Erősen sántít Márki-Zay győzelmi jelentése

2022. április 09. 18:25

Csak a külképviseleti és átjelentkezéses választók szavazataival tudott több voksot szerezni saját városában a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Ám erősen kétséges, hogy ezeknek a választóknak mindegyike hódmezővásárhelyi. Ha végül a városban több szavazatot is szerzett a baloldal miniszterelnök-jelöltje, az legfeljebb apró sebtapasz, hiszen a csongrádi körzetben fölényesen nyert a fideszes Lázár János.

2022. április 09. 18:25
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Büszkén írta ki Facebook-bejegyzésében nemrég Márki-Zay Péter, hogy „Vásárhely megvan”, amellyel azt akarta jelezni, hogy Csongrád-Csanád megye 4. számú körzetén belül Hódmezővásárhelyen nagy nehezen, de sikerült megelőznie a hivatalos végeredmény szerint az egyébként a mandátumot simán elhozó fideszes Lázár Jánost.

A kormánypárti jelölt a körzetben az érvényes szavazatok 52,37 százalékával lett első, ami 28 158 voksot jelent.

Márki-Zay ezzel szemben csak a szavazatok 39,58 százalékát tudta begyűjteni (21 285 szavazat).

Megnéztük, hogy a Hódmezővásárhely központú, de további 18 települést magában foglaló választókerületen belül, hogyan szerepelt a baloldal jelöltje saját városában. Itt 51 szavazókörben lehetett voksolni, ebből egy a külképviseleti és átjelentkezéses szavazóknak volt fenntartva.

Ezt a szavazókört leszámítva Márki-Zay 11672 szavazatot kapott, míg Lázár János 11922  voksot,

azaz a kormánypárti jelölt 250 szavazattal többet gyűjtött. 

Most külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait is tartalmazó , hódmezővásárhelyi 49. szavazókör szavazatait is hozzáadták ezekhez. Ebbe a szavazókörben az 1774 érvényes szavazatból Márki-Zay 1043, míg Lázár 595 szavazatot szerzett.  Összesen így a baloldal jelöltje 12715 szavazatot kapott a város szavazóköreiben, míg Lázár 12517-et.

Ám a 49. szavazókörben csak 190 olyan választópolgár szerepelt a névjegyzékben, aki valóban a városban, annak is ebben a körzetében lakik. Közülük 119 fő szavazott végül.

Ha az 1774-ből levonjuk ezt a 119 voksot, akkor 1655 szavazat marad. Csakhogy ezek mögött a voksok mögött egyáltalán nem biztos, hogy vásárhelyi lakosok vannak, hiszen a 4. számú körzet minden külképviseleti és átjelentkezéses szavazatát ennek a szavazókörnek a voksaihoz adták hozzá.

Azaz lehet, hogy az ő állandó lakhelyük nem Hódmezővásárhely, hanem a körzet további 18 településének valamelyike.

Mindez azt jelenti, hogy erősen sántít Márki-Zay Péter győzelmi jelentése, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy valóban megszerezte a többséget a városban. Ráadásul, ha így is van, ez legfeljebb apró sebtapasz, miután a körzetet, és az egész választást is elvesztette, szövetségeseivel együtt.

Márki-Zay „ünnepét” tovább rontja, ha egy pillantást veszünk a listás szavazatokra is. Ahogy egy vásárhelyi politológus-olvasónk, Herczeg Sándor felhívta figyelmünket: mennyiben Márki-Zay Péter úgy számol, hogy a külképviseleteken és az átjelentkezett módon szavazó 1655 választó hódmezővásárhelyi, s ezért ő nyert egyéniben a városban, akkor nyilván azt sem vitatja, hogy ezen választók listás szavazata pontosan ugyanúgy Hódmezővásárhelyhez számolandó a teljes szavazóköri voksokkal együtt.

Ennek alapján pedig Hódmezővásárhely 51 szavazókörében – a 49. szavazókörben most hozzáadott 1655 vokssal együtt – a

Fidesz-KDNP listájára 12325-en, míg az ellenzék listájára 12165-en szavaztak, magyarul 160-al kevesebben.

Azaz ha Márki-Zay narratíváját követjük, kijelenthető: a választást az általa vezetett ellenzéki szövetség pártlistán Hódmezővásárhelyen elvesztette, a Fidesz-KDNP pedig megnyerte.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obsitos0
2022. április 10. 16:16
Még jobb arányt fedeztem fel: A saját házában 100%-ot ért el, még a kiskorúak is szavazhattak ! :-)
sasszem
2022. április 10. 14:37
azóta kiderült, ez is hazugság volt!
Nagyhuba1
2022. április 10. 13:30
Márky úgy győzött, hogy vesztett? Tönkre tette a moslék koaliciót, bukta Hódmezővásárhelyt és még nem ment vissza porszívót árulni.
Ladybird
2022. április 10. 08:28
Mostmár tök mindegy, nyugodjon le MZP a pics@ba! Kissé szánalmas ez már...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!