Tóbiás: Száz százalékos bérpótlékot a vasárnap dolgozóknak!

2016. április 15. 14:01

Tóbiás József szerint meg kell védeni a vasárnapi nyitvatartást, emellett pedig pártja a munka törvénykönyvét is módosítaná, hogy minden vasárnap dolgozó száz százalékos bérpótlékot kapjon. A szocialista Nyakó István közben lemondásra szólította fel Péterfalvi Attilát, a NAIH vezetőjét, mert szerinte a Fidesz érdekeit szolgálja.

2016. április 15. 14:01

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint meg kell védeni a vasárnapi nyitvatartást, a szocialisták tisztességes és jogos népszavazási kezdeményezésekhez gyűjtenek aláírásokat. Tóbiás József pénteken Budapesten sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy folytatják-e az aláírásgyűjtést, miután az államfő aláírta a vasárnapi boltzárat eltörlő jogszabályt, közölte: számos vezető kormánypárti politikus egyértelművé tette, nem kívánnak lemondani arról a célról, hogy a hét utolsó napján az üzletek zárva tartsanak, ezért meg kell védeni a vásárlás szabadságát.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a héten egyeztettek a szociális partnerekkel, és hétfőn benyújtják a munka törvénykönyvének módosítását, amely szerint minden munkavállaló, aki szabad akaratából vasárnap dolgozik, kapjon százszázalékos bérpótlékot.

Az emberek nem hisznek a Fidesznek, és nekünk sincs okunk hinni nekik – magyarázta. Hozzátette: a kormány nyolc hete nem képes megmondani mit történt február 23-án a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt, és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke sem tudja megmondani, hogyan kapott hivatalától egy nap alatt engedélyt Erdősi Lászlóné a népszavazási kérdése benyújtásához.

Tóbiás: Péterfalvi pártpolitikusként kezdett viselkedni

Szerinte Péterfalvi Attila pártpolitikusként kezdett viselkedni, ahelyett, hogy betartaná a jogszabályokat. Hozzátette, az MSZP birtokában törvényesen kiadott aláírásgyűjtő ívek vannak. Péterfalvi Attila előzőleg – a hivatala honlapján is közzétett levelében – arra emlékeztette Tóbiás Józsefet, hogy az Országgyűlés elfogadta a boltok vasárnapi zárva tartását szabályozó törvények módosítását. Ha pedig az hatályba lép, akkor a szocialisták aláírásgyűjtése „elveszíti célját” – írta. Az aláírásgyűjtést akkor lehet folytatni, ha az nem népszavazási kezdeményezésre irányul – tette hozzá. Tóbiás József cáfolta a Fidesz vádjait az adatgyűjtéssel kapcsolatban, mert szerinte az aláírásgyűjtő íveken csak a név, a személyi szám és az aláírás szerepel.

Az ellenzéki politikus szolidaritását fejezte ki a gyermekek jövőjéért aggódó pedagógusokkal és az állampolgárok egészségéért erőn felül teljesítő egészségügyi dolgozókkal. A követeléseiket jogosnak nevezte, mert az életpálya csak egy „csalóka remény”. Véleménye szerint Magyarország jövőjét nem a stadionok átadása, hanem a gyermekek jövőjének és a polgárok egészségének szavatolása tudja visszaadni.

Nyakó: Mondjon le Péterfalvi!

A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzárral kapcsolatban népszavazást kezdeményezett, lemondásra szólította fel Péterfalvi Attilát. Azt mondta: több bizonyíték is alátámasztja, hogy a NAIH-elnök a Fidesz érdekeit szolgálja. A hivatal elnöke nem vizsgálta ki, miként történhetett, hogy a Fidesz kérdéseit egy nap alatt jóváhagyták, míg az MSZP-ét három hét alatt sem – említette példaként.

Jelezte, kedden a rendőrségen fog érdeklődni, hol tart a nyomozás a február 23-án az NVI-nél történtek ügyében. Kitért arra is, hogy Erdősi Lászlóné férje, Herceghalom (független) polgármestere csütörtökön a Fidesz-frakció meghívására a képviselői irodaházban járt.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. április 17. 09:29
100% KEVÉS!!! 500% és akkor nem nyitnak ki, mert nem éri meg nekik.
harcimarci
2016. április 15. 19:55
Tóbiás, ritka pofátlan egy kibic vagy, de akárhogy is kapálózol utólag, ez a népszavazási akciótok politikailag vállalhatatlan öngól és a munkavállalók szembeköpése. Egy baloldali párt, amelyik a bérből és fizetésből élő kereskedelmi dolgozók vasárnapi munkába állításáért harcol és nagy győzelmének tartja, hogy ez sikerül neki... ez újabb negativ európai baloldali rekord, a két,egymást követő kétharmados bukta után és csak visszaigazolja hogy rászolgáltatok.
Vén Csataló
2016. április 15. 19:48
Mér nem 200%-os? Mi ez a garasoskodás? (Kibasztatok szerencsétlen kereskedelmi dolgozókkal, elintéztétek nekik a vasárnapi melót, ti, a szociáldemokrácia retkes árukói, most meg gyorsan nyaliztok nekik, lássák milyen jó fejek vagytok?) Amúgy melyik kisebb bolt lesz képes 100%-os bérpótlékot fizetni? Semelyik. Csak a nagy láncok fogják tudni megoldani ezt, persze piszkosul alacsony létszámmal, úgyhogy szocik (komcsik-libsik) köszi, hogy még egy szöget bevertetek a nem-multi kereskedők koporsójába. Tetvek vagytok!
Szőke Ciklon
2016. április 15. 19:29
A bérpótlék kérdése szakszervezeti hatáskör. Az életművész szakszervezeti funkcionárusok szinte mind a kommunisták közül került ki, tehát Tóbiék beszéljék meg velük, egy fészekaljából valók. Harcoljanak a munkások érdekeiért, elvégre baloldalinak hazudják magukat! Mi meg, 2,5 millióan védjük meg a bolti eladók vasárnapi pihenőnapját, és ne menjünk vasárnap a multik boltjaiba, plázáikba. (Megjegyzem, eddig sem náluk töltöttem a vasárnapjaimat.) A kormánynak meg javaslom, hogy a parlamenti üléseket, szavazásokat (főleg a 2/3-ot igénylőket) tegye vasárnapra. Meg kell adni a kommunistáknak a "szavazás szabadságát"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!