Népszavazás: érvénytelen voks leadására biztat a Helsinki Bizottság

2022. február 09. 09:25

A szervezet elmagyarázza, hogyan lehetne meghekkelni a gyermekvédelmi népszavazást április 3-án.

2022. február 09. 09:25
null

„Szavazzunk érvénytelenül április 3-án a kormány kirekesztő népszavazásán, hogy mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk!” írja a Helsinki Bizottság a Facebookon.

„A politikai véleménynyilvánítás legitim formája”

Ezt követően elmagyarázzák a miértet és a hogyant: „Mi az előnye az érvénytelen szavazatoknak? A szabályok szerint a népszavazás akkor érvényes, ha a választók fele érvényesen »igen« vagy »nem« szavazatot adott le. Az érvénytelen szavazatok ellenben nem növelik a népszavazás érvényességének esélyét. Egy demokrácia mellett elkötelezett jogvédő szervezet hogyan buzdíthat érvénytelen szavazásra? Érvénytelenül szavazni nem jogszabálysértő. Ez a politikai véleménynyilvánítás legitim formája.

A népszavazásban mintaországnak tekintett Svájcban sokszor 10 százalék feletti az érvénytelen szavazatok aránya.”

A Helsinki Bizottság szerint a legegyszerűbb, ha a szavazólapon található mindkét, tehát az „igen” és a „nem” karikába is keresztet teszünk, és voksunkat így adjuk le. Ezt különösen azoknak ajánlják, akik attól tartanak, hogy az üresen hagyott szavazólapra majd valaki ráhamisítja a „neki kedves választ”.

Kép forrása: Magyar Nemzet

Összesen 347 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2022. február 10. 07:01
"hogy mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk!" A szavazás hekkelésére való felhívás már magában a szervezet létének önellentmondása hiszen nekik ünnepelni kéne mindent amikor az emberek szabadon véleményt nyílváníthatnak. Eredménytől fügettlenül. Ehelyett ők az érvénytelenség megvalósíthatóságáért kampányolnak. Nonszensz az egész. Nem független, írányított saját célokért pénzelt szervezet.
Apus2
2022. február 09. 20:55
Valójában nem csak a Helsinki bizottság teszi ezt, ha ám a manddiner is. Nem is tudtam róla hogy a Helsinki biz mit tervez, de köszönet a mandinernek, most ár tudom hogy mit kell tennem. KÖSZI MANDINER!
kovászos cipó
2022. február 09. 19:29
Betiltani ezt a szart (a többit is), sameszaikat kátrányba és tollba hempergetve korbácsolni ki Magyarországról, székhelyeiket pedig lerombolni, sóval bevetni és felszántani. Most!
Kriszta67
2022. február 09. 18:44
Ezek nagyon hülyék. Nincs ilyen hogy érvénytelen lesz, ez nem olyan népszavazás lesz aminek érvényesnek kell lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!