Tölgyessy Gulyás Mártonnak: a Fidesz egyre inkább a munkásosztály pártja

2022. április 07. 10:53

A politológus szerint nevetségesnek hathatott az az ellenzéki állítás, hogy Magyarországon nincs demokrácia, mert a dolgozók úgy érezték, hogy fogyasztóként nagyobb lett a szuverenitásuk.

2022. április 07. 10:53
null

Tölgyessy Péter volt a Partizán választás-értékelő műsorának vendége. A jogász-politológus legutóbb októberben, az ellenzéki előválasztás második fordulójának estéjén szerepelt Gulyás Mártonnál, most az elmúlt fél évet értékelte. Megismételve októberi szavait, Tölgyessy kijelentette, hogy a Fidesz messze innovatívabb, mint az ellenzék, és egyelőre ez az az a párt, amelyik érti az országot.

„Demokratikus viszonyok között a független sajtó agyagba döngölte volna ezért a kijelentéséért MZP-t”

Szerinte kijelenthető, hogy a nemzeti önzés lett a magyar gondolkodás egyik alapja.

Egy dolog a biztos: te magad, a szakmád, a családod és esetleg még a lakóhelyed. Minden más az veszélyes. Kialakult az, amiről József Attila is írt, hogy »aki rág, az magának rág« – mondta.

Míg Orbán a magyarok biztonságigényét is kielégítve a kimaradás fontosságát hangsúlyozta az orosz-ukrán konfliktusból, addig

az ellenzék nyugatos mintakövetés alapján elkezdte mondogatni, amit a nyugati szövetségesek.

A beszélgetésben szóba kerültek a közvélemény-kutatások is, amelyeket szerinte a kormánypárti és az ellenzékhez közeli kutatók szándékosan „kozmetikáztak". Ott volt viszont a Medián, amelyik a legközelebb volt a végeredményhez, a választások előtt 128-71 mandátumarányt becsültek, ezen pedig kiakadt Márki-Zay Péter, aki lényegében arra utalt, hogy a Fidesz állhat a kutatás mögött.

„Hallatlanul antidemokratikus megjegyzés volt, amit az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csinált" – jelentette ki Tölgyessy, aki szerint „demokratikus viszonyok között a független sajtó agyagba döngölte volna ezért a kijelentéséért MZP-t. Egy közvélemény-kutatónak pont az a dolga, hogy ilyen kutatásokat tegyen közzé – tette hozzá.

Buda átállt

Szakértői becslések szerint az eredmények azt mutatják, hogy 2018-hoz képest a Jobbik sok százezer szavazóját elvesztette, és ez hiányzott az ellenzéki pártok szövetségéből. Az elemző szerint ennek az lehet az oka, hogy az ellenzéki politikának nem volt húzása. „Ha lett volna az ellenzéknek vonzereje, és azt gondolták volna sokan, hogy fantasztikus ez az ellenzék", akkor kevés jobbikos szavazó morzsolódott volna le, de nem volt ilyen dinamika – mondta erről a volt politikus, aki úgy véli:

a legfontosabb az a politikaszerkezeti változás, hogy a budai, zöldövözeti körzetek lettek az ellenzék legerősebb bázisai,

holott ezeken a területeken a parlamenti választásokon eddig mindig a jobboldal győzött.

A budai polgárságot „a globalizáció nyerteseinek”, „a magyar Szilícium-völgy embereinek” nevezte, és Amerikával vont párhuzamot: ott korábban anyagi alapon volt a tagoltság, a gazdagok pedig a konzervatívokra szavaztak. Majd elindult egy mozgás, amely úgy néz ki, hogy a globalizáció nyertesei elindultak balra, erre jó példa Kalifornia, ahol Reagan és Schwarzenegger idején republikánus kormányzók voltak, ma pedig már jelentős többségben vannak a demokraták, de ugyanez történt Manhattanben is.

Tölgyessy azonban rögtön hozzá is tette: Magyarországon egy ellenkező irányú folyamat is zajlik, hiszen a kormánypárt már nemcsak a falusi és kisvárosi, hanem a nagyvárosiakat is sikeresen megszólította.

Munkásosztály és a közmunka sikere

A beszélgetés legérdekesebb része volt, amikor  Tölgyessy a baloldali aktivista Gulyás Mártonnak kifejtette: „a Fidesz egyre inkább a munkásosztály pártja kezd lenni".

Szerinte egyébként nevetségesnek hathatott az az ellenzéki állítás, hogy Magyarországon nincs demokrácia, mert a dolgozó emberek azt érezték, hogy fogyasztóként és munkaerőpiaci szereplőként is nagyobb lett a mozgásterük. Clintont idézve azt mondta, a választást illetően a gazdaság a lényeg, ez történt most is. Ehhez hozzátett még, hogy ahogy közeledtek a választások,

az emberek nem gondolták, hogy Márki-Zay Péter alkalmas lett volna miniszterelnöknek, ebben a dimenzióban.

Gulyás Márton felvette, hogy mitől lenne a munkásosztály pártja a Fidesz, mikor „felfelé oszt”, és a közmunkán kívül nem vezetett be új újraelosztási rendszert. A közmunkáról szólva Tölgyessy elmondta: már közmunkásból is hiány van. Az elején még ugyanis 300 000-en dolgoztak ebben a formában, most azonban már csak 80 ezren. 

Nyitókép: You Tube

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2022. április 09. 12:05
Gulyás nem annyira lelkes az egész interjú alatt...
syphax
2022. április 08. 15:24
"...a Fidesz egyre inkább a munkásosztály pártja...NA EZAZ! HA MÁÁN A TÖLGYESSY IS ESSZTET MONGYA, AKKÓ' LEHET BENN' VALAMI.....
masikhozzaszolo
2022. április 07. 18:42
A fogalmaknál itt megakadt a tű. Patríciusok, római polgárok, helóták, consulok, plebejusok, rabszolgák, stb. Hol van már munkásosztály!
szárma
2022. április 07. 15:50
TP idősebb lettél, de okosabb nem. Maradt az SzDSz-es tudálékosság benned, többet csámborogj a Pilisi Erdőgazdaság területén, hátha kiszellőzöl ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!