Orbán Viktor: A magyar-német történelmi barátság ma is él

2017. október 24. 19:46

Orbán Viktor németországi látogatása során a két állam közötti ezeréves jó kapcsolatot méltatta, illetve kijelentette, hogy meg kell védeni Helmut Kohl kancellár nagy álmát, a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást.

2017. október 24. 19:46

„Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Passauban.  A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha „német barátainknak" találniuk kell egy olyan országot, amellyel „legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor, rajtunk kívül, aligha találnának" ilyet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a „homályba vész", ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király, ahogy arra a kormányfő emlékeztetett. Úgy vélte, az egykori uralkodó akkor még nem tudta, „milyen jót tesz ezzel nekünk", hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.

A miniszterelnök felidézte: miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István öröksége, olyan nagy volt a tekintélyük, hogy sikerült stabilizálni és konszolidálni a helyzetet.

Később a Passauer Neue Presse című lap által Európa-szkepszis: Miért van szükségünk Európára" címmel rendezett pódiumbeszélgetésen a kormányfő a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát", a schengeni rendszert és a szabad munkaerő-áramlást.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, „sok véráldozatot hoztunk" a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése „ugyanaz a történet".

(MTI)

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2017. október 25. 07:54
A FIDESZDSZ-es maffiózó, Mr 10..20...x% kínos helyzetben: „VÉRES BALTÁS ORBÁNNAL FOGADTÁK AZ ÖRMÉNYEK LOS ANGELESBEN KÓSA LAJOST … A Panama-papírokra hivatkozva az Átlátszó idén szeptemberben azt írta, hogy gyanús hátterű magyar cégek számlájára több mint hét és millió dollárnyi összeget utaltak Azerbajdzsánból éppen abban az időszakban, amikor kiadtuk a baltás gyilkost. „ https://alfahir.hu/2017/10/24/baltas_gyilkos_azerbajdzsan_los_angeles_kosa_lajos
csuka
2017. október 25. 07:29
"magyar-német történelmi barátság" Mikor kezdődött? A Kedves maffiózó vajda minden szart a szájára vesz.
áfonya
2017. október 25. 02:50
2017-10-23 Sajtóklub 1. rész http://www.echotv.hu/video/125019/20171023_Sajtoklub_1_resz 2017-10-23 Sajtóklub 2. rész http://www.echotv.hu/video/125018/20171023_Sajtoklub_2_resz
makám
2017. október 25. 01:28
"Orbán Viktor németországi látogatása során a két állam közötti ezeréves jó kapcsolatot méltatta" nade.. a magyar történelem 1000 éve arról szólt hogy a német gyarmatósító törekvéseket kivédjük. akkor milyen barátságról is van szó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!