Kvótanépszavazás: Erdély lehet a mérleg nyelve

2016. július 20. 16:38

A határon túli szavazatokon is múlhat az október 2-ára kiírt kvótanépszavazás érvényessége. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót a határon túli szavazatok leadásáról – írta meg a Transindex. A voksok továbbra is leadhatóak levélben és a külképviseleteken egyaránt.

2016. július 20. 16:38

A Transindex számolt be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnökének a kolozsvári magyar konzulátuson tartott sajtótájékoztatójáról. Az elnök az októberi kvótareferendumról tartott tájékoztatót. 

A népszavazáson a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, illetve a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált szavazók vehetnek részt. Folyamatosan lehet regisztrálni, de Pálffy figyelmeztetett, hogy ezt senki ne hagyja az utolsó pillanatra. A 2014-es választásokon szavazó határon túli állampolgároknak nem kell újból regisztrálniuk.

A határon túli szavazás menete

A Választási Iroda a külképviseletekre, illetve a megadott kézbesítési címekre küldi ki a levélcsomagokat. A szavazatokat leadhatóak a külképviseleteken és a kijelölt magyarországi településeken kihelyezett urnákon a választás előtti 15. naptól kezdve, valamint a szavazás napján az egyéni választási kerületek székhelyein. Levélben október 1-ig bezáróan adhatók le a voksok. További információ az NVI honlapján elérhetőek.

A technikailag hibás (rosszul vagy hiányos kitöltött) szavazatok továbbra is érvénytelenek. Az elnök hangsúlyozta a technikai részletek fontosságát, mivel a 2014-es országgyűlési választásokon beérkezett 158 ezer határon túli szavazatból 30 ezer bizonyult érvénytelennek.

Döntőek lehetnek a külhoni szavazatok

A népszavazás érvényességéhez a szavazatoknak el kell érniük az 50 százalékos részvételi arányt. Ennek a bázisát a választási névjegyzékben szereplő emberek adják, vagyis a lakcímmel rendelkező és a határon túli, regisztrált választópolgárok egyaránt.

Jelenleg 259.904 regisztrált külhoni választó van, ami ennek felével, vagyis 129.905 szavazattal emeli meg az érvényességi küszöböt. Persze ez semmit nem számít, hogyha az állandó lakcímmel rendelkező választókkal hasonló arányban mennek el szavazni a regisztrált külhoni szavazók. Azonban szoros eredmény esetén, vagyis ha 50 százalék körüli a részvétel, akkor döntő lehet a külhoni részvételi arány, különösen a legtöbb regisztrált szavazót adó Erdélyben. (113.972 regisztrált magyar szavazó él Romániában, a szavazók nagy része erdélyi.)

Elképzelhető, hogy a kormánypárttal jobban szimpatizáló határon túli szavazók kisebb arányban fogják bojkottálni a népszavazást, ahogyan az is, hogy a kisebb érintettség és a technikai nehézségek miatt kevesebben mennek el voksolni a regisztrált választók. Mindkét esetben a referendum érvényessége a külhoni szavazókon múlhat.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2016. július 21. 07:36
Vasárnap népszavazás? Hogy van ez, nem a templomba kell menni vagy otthon lenni a családdal? Az utóbbit választom, mert ide nemigen akar migráncs jönni.
illiberator
2016. július 21. 07:13
A népszavazásban nem az a kérdés, h a szavazóknak több mint fele a kvóta ellen voksol (sztem az emberek 95%-a józanul dönt), hanem az h meglesz e az 50% megjelenés v nem. Ilyen szempontból érdekes kérés a határon túli szavazatok ügye. Az ő szavazataik adott esetben 50% fölé billenthetik a (hazai) részvételi arányt. De itt felmerül a kérdés a részvételi arányt hogyan számoljuk, mi a viszonyítási alap? A hazai + a határon túli magyar népesség? (ilyen esetben, ha ott alacsony a részvétel, akár romolhat is az 50% össz szavazópolgárra jutó elérésének esélye).
áfonya
2016. július 21. 04:37
Melyik marha mszps dks lmps jobbik szavazna a gyereke gyilkosára a felesége megerőszakolójára ,,,jelentkezzen ,na lássuk ,melyik harács komcsi engedné ki a kezéből az összeharácsolt vagyonát ,melyik komcsi adná oda a jó létét jött ment ázsia cigánynak..... talán a gőgös a szanyi a gyurcsány a kunhalmi a szélkiáltó a vona a dúró a baloldal ????? Soha többé nem kínálkozik másik alkalom az mszpnek dknal lmpnek 1989 utáni ország kifosztása a privatizációval kapcsolatosan ,na ezt a hatalmas vagyont nem osztanák meg senkivel..Az pedig duma a nagy szeretetük a betolakodókkal ,a népirtó baloldal mindig gyűlölte a népet most se különbek ,,,ezek utálják a legjobban a betolakodókat Brüsszelnek jókodnak nehogy elveszítsék a háttér támogatást juncker felé.,tíz körömmel ragaszkodnak az át rendezett vagyonukhoz poziciókhoz.
áfonya
2016. július 21. 04:22
Mszp dk lmp jobbik verő legényei a betolakodó terroristák lennének ha a magyar nép a gyilkosokra szavaz... Legyen intő példa a német franciai közel múltban történt nizzai párizsi a baltás ázsia cigány támadása .Ahhhha a baltás gyilkos párti a baloldal ,a baltás mszp ezen sem csodálkozom, sarló kalapács mellé a baltát is oda lehet illeszteni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!