Német belügyminiszter: Helyes volt a migránsok befogadása

2016. szeptember 04. 16:54

Helyes döntés volt egy éve a Magyarországon nyugat felé gyalog elindult menedékkérők befogadása Németországba Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint. „Valójában csak visszafogottan szeretném bírálni Magyarországot”, mert „nem felejtem el, hogy kiállt mellettünk 1989-ben és az újraegyesítés során” – mondta a német kereszténydemokrata miniszter.

2016. szeptember 04. 16:54

Egy év távlatából visszatekintve is helyes döntés volt a Magyarországon nyugat felé gyalog elindult menedékkérők befogadása Németországba – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban, amely abból az alkalomból készült, hogy Angela Merkel kancellár 2015. szeptember 4-én hozott döntést a budapesti Keleti pályaudvartól elindult menedékkérők beengedéséről.

Lázas helyzet

Thomas de Maiziere – aki azon a napon csaknem 40 Celsius fokos lázzal otthon feküdt – a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként szerzett tudomást a kancellár döntéséről, elmondta, hogy Angela Merkel személyesen tájékoztatta késő este telefonon.

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e a döntés, elmondta, hogy már néhány nappal korábban felmerült a kérdés, hogy nem kellene-e elhozni a budapesti pályaudvarnál rekedt embereket, de akkor még a berlini vezetésben mindenki kételkedve viszonyult az ügyhöz és nem akartak precedenst teremteni. Azonban Magyarországon annyira drámaivá vált a helyzet, és az osztrák határ felé elindult menet annyira nagy volt, hogy Berlin hozzáállása megváltozott. Az a döntés, hogy ebben a helyzetben segíteni kell, visszatekintve is helyes volt – mondta Thomas de Maiziere.

Hangsúlyozta, hogy nem a szeptember 4-ei döntés váltott ki szívó hatást. Sok tényezőnek volt szerepe, különösképpen a magyarországi határkerítés megépítéséről júniusban tett látványos bejelentésnek. Mint mondta, a szeptember 4. körüli napokban Németországba érkezett menedékkérők már régen úton voltak, és a kancellár döntése nélkül is kerestek volna utat maguknak, de tagadhatatlan, hogy a döntés tovább erősíthette a menedékkérők beáramlását. Ugyanakkor téves az a megfogalmazás, hogy a kancellár megnyitotta a határokat; ez szerinte egyszerűen nem igaz, hiszen a határok a jogszabályoknak megfelelően nyitva voltak és nyitva is vannak – húzta alá Thomas de Maiziere.

Nem egyedül Magyarország a felelős

A német belügyminiszter nemmel válaszolt arra a kérdésre, valóban úgy gondolja-e, hogy Magyarországot terheli a felelősség a történtekért. „Biztosan nem egyedül” Magyarországé a felelősség – tette hozzá. „Valójában csak visszafogottan szeretném bírálni Magyarországot”, mert „nem felejtem el, hogy kiállt mellettünk 1989-ben és az újraegyesítés során”, és ez „ma is befolyásolja viszonyulásomat” –mondta. Egyértelmű, hogy a balkáni migrációs útvonal közepén elhelyezkedő Magyarországra földrajzi helyzete miatt nagy nyomás nehezedett és nehezedik még mindig, és több tényező együtthatásaként állt elő az a helyzet, amelyben szeptember 4-én dönteni kellett. Így központi probléma volt Görögország magatartása, hiszen a görög uniós külső határon kellett volna elvégezni a regisztrációt és fel kellett volna hagyni a menedékkérők továbbterelésének gyakorlatával. Ha mindez megvalósult volna, Magyarországnak sem kellett volna kerítést építenie – emelte ki Thomas de Maiziere.

Arra a kérdésre, hogy miért maradt nyitva a német határ, elmondta: a határ lezárásának súlyos következményei lettek volna, és nem csak a gazdaságra nézve, és az intézkedés csak akkor lett volna hatásos, ha a balkáni útvonalon fekvő országok gyors dominóhatásként mind követték volna a német példát. Továbbá a határzár miatt olyan helyzetek keletkeztek volna a német határ térségében, amelyeket senki sem akart és a közvélemény nem fogadott volna el. Ezért a berlini vezetés arra a belátásra jutott, hogy inkább a Törökországból Görögországba átkelő emberek számát kell nagymértékben csökkenteni – fejtette ki a miniszter.

Az Angela Merkel vezette jobboldali CDU politikusa a balkáni útvonal lezárásával kapcsolatban kiemelte, hogy a macedóniai hatóságok intézkedése nem váltott volna ki tartós hatást, ha nem követte volna az EU-Törökország megállapodás. A migrációs útvonal lezárása és az Ankarával kötött megállapodás összetartozik, és a kettő kombinációja révén csökkent tartósan a Törökország felől érkező menedékkérők száma.

Korlátozni kell az áradatot 

Thomas de Maiziere az interjúban a többi között arról is beszélt: ábrándokat kerget, aki azt gondolja, hogy Németország a határ lezárásával elkerülte volna a menekülthullámot, azonban nem ismétlődhet meg a tavaly őszi és téli helyzet, a menekültek beáramlását korlátozni kell és még inkább ellenőrzés, irányítás alá kell vonni. Éppen erről szólt a CDU tavaly év végi kongresszusán elfogadott határozat, amely helyreállította a párt egységét. Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt előretöréséről azt mondta, egész Európában tapasztalható a jobboldali populisták erősödése, és nem a menekültválság az oka annak, hogy Németországban is zajlik ez a folyamat, hanem inkább az elégedetlenség a globalizációval és a modernitással.

Azt is elmondta, hogy Európa sokat tett a görögországi menekültügyi rendszer fejlesztéséért, aminek révén el kell jutni egészen odáig, hogy az uniós tagállamok ismét alkalmazzák a dublini szabályokat Görögországgal szemben, vagyis visszaküldjék azokat a menedékkérőket, akik Görögországban léptek az EU területére. Fontos, hogy a tagállamok közös álláspontot alakítsanak ki ebben a kérdésben, és Németország ne rohanjon előre – mondta Thomas de Maiziere. Egyebek mellett hozzátette, hogy az EU-Törökország megállapodás működik, és a török módszert kell alkalmazni az EU-ba Észak-Afrikából vezető migrációs útvonal esetében is.

(MTI)

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2016. szeptember 05. 09:48
Nostradamus három hatalmas és zsarnoki vezérről beszél, akiket Antikrisztusnak nevez. Érdekes olvasmányként olvastam, és olvasom mindig Nostradamus " jövendöléseit. Nem tartottam fontosnak, hogy valódi jövendölésként gondolkodjam el rajta, mert a már megtörtént dolgokat könnyű beleilleszteni az általa írottakba. Inkább az az érdekes, hogyan lehet a megtörtént eseményeket elfogadhatóan, szinte megkérdőjelezhetetlenül beleilleszteni, hogy igaz jövendölésként fogadhatja el az ember. A két zsarnoki antikrisztus vezért megtalálhatjuk Néró, és Hitler személyében. A harmadikról úgy ír, hogy - a Közel-Keletről jön, és kék turbánban vonul be Európába, hogy uralma alá hajtsa az öreg kontinenst. Itt a turbán és a szín nem lényeg, viszont a többi érdekes. Ugye, mintha napjainkban ennek lennénk tanúi. Ki is lehet a 3. zsarnok vezér? Ezt is Németország adja! Merkelhitler! Ő adott nyílt utat mocskos, aljas meghívópolitikájával a Közel-Keletnek Európa megsemmisítésére. Ha már eddig a Nostradamus kutatók behelyettesítették a versszakok mondanivalóját a történelmi eseményekkel, akkor ezen versszak mondanivalója is meg van fejtve))) Amúgy sajnálatos tény, hogy megint Németországnak köszönheti Európa kilátástalan helyzetét, és megint egy mocskos, diktátor bedobásával! Ami pedig gyalázat, hogy N.o. ezt még mindig tűri, és más országokra akarják hárítani a felelősséget!!! Kutyából nem lesz szalonna, mondja a szólás - ez bizony így van! Szégyelljék magukat!
formaegy
2016. szeptember 05. 08:47
Jav.: görögök
formaegy
2016. szeptember 05. 08:41
"Magyarországon nyugat felé gyalog elindult menedékkérők befogadása Németországba Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint. „Valójában csak visszafogottan szeretném bírálni Magyarországot”..." Nagyon várom Szijjártó válaszát!!! Arra is kíváncsi vagyok, lesz-e olyan tökös, hogy nem napok elteltével, hanem mihamarabb "pofán vágja" ezt a szarházi mocskos németet! Mocskos németek! Magyarország elszenvedője volt az aljas, mocskos meghívó politikátoknak! Akik ehhez asszisztáltak azok a Görögök voltak te agyalágyult német! Egy utolsó gazember is gerincesebb, mint ti vagytok! Égést, népirtást hoztatok Európára a mocskos hitleretekkel és azt is M.o torkán akarjátok ledugni! A kib....tt merkelhitleretek bedobásávál áldatlan állapotokat okoztatok Európának, és még ti tettetek szívességet M.o.-nak??? Elmentek a jó büdös francba! Mocskos hitlerország! Szijjártó! Most én mondom azt, ha nem vagy képes ezeknek a rüheseknek a pofájába vágni nyíltan, mit tettek Európa ellen, és kimondani, hogy merkelhitlernek és görény bandájának köszönhető ez az állapot, akkor elmégy te is a fenébe! Tűrhetetlen, hogy szarháziak, mocskok, férgek hazudoznak és mocskolnak bennünket! Nemetek! Elmentek a jó büdös francba! Másodjára teszitek lapátra Európát! Jobb ha befogjátok a pofátokat! Nagyon várom mikor , és milyen válasszal jön elő Szijjártó!!! Megmondom őszintén, hogy Q-ra fontos a népszavazás, de ha Szijjártó nem tartja fontosnak, hogy ezeket a szarházi németeket "pofán vágja" M.o. állandó hazug taposása miatt, akkor nekem sem lesz onnantól fontos a népszavazás!!! Q-ra elég már ebből a kétszínű, pincsikutya politikából! Van egy pont amikor azt mondja az ember, hogy elég! Egyre jobban beigazolódik, hogy a V3-ak akik mögé bújva van nagy pofátok! Amint egyedül kell kiállni M.o. mellett a német hazugságok miatt, beszart kutyák vagytok! Nézzétek meg mit mond Hollandia, Ausztria, Ol.o., Szlovákia stb.! Leszarja, hogy milyen a fogadtatás! Ti meg hagyjátok, hogy a németek folyamatosan tapossák az országot!
illesl
2016. szeptember 05. 07:42
Petőfi Sándor verse 1848-ban íródott. Ma is aktuális... MIT NEM BESZÉL AZ A NÉMET... Mit nem beszél az a német, Az istennyila ütné meg! Azt követeli a svábság: Fizessük az adósságát. Ha csináltad, fizesd is ki, Ha a nyelved öltöd is ki, Ha meggebedsz is beléje, Ebugatta himpellére!... Ha pediglen nem fizetünk, Aszondja, hogy jaj minekünk, Háborút küld a magyarra, Országunkat elfoglalja. Foglalod a kurvanyádat, De nem ám a mi hazánkat!... Hadat nekünk ők izennek, Kik egy nyúlra heten mennek. Lassan, német, húzd meg magad, Könnyen emberedre akadsz; Ha el nem férsz a bőrödbe’, Majd kihúzunk mi belőle! Itt voltatok csókolózni, Mostan jöttök hadakozni? Jól van hát, jól van, jőjetek, Majd elválik, ki bánja meg. Azt a jó tanácsot adom, Jőjetek nagy falábakon, Hogy hosszúkat léphessetek, Mert megkergetünk bennetek. Fegyverre nem is méltatunk, Mint a kutyát, kibotozunk, Úgy kiverünk, jobban se’ kell, Még a pipánk sem alszik el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!