Benkő Tibor az Irakban állomásozó magyar katonák parancsnokával egyeztetett

2020. január 09. 09:01

Mintegy kétszáz magyar katona szolgál jelenleg Irakban.

2020. január 09. 09:01

Benkő Tibor a megbeszélés előtt a sajtónak kiemelte: az elmúlt napok eseményei azt követelik, hogy Magyarország állampolgárait, a társadalmat pontos információkkal lássák el. Megjegyezte, sok olyan hír jelent meg az iraki misszióval kapcsolatban, amelyek nem fedik a valóságot.

Mintegy kétszáz magyar katona szolgál jelenleg Irakban.

Egy részük egy NATO vezette misszióban, más részük az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban. A magyar katonák az iraki kormány kérésére, a magyar Országgyűlés felhatalmazása alapján látják el feladataikat. Ezek közül, az elmúlt napok történései nyomán, csak a kiképzési feladatokat függesztették fel – közölte.

Ismertetése szerint, mielőtt kiküldik katonáikat a műveleti területre, az információkat folyamatosan értékelik, elemzik. Kiemelt fontosságú, hogy a katonáknak a legnagyobb biztonságot tudják garantálni. Ezzel együtt megjegyezte, egy békemisszió esetén nem lehet teljes biztonságról beszélni.

A honvédelmi miniszter a sajtó jelenlétében egyeztetett Farkas Sándorral, az iraki magyar kontingens parancsnokával. Az alezredes a miniszternek elmondta: három nappal ezelőtt 72 órás veszély figyelmeztetést adtak ki parancsnokságukon, amely szerint rakétatámadás, dróntámadás valószínű. Ez szerdára virradóra be is következett, Erbíl környékén két rakéta csapódott be, az egyik felrobbant, a másik nem.

Kiemelte: jelenleg rendben vannak. Fel vannak készülve a további feladatok ellátására, s arra is, hogy bármi történjen, arra reagálni tudjanak. Az otthon lévő hozzátartozóknak azt üzente, semmi olyan problémával nem szembesültek, amire ne tudnának reagálni.

Kiemelte: sok segítséget kapnak otthonról

Arról is tájékoztatták őket, hogy Magyarországon családsegítő szolgálatot hoztak létre, hogy hozzátartozóikat megnyugtassák, rendben vannak. Azt is megemlítette, hogy az Irakban állomásozó magyar katonák is megkapták a tavaly év végi „fegyverpénzüket”.
   
A tájékoztatón részt vett Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnokhelyettese, Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István honvédelmi államtitkár és Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója.

A HM szerda reggel azt közölte az MTI-vel, hogy éjszaka rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; magyar katona nem sérült meg.

Ellenzék: Kimerítő tájékoztatást kaptunk

Hosszas, részletes, érdemi tájékoztatást adott a honvédelmi vezetés az Irakban állomásozó magyar kontingens helyzetéről – hangsúlyozták ellenzéki képviselők csütörtökön Budapesten.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke és Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja is azt hangsúlyozta: biztosították őket arról, hogy a magyar katonák biztonságáért mindent megtesznek, minden eshetőségre fel vannak készülve, köztük a magyarok evakuálására is fel vannak készülve. Vadai Ágnes szerint a tájékoztatás mélysége és az, hogy a minisztérium milyen nagy apparátussal állt a bizottság elé, jelzi a helyzet súlyosságát.

Harangozó Tamás is azt mondta: a biztonsági helyzet romlott, a következő időszakban nem is várható javulás. Az MSZP-s politikus a tájékoztató alapján arról beszélt: jogi szempontból nem indokolt a magyar katonák hazahozása Irakból.

Ezzel együtt – kérdésre válaszolva – mindketten azt mondták, a Magyar Honvédség jelenlegi iraki misszióját nem támogatják, azt legutóbb a parlamentben sem szavazták meg. A DK az iraki misszió indulásakor még támogatta a magyar részvételt, de annak Irak teljes területére való kiterjesztését, majd a misszió létszámának növelését, a kontingens mandátumának meghosszabbítását nem támogatta. Az MSZP kezdettől fogva ellenezte a magyar részvételt.

Vadai Ágnes a sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, nem tartotta jó ötletnek, hogy a honvédelmi miniszter a bizottság tájékoztatása előtt a sajtó jelenlétében tanácskozott a kint állomásozó magyar kontingens parancsnokával.

Ezzel együtt pozitívumként értékelte, hogy a miniszter világossá tette: mostantól partnerségre kíván törekedni a honvédelmi és rendészeti bizottsággal, annak ellenzéki tagjaival is. Ennek jegyében előkészíti a Honvédelmi Minisztérium valamennyi, a 2018. május elseje után közbeszerzési mentesítési kérelem alóli mentességgel beszerzett eszköz szerződését, és valószínűleg az eszközöket is megtekinthetik majd. Valami „másfajta együttműködés indul el” a honvédelmi tárca és a honvédelmi bizottság között - értékelt Vadai Ágnes. A DK és az MSZP politikusa közös sajtótájékoztatóján megköszönte a magyar katonák munkáját.

A parlament tavaly decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-éig a Magyar Honvédség részvételét kétszáz katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. január 09. 17:52
"Benkő Tibor az Irakban állomásozó magyar katonák parancsnokával egyeztetett" A megszálló országok közé tartozunk. Irakban az amcsi "demokráciaexportot" szolgáljuk ki.
kizökkentidő
2020. január 09. 11:37
Irakban szolgáljuk Amerika érdekeit.
lacalajos
2020. január 09. 11:14
Az a katona aki vállalja küldetést extra díjazásért tudja .hogy mit vállalt.
gabor7th
2020. január 09. 11:13
" Az otthon lévő hozzátartozóknak azt üzente, semmi olyan problémával nem szembesültek, amire ne tudnának reagálni." Reagálás: Rakéta áááá... Előre figyelmeztettek az irániak úgy könnyű, de eleve miért csapódhattak be rakétavédelmi rendszerek mellett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!