szemben – írta szerdai közleményében Niedermüller Péter, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője.

A Demokratikus Koalíció alelnöke hangsúlyozta, hogy a jogállamiság az Európai Unió egyik legfontosabb alapértéke, minden európai polgár jogainak és szabadságának legfontosabb garanciája.

Mint írta, éppen ezért fontosnak tartják, hogy az Európai Bizottság első ízben elindította a jogállamiságot védő uniós keretrendszer előkészítő szakaszát azután, hogy a lengyel kormánytöbbség „saját jelöltjeivel töltötte fel az alkotmánybíróságot és jelentősen megnehezítette a szervezet érdemi munkáját”, valamint „elkezdte a közmédia elfoglalását”. „Ez az eljárás hozzájárul a demokrácia és a szabadság védelméhez Lengyelországban és az egész Európai Unióban” – fogalmazott Niedermüller.

„Biztosak vagyunk abban, hogy az Európai Bizottság nem mér kettős mércével. Mivel Magyarországon az alkotmánybíróság kormányzati megszállása, hatásköreinek csorbítása, a közmédia teljes kormányzati kontrollja ugyanúgy sérti a jogállam elvét és az unió alapértékeit, mint Lengyelország esetében, szorgalmazzuk, hogy a bizottság ebben az esetben is alkalmazza a keretrendszert a magyar polgárok jogainak védelmében” – olvasható a közleményben.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerdán bejelentette, hogy a biztosi kollégiumi ülésén úgy döntöttek, a jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot fognak lefolytatni a lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban. Az eljárást a lengyel alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása miatt indítják meg, amely széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2016. január 14. 12:37
Kontraproduktiv lesz az EU szemétkedése Lengyelországgal. Még szorosabb lesz a magyar-lengyel történelmi barátság - remélhetőleg.
vigyor
2016. január 14. 11:13
Igazán megdöbbentő...nahát, de tényleg, ki gondolta volna....
pkarcsi
2016. január 14. 11:08
Ez a dk tényleg egy mocskos.hazafiatlan vörösszemét geciputtonyos lerakat.Nem csak haza és magyar ellenes,hanem már egy baráti,testvér ország ellen is fellép.Ha tehetné,ott is a tömegbe lövetne.Sztálini,Kun Bélás rohadékok.Az ilyen libsi geciket még a barbár bolsevikok is jégcsákánnyal rendezték le.Dögöjön minden dk-s!
Kala pál
2016. január 14. 09:14
Elmentek ti a pi..ba, tízezrek tiltakoznak 38,5 millióból? Milla szinten vannak,el is fognak csendesedni mint milla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!