Tavaly közel 30 millió könyv fogyott Magyarországon

2022. június 26. 22:20

Szalai Zoltán elmondta, 5 vezető könyvkiadó fedi le a hazai piac 20 százalékát.

2022. június 26. 22:20
null

A magyar olvasási szokásokról, a magyar könyvpiac helyzetéről is szó volt az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc című műsor első felében, melynek vendégei ezúttal Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója, és Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója voltak.

Lánczi Tamás a műsor vendégeivel kapcsolatban elmondta, hogy Juhász Anna az elmúlt évtizedet annak szentelte, hogy föltámassza a budapesti kávéházi világot, Szalai Zoltán pedig az elmúlt évek munkájával a Mathias Corvinus Collegium az egyik legnagyobb könyvkiadóvá vált, így jelentős szerepet vállal abban, hogy mit olvasunk. Most ért véget a könyvhét, nagyon sikeres volt a rendezvény, ismét hatalmas tömeg volt.

Az elmúlt évben 14 000 mű jelent meg Magyarországon, közel 30 millió könyv fogyott – mit gondoltok, ez egy ideális képet mutat, vagy azért vannak ebben árnyékfoltok is? – indította a beszélgetést Lánczi Tamás.

Juhász Anna elmondta, hogy 2010 óta foglalkozik irodalmi, kulturális rendezvényekkel előtte pedig a könyvhét szervezésében vett rész hét évig, a könyvkiadók egyesületén belül a könyvhét, könyvfesztivál volt a profilja.

Kiemelte, hogy véleménye szerint nagyon sok olvasó ember van, felidézte, hogy épp tegnap vett részt egy 150 fős rendezvényen, előtte pedig Márai Sándorról és Márai Ilonáról beszélgetett a Várkertben több mint 400 vendéggel.

Öt nagy kiadó fedi le a könyvpiac 20 százalékát

Lánczi Tamás megjegyezte, ezek alapján szinte idillinek tűnhet a helyzet, és valóban, számszerűen tényleg sok könyv jelenik meg, a 30 millió példány, amely elfogy egy évben a magyar könyvpiacon, tetemesnek nevezhető szám.

Szalai Zoltán elmondta, alapvetően az látszik, hogy „a könyvnek van egyfajta kultusza Magyarországon, látható, hogy az emberek szeretnek könyvet vásárolni, szeretnek könyvet ajándékozni, és  szeretnek könyvet olvasni”.

Hozzátette, látható azért egy olyan trend is, hogy a könyv alapvetően egy dísztárgy is lett, egy szép könyvet az emberek szívesen kitesznek a polcra, és igen, lehet, hogy nem olvassa el a család minden tagja.

Az MCC főigazgatója elmondta, Magyarországon 1000-1100 kiadó működik, ebből viszont az, aki képes évente 8-10 könyvnél többet kiadni, már csak 150 körül van. A másik fontos szám az, hogy hány példány jelenik meg egy könyvből, az igazság az, hogy 1000-1200 példányról beszélhetünk átlagosan, de az is tény, hogy egy könyv 2000 példány fölött éri el azt, hogy körülbelül visszahozta a költségét.

Ebből az látható, hogy nagyon sok könyvet vesznek az emberek, nagyon sok könyv jelenik meg, nagyon sok tematikában jelennek meg könyvek, azonban az is látszik, hogy kevés szereplőnek van nagyon jelentős szerepe a piacon. Szalai Zoltán hozzátette, az látszik, hogy a magyarországi öt vezető könyvkiadó fedi le a piac több, mint 20 százalékát.

Nyitókép: YouTube

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ökobetyár
2022. június 27. 16:47
„Az írás a nyambikvaráknál is megjelent. Nem arra kellett nekik, hogy megismerjenek, megjegyezzenek vagy megértsenek valamit, hanem hogy mások kárára növeljék az egyén – vagy egy tevékenység – dicsfényét és tekintélyét. (C. Lévi-Strauss, Szomorú trópusok). Könyvinfláció: Nem olvasók – fogyasztók! Minden meg van írva, amennyi kell. Életünkben 1500 könyvet érkezünk elolvasni, de hát ennyit már rég megírtak! Mo.:14 000 könyv/év, 36 könyv/nap, 4000 író ír. A tévében olyat nem látsz, aki nem írt volna meg legalább egy tucat könyvet. Szegény Öreg, nem tudta: „Az írás halott.” Csak veri a billentyűket (zongorázik) és - reménykedik. (Író-olvasó találkozót rendeztek: eljött az író és eljött az olvasó). „A sok könyvek írásának nincsen vége.” (Prédikátor 12,14) Ha olvassuk ezt, nem olvassuk azt. Dobjuk ki a klasszikusokat? Mi az, amit még nem mondtak el emberről, istenről, világról? Pont az én bölcsességem hiányozna a világ könyvespolcáról? „Bölcsnek és bolondnak egy a vége.” (Prédikátor 2,15) Megvenni, belelapozni, félretenni. (Növelni a karbon-lábnyomot.) Nem olvasók – vásárlók!
counter-revolution
2022. június 27. 11:17
Ha valakit érdekelnek a jobboldali, konzervatív szellemiségű könyvek, ezekkel nem lő mellé: - Molnár Tamás: Európa zárójelben - Molnár Tamás: Az ellenforradalom - Molnár Attila Károly: Ki mit konzerválna - Chesterton: A Szökevény Kocsma - Chesterton: A józan ész nevében - René Guénon: A modern világ válsága
Zsolakomarom
2022. június 27. 09:35
Ez kb. semmitmondo info. Az ujszulotteket is beszamitva 30 millio konyv rengetegnek tunik, de mennyit adtak el 10/20/30 eve? Mi szamit konyvnek? Stb.
mysstes
2022. június 26. 23:55
Melyik az az öt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!