A Fővárosi Nyomozó Ügyészség elutasította a Völner-ügyben eljáró ügyészek ellen tett feljelentést

2022. január 19. 14:05

A DK azért fordult a hatóságokhoz, mert az ügyészek nem kezdeményezték a volt igazságügyi államtitkár letartóztatását, az ügyészség szerint azonban nem történt bűncselekmény.

2022. január 19. 14:05
null

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleményben tudatta, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség elutasította a Völner-ügyben eljáró ügyészek ellen tett feljelentést. (A Demokratikus Koalíció december közepén fordult a hatóságokhoz hivatali visszaélés bűntette miatt.) Az ügyészségi közleményből kiderül, a feljelentés lényege szerint a Központi Nyomozó Főügyészség ügyben eljáró ügyésze, illetve ügyészei azzal szegték meg hivatali kötelességüket, hogy nem indítványoztak Völner Pál országgyűlési képviselő, volt igazságügyi államtitkárral szemben személyi szabadságot érintő kényszerintézkedést, „és ezzel jogtalan előnyhöz kívánták juttatni dr. Völner Pál gyanúsítottat”.

A feljelentésben írtakkal ellentétben, a Büntetőeljárásól szóló törvény nem határoz meg olyan esetet, amikor az ügyész a letartóztatást köteles indítványozni – írja az ügyészség. „Ellenben a törvény előírja, hogy büntetőeljárásban alapvető jogot korlátozni csak a törvényben meghatározott okból, módon és mértékben lehet, feltéve, hogy az elérni kívánt cél kisebb korlátozással nem biztosítható”, fogalmaz a közlemény.

Az ügyészség idézi az eljárási törvényt, amelynek rendelkezései alapján, „a fokozatosság és az arányosság elve azt is magában foglalja, hogy kényszerintézkedés alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha az elérni kívánt cél kényszerintézkedés alkalmazása nélkül nem biztosítható”.

A közlemény szerint a letartóztatás nem cél, hanem eszköz,

így az eljáró ügyésznek, bírónak mindig mérlegelnie kell azt, szükséges-e a letartóztatás a büntetőeljárás eredményes lefolytatásához.

A közlemény emlékeztet arra, hogy „a Központi Nyomozó Főügyészség dr. Völner Pál és társai cselekvőségét érintően széles körű nyomozást folytat, felterjesztést tett a legfőbb ügyészhez dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, amit a legfőbb ügyész az Országgyűlésnél kezdeményezett, majd a mentelmi jog felfüggesztését követően, a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki dr. Völner Pált”.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megállapította, hogy az eljáró ügyészek nem követtek el bűncselekményt, ezért a feljelentést elutasította – zárul a közlemény.

(Fotó: Völner Pál, MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patapata
2022. január 20. 08:28
Mindenki habzó szájjal ítélkezik, méghozzá a hallottak alapján. Nem észrevételeket, hanem ítéleteket olvasok. Gondolom az összes hozzászólónak megdönthetetlen bizonyítéka van arra, hogy bűnös vagy ártatlan. Ártatlanság vélelme, míg nincs ítélet!
balbako_
2022. január 19. 17:47
Miután fel sem merül annak gyanúja, hogy a vádlott elmenekül, vagy nem vesz részt a kihallgatásokon kényszerintézkedésre nincs szükség.
Dorset Naga
2022. január 19. 17:25
Tőled? :)))
olajfa1
2022. január 19. 16:12
De hát az "ördög ügyvédja" is szabadlábon védekezik! AZÉRT MIÉRT NEM TESZ FELJELENTÉST A "DK"??????????????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!