Karácsony javaslatcsomagot dolgozott ki Budapest újranyitásért

2020. május 13. 09:59

Budapest Restart címmel 7+1 pontos javaslatcsomagot tett le az asztalra a főpolgármester.

2020. május 13. 09:59

A dokumentumban javaslatokat fogalmazott meg a kormánynak, és a fővárosi hatáskörben meghozandó döntésekről írt. Karácsony Gergely szerda reggel a Facebook-oldalán jelentette be, hogy összefoglalta, „milyen teendői vannak a kormánynak, mi a városvezetés dolga, mit tanulhatunk a nemzetközi példákból, miben indokolt a különös óvatosság”. A főpolgármester – a közösségi oldalán közzétett összefoglalója szerint – javasolja a kormánynak a tömeges tesztelés folytatását, minden adat nyilvánosságra hozatalával; azt, hogy betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja; csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházból másik kórházba, szociális intézménybe vagy haza; valamint azt, hogy csúsztassák el csúcsidőben a munkavégzés és az oktatás kezdését.

Tesztek folytatása, nyilvános adatok, közlekedés fejlesztése

A fővárosi teendők között felsorolta a tesztelések folytatását, minden adat nyilvánosságra hozatalát, újabb közterületek átadását gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztését, újabb közterületek átadását a vendéglátás számára, digitális eszközök alkalmazását a zsúfoltság enyhítésére, valamint az arc eltakarásának szabályozását. A Karácsony Gergely javaslatait tartalmazó 15 oldalas dokumentum a koronavirus.budapest.hu oldalon elérhető. Ebben a főpolgármester kiemelte, hogy a Budapest Restart programról folyó gondolkodás, a róla szóló kommunikáció nem keltheti azt a hamis illúziót, mintha túllennénk a járványon. Az út, ami előttünk áll még, alighanem hosszú lesz – fogalmazott. A város fokozatos és óvatos újranyitását úgy kell megtervezni, hogy a járvány bármikori újbóli „belobbanására”, esetleges szezonális visszatértére is reagálni lehessen – írta.

Karácsony Gergely szerint a hétköznapoknak a korábbiakhoz hasonlatos rendje lépésről lépésre, akkor állatható helyre, ha a következő feltételek teljesülnek: az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik; a tesztelés tömeges és folyamatos, ezeknek az adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét; felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástól, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna; valamint továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket, köztük a távolságtartást és a száj- és orrvédő eszközök viselését.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
M.K.R.
2020. május 13. 17:43
Végtelenül gyenge, semmitmondó az 15 oldalas anyag, üres értelmiségi okoskodás. Gergő, te vagy a városvezető, most egyszemélyben is, egy részletes, operatív akcióterv kell, nem ez a lufi. A kerületeknek küldött 5000 PCR teszteddel kb. 1-2 érintett tudsz csak megtalálni. Nem ér semmit a tesztelés, miég mindig nehéz azzal az egybites agyaddal felfogni????
nyugalom
2020. május 13. 13:21
Jonnek a pontok akarcsak fleto idejen!
istvanpeter
2020. május 13. 13:12
Karácsony elvtárs az idős emberek hulláin akar felkapaszkodni az uborkafára.
glensi
2020. május 13. 11:07
"Budapest Restart címmel 7+1 pontos javaslatcsomagot tett le az asztalra a főpolgármester." Nyilván azért 7+1-et, mert hétig tanult meg számolni. De a szakértők között sincs senki, aki segített volna neki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!