A titkosszolgálati munka nem egyenlő a lehallgatással

2021. augusztus 13. 18:06

A lehallgatást a legtöbbször huzamosabb felderítő folyamat előzi meg. Interjú.

2021. augusztus 13. 18:06
Horváth József

Rengeteg információ, dezinformáció jelent meg a sajtóban az elmúlt időszakban a titkosszolgálati lehallgatásokról. A téma érzékeny, hiszen nem lehet arról beszélni, hogy kiket hallgatnak le és kiket nem, ez ugyanis államtitok.

Azért azt már az elején rögzítsük, hogy a titkosszolgálati munka nem egyenlő a lehallgatással, a megfigyeléssel, még akkor sem, ha az emberek többségében ez a hamis kép él. Amennyiben csak erről lenne szó, nem is igazán kellenének a nemzetbiztonsági szolgálatok. Ez komoly intellektuális munka, amelyben rendkívül fontos a törvényesség, a célirányosság és az arányosság elvének a betartása. A lehallgatást a legtöbbször huzamosabb felderítő folyamat előzi meg. Ennek része lehet a híváslisták, a cellainformációk elemzése is. Amikor már megfelelő mennyiségű információ gyűlt össze, akkor is csak a független bíróság vagy az Igazságügyi Minisztérium illetékesének engedélyével kezdődhet meg a célszemély lehallgatása.

Az igazságügyi miniszter vagy az államtitkár elé kerül tehát egy indítvány. Mit tartalmaz ez?

A művelet ismertetését, az összegyűlt információk értékelését, illetve annak az indoklását, hogy miért szükséges valakinek a lehallgatása.

Előfordult, hogy a tárca illetékese vagy a bíró nem engedélyezte a megfigyelést?

Persze, számos alkalommal megtörtént, hogy az indokokat nem találták elégségesnek az engedély megadásához. Ilyenkor általában további bizonyítékok beszerzését kérték. De ez így van rendjén, ezek az erős külső kontrollelemek biztosítják a törvényes működést. Csak úgy, hasraütésszerűen nem lehet akárkit lehallgatni.

Egyáltalán, miképpen válik valaki gyanússá, célszeméllyé?

Valamilyen módon a titkosszolgálatok látókörébe kerül az illető. Ez számtalan formában megtörténhet. Az elemzőmunka során kiderül például, hogy egy állami tisztségviselő kapcsolatot tart fenn egy személlyel, akit korábban egy ellenérdekelt szolgálat ügynökeként azonosítottak be. Ilyenkor fel kell tárni ennek a viszonynak a természetét, mélységét. Minél gyorsabban meg kell tudni, hogy az illető tényleges kockázatot jelenthet-e, tapasztalhatók-e konspirációs jelek. Amennyiben ez megtörtént, és a szakemberek szükségesnek látják, hogy az információáramlás tartalmának megismerése nélkülözhetetlen, szükség van a lehallgatás kezdeményezésére.”

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2021. augusztus 13. 22:15
Emberek, a mocskos baloldal elkezdte az Orbán gyerekét buzizni. Márky-Zay, Telex, meg itt fennebb a Genus nevű tróger állat. Korábban is kezdték hinteni a hazugságot. Kérlek benneteket, hogy minden kommentár nélkül töröljétek a Mandiról azokat, akik ezt az aljas támadást intézik a családjaink ellen. MINDEN KOMMENTÁR NÉLKÜL, tehát arra kérlek benneteket, hogy az ilyen hozzászólásokat azonnal X-eljétek ki. Magam ezzel a Genussal kezdtem, de a továbbiakban mindenkit X-elek, aki buzizza Az Orán gyerekét. Ennél szemetebb támadást, mint a családtagokat bántani, nem tudok elképzelni. Ez már a "Hetedíziglen bosszút állok" lenne, vagy csak politikai támadás?
Sincero
2021. augusztus 13. 21:27
Érdekes, hogy a balliberálisok kezébe került a titkosabbnál titkosabb lista, amelyen csak az ő neveik szerepeltek... Azután kiálltak vele a sajtó elé országnak-világnak elhíresztelni, hogy a Kormány lehallgatja őket... ??? Nem inkább a lelkiismeretük dobta fel őket - a freudi elszólási alapon?
kunfia
2021. augusztus 13. 20:42
"Rengeteg információ, dezinformáció jelent meg a sajtóban" Ilyen ez,ha egy kormány minden adatot titkol,mert a saját polgárait hallgatja le.
olajfa1
2021. augusztus 13. 20:28
De most komolyan!... Ha egy program autómatikusan felhoz kapcsolatokat, amiket a számítógép kidob... mondjuk egy EMBERCSEMPÉSZETI ÜGYBEN... vagy KÁBÍTÓSZER ÜGYBEN egy sor telefonszámot... és abban természetesen "egészen véletlenül és csakis programhiba miatt... -mi más miatt...- egy-két "ügyvéd"... meg "újságíró száma" is benne van... akkor az mitől "lehallgatási botrány"???... AZ ILYEN SZÍNTISZTÁN TITKOSSZOLGÁLATI ÉS AZ ÁLLAMUNK ALAPVETŐ VÉDELMI DOLGA, ÉS KÖTELESSÉGE!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!