Miről is szól valójában a foglalkoztatás?

2016. november 04. 13:40

Orbán Viktor szerint idén is léphetünk egyet előre a foglalkoztatottság terén. Közel 4,4 millió foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalék alá került, amire a magyar piacgazdaságban nem volt még példa. Mit is jelent ez?

2016. november 04. 13:40
Hóvári Balázs

Nem csak a kormány, számos elemző is sikerként kezeli a kormány foglalkoztatási politikáját. Úgy látják, hogy már a versenyszférában is sorra jönnek létre az új munkahelyek, miközben a közfoglalkoztatottak száma annyira tekintélyes, hogy a munkanélküliek számával vetekszik. A Nemzetgazdasági Minisztérium szokásos győzelmi jelentésén túl most már maga Orbán Viktor vonta le a következtetést: idén is léphetünk egyet előre.

Nekünk is érdemes böngészni a KSH adatait, ám néhány fontos szempontról nem szabad megfeledkeznünk:

1. A közfoglalkoztatás kiváltja a munkanélküliséget, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a tartós munkanélküliek azért választották a közfoglalkoztatást, mert más lehetőségük nincs. Az is lehet, hogy jobbnak találják a közfoglalkoztatást mint egy másik, piaci munkahelyet. Más megközelítéssel: ha egyszerre véget vetnénk a közfoglalkoztatásnak, nem feltétlenül lenne plusz 230 ezer tartós munkanélkülink és 10 százalékos munkanélküliségi rátánk.

2. A foglalkoztatási mutatók elsősorban a szociális biztonság szempontjából fontosak. Azaz a munkanélküliség erősen összekapcsolódik a szegénységgel és a lecsúszással, miközben léteznek versenyképes régiók magas munkanélküliséggel.

3. Sok nem látványos, de lényeges szerkezeti tényező van, amely a magyar munkaerőpiac árnyoldalaira mutat rá. Érdemes elgondolkodni például a kkv-k és a nagyvállalatok termelékenységi ollójának folyamatos szétnyílásán, valamint az agyelszívás és a nagy arányú külföldi munkavállalás okain.

4. A foglalkoztatás mint mennyiségi változó mérheti a munkaerőpiaci politika sikerességét, azonban érdemes figyelembe venni minőségi szempontokat is. Például: milyen jóléti növekménnyel társul az valaki számára, ha valaki belép a munkaerőpiacra? Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy milyen a kereslet-kínálat szerkezete. Nálunk a munkáltatók 57 százaléka nem talál megfelelő szakképesítésű dolgozókat, ami jóval az európai átlag felett van.

Ön szerint miről szól ez az ábra?
A kormány munkaerőpiaci ösztönzőinek sikerességéről.
Kozmetikázott adatokról.
Kiragadott munkaerőpiaci mérőszámokról.
Poll Maker
 
 
 
 
 
 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2016. november 05. 23:48
A válság előtti időkhöz képest kb. 100 000-el dolgoznak többen a versenyszférában Magyarországon. Ami nem a kormány intézkedéseinek köszönhető elsősorban, hanem inkább a külföldi tőkének (pl. Mercedes beindulása.) A többi javulás a közmunkanák és a külföldre távozóknak köszönhető.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. november 05. 23:06
Mondjuk autót (lovat) nem vennék tőle.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. november 05. 23:05
Halál dzsukel a csákó. Iszom szavait.
Akitlosz
2016. november 04. 21:19
"a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalék alá került, amire a magyar piacgazdaságban nem volt még példa. Mit is jelent ez?" Azt, hogy a tényleges munkanélküliek nagy többsége jogilag nem munkanélküli és így nem szerepelnek ezekben a statisztikákban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!