Fidesz: A szegregáció csak ürügy

2020. február 17. 16:36

A Fidesz már hetekkel ezelőtt szólt, hogy a gyöngyöspatai ügyben csak a politikai cél elérése a fontos, minden más csak ürügy és mindenki más csak eszköz – mondta el Horváth László.

2020. február 17. 16:36

A gyöngyöspatai iskolaügynek a szegregáció csak ürügye, a cigány családok és tanulók pedig csak eszközök ahhoz, hogy a kártérítési pert kezdeményező, „külföldről pénzelt alapítvány” elérhesse politikai célját – mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Felidézte: a gyöngyöspatai iskolaügyben vasárnapra demonstrációt hirdetett meg Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője cigány kisebbségi vezetők jelenlétében.

Horváth László erre úgy reagált: ez várható volt, a Fidesz már hetekkel ezelőtt szólt, hogy a gyöngyöspatai ügyben csak „a politikai cél elérése a fontos, minden más csak ürügy és mindenki más csak eszköz”. A szegregációs kártérítési pert kezdeményező, „külföldről pénzelt alapítvány” politikai célja pedig az – mondta –, hogy „el kell menni feljelentést tenni Brüsszelbe, Strasbourgba, megvádolni az országot cigányüldözéssel, rasszizmussal, tömeges szegregációval, és kicsikarni valami büntetőeljárásfélét”. Ennek egyik állomása lesz a vasárnapi tüntetés is – jelentette ki a fideszes politikus.

Megemlítette azt is, hogy „a tüntetésnek van előzménye”, indult ugyanis egy petíció az ügyet támogatandó, ám azt a gyöngyöspataiak „99,7 százaléka nem írta alá”, ami beszédes. Még azok sem írták alá, akik érintettek – jegyezte meg Horváth László. Hozzátette: Tordai Bence becsületére legyen mondva, hogy ő legalább elment Gyöngyöspatára, ahol arra volt ideje, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével készítsen egy fotót az iskolánál, de arra sajnos már nem volt ideje, hogy beszéljen önkormányzati vezetőkkel, tanárokkal, és meghallgassa a többségi lakosság véleményét.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. február 18. 10:21
Szociológiai vizsgálatok meg azt mutatják, hogy a bűnözésben nem a származás, hanem (az attól persze nem független) szociális helyzet a meghatározó. Magyarán az erdőben tűzifát gyűjtők, a szomszéd kertből uborkát lopók vagy bolti lopást elkövetők között magas a cigányok aránya, az uniós támogatásokból milliárdokat elsikkasztók között meglehetősen alacsony. És ezeknek a (jellemzően kis értékre elkövetett tulajdon elleni) bűncselekményeknek az elkövetői között sem magasabb semmivel a cigányok aránya, mint a hozzájuk hasonló szociális körülmények között élő népesség körében.
gyurcsyg
2020. február 17. 17:36
Megismételt korrekt eljárással fel kell tárni az igazságot, ha az eredmény eltér a mostanitól a költségeket a korábbi bíróra testálni, pályától eltiltani.
János bácsi
2020. február 17. 17:19
A szegregáció csak ürügy Orbánnak arra, hogy elterelje a figyelmet a valóságos problémákról. Amíg ki nem fújt a migránsokkal való félelemkeltés , szóba sem kerültek a cigányok.
balbako_
2020. február 17. 17:13
Azért a szarkeverők pénzecskéje is megvan (Ja, Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!