Be kell engedni a lengyel határon maradt migránsokat a CDU politikusa szerint

2021. november 17. 18:02

Wolfgang Schäuble szerint helyes volt, hogy 2015-ben befogadtak harmincezer menekültet Budapestről, de nem sikerült szembeszállniuk azzal a hamis üzenettel, hogy bárki jöhet Németországba.

2021. november 17. 18:02
null

Ideiglenes belépést kell biztosítani az Európai Unió területére a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán rekedt embereknek – mondta Wolfgang Schäuble, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa egy szerdán közölt interjúban.

A szövetségi parlament (Bundestag) volt elnöke a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) hírportálján megjelent interjúban felidézte, hogy az egykori NDK vezetése az 1980-as években tamil menekülteket utaztatott be Sri Lankáról az egykori Nyugat-Berlinbe, hogy így gyakoroljon nyomást a nyugatnémet kormányra.

Ebben van egyezés az NDK-s példa és az Európai Unió (EU) külső határának lengyel-fehérorosz szakaszán kialakult helyzet között – mondta. 

A hetek óta tartó válságban „az EU alapvetően helyesen cselekszik” – tette hozzá, kifejtve, hogy minden érintett országot meg kell győzni arról, hogy állítsa le a közel-keleti menekülteket Fehéroroszországba szállító repülőjáratokat, Lengyelországnak pedig segítséget kell nyújtani a határ ellenőrzéséhez.  Mint mondta, „gyors, humanitárius megoldás szükséges a kétségbeesett embereknek, akiket az embercsempészek bántalmaznak, és akik megalázó körülmények között várakoznak a határon”

és gyorsan le kell folytatni a menekültügyi eljárásokat a jogállásuk tisztázása és „a nem politikai üldözöttek hazatelepítése érdekében”

Ugyanakkor világossá kell tenni, hogy „ez egy egyszeri, kivételes helyzet”, egy „humanitárius gesztus”, amely „nem nyit állandó alternatív bejutási lehetőséget Európába” – húzta alá Wolfgang Schäuble. Arra a kérdésre, hogy miért tartja mindezt fontosnak, kiemelte, hogy „egyértelműen elkötelezettek vagyunk a menedékjog és a Genfi Menekültügyi Egyezmény mellett, de csak akkor tudjuk biztosítani a toleranciát és a befogadókészséget Európában, ha fenntartjuk a rendezett eljárást, és nem veszítjük el a kontrollt az Európába irányuló bevándorlás felett”

Hozzátette:

de „utólag visszatekintve” látható, hogy „nem sikerült szembeszállnunk azzal a hamis üzenettel, hogy most már bárki jöhet Németországba”, függetlenül attól, hogy valóban éri-e üldöztetés. 

„Ez nem történhet meg velünk újra Fehéroroszországgal” – jelentette ki Wolfgang Schäuble. Ugyanakkor – tette hozzá – „nem hagyhatjuk magára a lengyeleket, mert az emberek nyilvánvalóan tovább akarnak menni, különösen Németországba, Franciaországba vagy Hollandiába”.  Aláhúzta: „természetesen segítenünk kell a rászorulókon, de nem úgy, hogy mindannyiukat Európába hozzuk”, különben „mi magunk is elveszítjük a rend, a stabilitás és a biztonság garantálásának képességét”

A lengyel-fehérorosz EU-s külső határon kibontakozott migrációs hullám az Európai Bizottság szerint összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen nyáron bevezetett EU-s szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent. 

Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. A napokban több ezren gyűltek össze a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

(MTI)

Borítókép: MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pista6
2021. november 18. 12:39
Eu-s jog hogy mindenféle , személyazonosságát igazolni nem tudó ember beléphet az eu területére?
Kristály
2021. november 18. 07:13
80.000 milliót ha befogad akkor minden németre jutna egy migri .5 év múlva minden német nyakán egy fojto nyakörv lesz láncal és a túl végén egy agysebész akinek a jobb kezében egy korbács, mint a Szent képeken.
Gyikó István
2021. november 18. 00:22
Akiket aztán-miután a használhatókat kimazsolázták ! a használhatatlan salakját kvóták formájában jólránk-lőcsöljék....
Mandolini
2021. november 17. 22:31
Ez egy idióta, de inkább egy gazember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!