Ők formálják Európa jövőjét a Politico szerint

2016. december 07. 12:10

Magyar részről Orbán helyett Soros György került be a Politico válogatásba. Sadiq Khan, London muszlim polgármestere és Frauke Petry, a radikális német AfD elnöke vezeti a lap huszonnyolcas listáját. Orbán Viktor és Angela Merkel is kikerült a válogatásáról. A Politico szerint Orbán, aki tavaly még első helyen állt a listán, úttörője volt a nacionalista előretörésnek, azonban a jövőben visszabillenhet a mérleg. Az Európa jövőjét formáló szereplők közé soroltak több üzletembert, így a Ryanair vezérigazgatóját és a Spotify alapítóját is.

2016. december 07. 12:10

Az olvasók jelölnek közszereplőket, politikusokat a Politico listájára, akik közül hosszas vita után a szerkesztők választják ki a 28 legmeghatározóbb személyt a kontinens jövője szempontjából. 

A szám szimbolikus, 28  tagja van az EU-nak és a NATO-nak is. A szerkesztők bevallása szerint ezen tudatosan nem változtattak, mert Montenegró folyamatban lévő NATO-csatlakozásával és a Brexittel nem változik a szám.

Orbán helyett Soros került a listára magyar részről

A listáról lekerült Angela Merkel, de Orbán Viktor is, aki tavaly még az első helyen szerepelt. „Szerintünk [Orbán] úttörője volt a nacionalista politika felemelkedő márkájának a nyugati világban, ami aztán kiderült, hogy a Brexitnek és Donald Trump jelentős győzelmének mutatott utat” – írják a szerkesztők. 

Hozzáteszik, hogy a politikai gravitáció törvényének megfelelően most a másik oldal megerősödése várható. A listát ezért Shadiq Khan, London muszlim polgármestere vezeti, aki centrista-liberális nézeteket képvisel. Magyarország oldaláról felkerült Soros György a listára, aki a Politico szerint a vagyonával az Orbán-ellenes politikai nézeteket támogatja.

Kiemelt szerep jutott az üzletembereknek

Az üzleti élet szereplői idén kiemelt szerepet játszanak. Felkerült a listára Michael O’Leary, a Ryanair légitársaság vezérigazgatója és Daniel Ek, a Spotify alapítója. Tom Kearney, egy ír-amerikai üzletember is felkerült a listára, akit elütött egy busz az Oxford Streeten. Miután felébredt a kómából a közlekedésbiztonságért kezdett küzdeni és elérte, hogy sétálóutcává alakítsák az Oxfrod Streetet.

A Politico felhívja a figyelmet a szélsőjobboldali politikai mozgalmak megerősödésére, különösen Németországban, Franciaországban és Hollandiában. Ezért került Frauke Petry, az Alternatíva Németországért (AfD) párt vezetője a második helyre. Erdoğan török elnök hetedik a listán.

A teljes listát itt nézhetik meg. 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. december 10. 07:23
Az olvasók jelölnek közszereplőket, politikusokat a Politico listájára, akik közül hosszas vita után a szerkesztők választják ki a 28 legmeghatározóbb személyt a kontinens jövője szempontjából. .." na ja...olvasók jelölnek, szerkesztők választanak...ezt ismerjük!!
küllő
2016. december 09. 08:48
A püffedt pávatáncos kimaradt ??? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA !!!!!
magnamater
2016. december 08. 15:54
Úgy értik,Soros tol ki legjobban a magyarokkal.
balbako_
2016. december 08. 07:19
Ez nyílt beismerése annak, hogy George Soros amerikai börzekukac ezzel a díszes társasággal karöltve befolyásolja kontinensünk jövőjét látjuk hogyan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!