Orbán: A magyar virtus nem lett volna elég

2016. február 22. 12:03

Migrációs kérdésekben azokat az elveket fogadták el a pénteki uniós csúcson, amelyeket a magyar kormány képviselt – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben. Mint mondta: világossá tették, hogy a külső határokat meg kell védeni, amely korábban másodlagos volt más menekültügyi és humanitárius szempontokhoz képest. A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: az elért eredményekhez a visegrádi országok is kellettek.

2016. február 22. 12:03

Orbán Viktor miniszterelnök szerint migrációs kérdésekben azokat az elveket fogadták el és azokat a teendőket jelölték meg a pénteken zárult uniós csúcson, amiket a magyar kormány eddig is képviselt. A kormányfő hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt kiemelte: először fogadták el a magyar megközelítést egész Európára nézve, és mondták ki, hogy elsődleges feladat, a migránsokat meg kell állítani. 

Mint mondta: világossá tették, hogy a külső határokat meg kell védeni, amely korábban másodlagos volt más menekültügyi és humanitárius szempontokhoz képest. Azt is világossá tették, hogy Schengent mindenkinek száz százalékosan be kell tartania – mondta Orbán Viktor, aki szerint az unió politikai értelemben ott van, ahol egy évvel ezelőtt kellett volna lennie. Megjegyezte: a balkáni útvonal országai, beleértve Ausztriát is, a józan ész útjára léptek.

Kellett a visegrádi együttműködés

A miniszterelnök értékelése szerint a múlt heti európai uniós csúcson elért eredményeket Magyarország nem lett volna képes elérni Szlovákia, Csehország és Lengyelország nélkül. A kormányfő kijelentette: „a magyar virtus” nem lett volna elegendő az elért eredményekhez, ahhoz az is kellett, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormánya végig közös álláspontot képviselt. 

Annyit változtattak az EU-n, amennyit szerződésmódosítás nélkül lehet, most már a britek döntenek arról, hogy tagok maradnak-e – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország megtiszteltetésnek érzi, hogy Nagy-Britanniával egy közösségben van, és örülne, ha az Egyesült Királyság az EU-ban maradna.

Orbán: Sikerült megvédeni a szabad munkavállalás elvét

A kormányfő kiemelte: a visegrádi négyek (V4) országainak közös fellépése eredményeképpen sikerült megvédeni azt az elvet, hogy a szabad munkavállalás továbbra is az unió egész területére és annak minden polgárára kiterjed.

Sikerült megvédeni, hogy a Nagy-Britanniában járulékot fizetők szociális ellátását ne érintsék – fejtette ki Orbán Viktor, jelezve, az igazi vita a járulékot nem fizető harmadik országbeliek ellátása körül volt. Ezeket sem lehet elvenni, csak megfelelő indoklás és külön döntés után egy ideig felfüggeszteni – ismertette, kijelentve: azokat a juttatásokat is sikerült megvédeni, amiért egyébként járulék alapon nem fizettek az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók. A miniszterelnök fontos eredménynek nevezte, hogy a tervezett módosítások nem vonatkoznak az ingázókra.

 

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. február 22. 21:23
Szomorú dolog, hogy a hatalom megtartásához ma ebben az országban elég, ha a kormánypárt kilopja a választói szemét, és azt hazudja nekik, hogy "kurvajók vagyunk, csak nem ismerik el".
grün
2016. február 22. 19:45
mit ért el OV brusselben? a kilincset...
Tintamin
2016. február 22. 18:54
Csak nekem kell okádnom attól, hogy "magyar virtus"? Ez nálam a nemzetközi diplomáciában a nettó tahóság szinonímája.
pemete jakab
2016. február 22. 18:09
"Orbán: Sikerült megvédeni a szabad munkavállalás elvét" 2010 óta egy sikeres országban élünk. Ha valaki nem tudná, mi a siker, Orbán megmondja. Bár sikeresebb siker lenne, ha éreznénk, nem csak mondanák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!