ENSZ: Nőhet a migrációs nyomás a lezárt határokon

2020. május 07. 15:02

António Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy túl hosszú időre berekesszék a legális migrációt.

2020. május 07. 15:02

Hamarosan jelentősen nőhet a migrációs nyomás a koronavírus miatt lezárt határokon – figyelmeztetett António Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója csütörtökön Genfben. Vitorino óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy túl hosszú időre berekesszék a legális migráció különféle formáit. Az igazgató szerint ebben az esetben jelentősen nőne a nyomás az illegális migrációs útvonalakon, amit az embercsempészek kihasználnának.

A koronavírus-járvány miatt világszerte migránsok ezrei kerültek nehéz helyzetbe. Egyes határrégiókban – például az afrikai Száhel övezetben – már észrevehetők a nyugtalanság jelei – mutatott rá Vitorino. Afrikai fegyveres csoportok a migránsok kétségbeesését kihasználva próbálnak katonákat toborozni közöttük – tette hozzá.

Líbiában, ahonnan sokan próbálnak eljutni Európába a Földközi-tengeren keresztül, drámai a helyzet. A koronavírus előtt az IOM által ellátott hatezer migráns háromnegyede eltűnt, és nem tudni, hol lehetnek. A Földközi-tengeren továbbra is aktívak a csempészek, miközben a járvány miatt kevesebb a mentési kapacitás. Vitorino azt kérte a kormányoktól, hogy ne tagadják meg a partraszállást a migránsoktól egészségügyi aggályokra hivatkozva.

Az igazgató egyúttal hangsúlyozta: a gazdag országok populista politikusai a migránsok elleni hangulatkeltésre használják a járványt. Teszik ezt annak ellenére, hogy sok országban az egészségügyi ellátás működése elképzelhetetlen lenne migrációs hátterű dolgozók nélkül – mutatott rá. Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője aláhúzta: a szegénység ösztönzi a migrációt. Lowcock szerint az elvándorlást úgy lehet csökkenteni, ha segítik a stabilitás megteremtését azokban a országokban, ahonnan különösen sokan kelnek útra.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. május 07. 15:39
Nem a migrációt kell újraéleszteni, hanem a háborúkat kell befejezni, amely más államok ügyeibe való beavatkozás. A kezelést pedig ott kell megoldani, és nem Európába hozni.
Lombi
2020. május 07. 15:37
Előttük eddig is zárva voltak a határaink. Ezután is úgy lesz. Majd mutti megoldja. Ő csinálta. Kezdjen vele, amit akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!