ADY ÉL?!

2019. január 27. 16:29

ADY ÉL! jelszava alatt vonult néhány tucat ember Budapesten a költőre emlékezve. TGM is a szónokok között van. „Az úri dölyf, az ósdi világ is újra itt van a nyakunkon” – hirdetik a szervezők.

2019. január 27. 16:29

Buszozó munkatársunk fotózott le egy vonuló embercsoportot a budapesti Astorián. Mint kiderült, ADY ÉL! címmel szerveztek eseményt a költő halálának századik évfordulójára, s e molinó mögött vonultak végig Ady Fiumei úti sírjától a Nemzeti Múzeum kertjéig.

A Facebookon szervezett esemény kiáltványa a következő:

„ADY ÉL! CÍMMEL VONULÁST HIRDETÜNK 2019. JANUÁR 27-ÉN VASÁRNAP 15 ÓRÁTÓL, ADY SÍRJÁTÓL, A FIUMEI ÚTI TEMETŐ 19-ES PARCELLÁJÁTÓL A NEMZETI MÚZEUM KERTJÉIG, AHOL 100 ÉVE FELRAVATALOZTÁK!

Ady sírjánál és a Nemzeti Múzeumnál Fullajtár Andrea, Debreceni Csaba, Fodor Tamás, Nagy Zsolt, Tamás Gáspár Miklós, Majsai-Nyilas Tünde, Egger Géza, Téri Sándor, Kátai István, Ungvári István adnak hangot Ady műveinek. A 40 perces séta során felvételről szólnak Ady versei és megzenésített művei.

„MENJÜNK A MINDEGY ELLEN!”

Ha ma Ady szemével az országra nézünk, lehetetlen nem észrevenni mindazt, ami 100 évvel ezelőtt őt indulatba hozta. Ma is „Werbőczy-utódok foldozzák, toldozzák” a törvényeket, és a Föld népe ma is százezer számra menekül. Az úri dölyf, az ósdi világ is újra itt van a nyakunkon.

Ady halálának 100. évfordulóján ideje szót kérnünk. De az ő szellemiségében, az ő verseivel, publicisztikájával. Támasszuk föl Ady szellemét! Hiszen hetente támadások érik személyét és műveit, mert még mindig lázít, igazságot keres, a kisemmizetteket védelmezi, nem békél meg a népet semmibe vevő hatalommal. Ma is húsba vágó minden szava, meglátásai sajnos ma, száz év múltán is érvényesek. Ady ma is a mi ügyeinket képviseli, képviseljük hát magunk is ezeket az ügyeket! Méghozzá az ő szavaival.

100 éve, ezrek kísérték utolsó útjára. Emlékezzünk most rá közös vonulással, mondjuk el verseit, hallgassuk prózáját, idézzük föl a verseire írt dalokat! Nincs erre méltóbb alkalom, mint épp a halálának 100. évfordulója.

Ma nincs is más választásunk, mint megszólalni. És ebben biztosan számíthatunk Adyra, aki ma is képes hangot adni érzéseinknek, akinek szövegeit, gondolatait sajátunkénak érezzük.

SZÓLALTASSUK MEG A FÖLTÁMADT ADYT!

Ha egyetértetek a fenti sorokkal, kérünk benneteket, vigyétek hírét azoknak a mémeknek, videóknak, eseményeknek, amelyeket az Ady100 oldalon teszünk közzé!

SEGÍTSETEK, HOGY A FELHÍVÁSUNK MINDENKIHEZ ELJUSSON! OSSZÁTOK MEG ISMERŐSEITEKKEL AZ OLDALAITOKON ÉS MÁS CSOPORTOKBAN!

„Az Élet szent okokból élni akar
S ha Magyarországra dob ki valakit,
Annak százszorta inkább kell akarni.” 
#ADYVAN”

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcika
2019. január 28. 09:38
Seregesen senkik jönnek, Megrabolnak, elköszönnek Gúnnyal, szabadon, Mi bennem gyűlt, mindenkié A vagyon.
kaptafa
2019. január 28. 09:36
Gratulálok a mandinernek, aki úgy tudósít (utólag), hogy nem volt ott, így azt sem tudja, hogy TGM se volt ott. Persze ez ne legyen akadálya a fröcsögésnek. Feltűnően hiányzik az az aprócska momentum, hogy Ady halálának 100 éves évfordulója volt az alkalom. Nyilván a Mandiner ezt a tényt nem tartja figyelemre méltónak. Mint ahogy azokat a fellépőket sem, akik viszont ott voltak. Azt viszont tudja, hogy néhány tucatnyian voltunk. Igen, kb. 20 tucatnyian. /Nem egy békemenet az igaz, de nem is buszokkal hozattuk rá a jónépet. / Ez a tudósítás tökéletesen alkamas arra, hogy teljesen hiteltelenítse magát egy hírportál. Milyen kevés elég az anulláláshoz.
Esvány
2019. január 28. 08:02
Kísértet járja be Magyarországot, Jászi Oszkár és társai, a magyar- és keresztényellenes szabadkőműves hazaárulók szelleme. Korcs szellemi utódaik a centenárium alkalmából még egy bőrt le akarnak húzni Ady Endréről, akit - Raffay Ernő történész szerint - a szabadkőművesek furkósbotként használtak.
Peter8811
2019. január 28. 06:41
Panama Lala dala. Panama Lala is él A nyugdíj meg fél. Kovács efftáss kefél. A Pártért, amíg a párt élt Nyakában partedli. előtte hokedli. Az ebéd nokedli. Kis hússal jószaft, A melósnak meg nagy lófaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!