Ceglédi Zoltán: Egy kárpátaljai magyarnak egy másodpercig sem volt jobb Ukrajnához tartozni

2022. november 26. 19:03

A liberális politikai elemző nagyon kikelt Trianon ellen.

2022. november 26. 19:03
null

Az ATV Öt című műsorának e heti adásában is szóba került Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja, melyben a válogatottságtól búcsúzó Dzsudzsák Balázst fogadta, s a szomszédos országokban jelentős port kavart.

Ceglédi Zoltán politikai elemző – Konok Péterre reagálva, aki szerint a nagy-magyarországos matricát csak a rendszerváltás vesztesei ragasztják rá lepukkant Opeljeikre – élesen kikelt Trianon relativizálása ellen. „Arról lehetne vitatkozni, hogy volt-e olyan időszak, amikor a vajdasági magyaroknak szabadabb, prosperálóbb élete volt, mint a Magyarországon élőknek. Nekünk Tompán akkor egy bezártabb és szegényebb életünk volt, mint a szabadkai magyaroknak – ’90 előttről beszélek –, de a délszláv háború ezt áthúzta” – mesélte az elemző, aki szerint arról is lehet beszélni, „hogy a Szlovákiában élő felvidéki magyaroknak az uniós csatlakozás adott egy lehetőséget arra, hogy akár városok is újra egyesüljenek, vidékek újra egyben legyenek”.

Sőt, Niedermüller Péter botrányos Facebook-posztjára utalva azt is megjegyezte, „nagy divat most a bezzegromániázás is, hogy bezzeg Romániában a magyaroknak, akik ott élnek, tán még jobb is, írta ezt az egyik ellenzéki politikus, hogy Romániához tartoznak”.

Ugyanakkor leszögezte: „Abban egészen biztos vagyok, hogy Trianon óta

Hogyha csak Munkács, Ungvár és Beregszász meg a környéke itt maradt volna nálunk, akkor ezekben a percekben is lenne körülbelül negyedmillió ember, aki nem a háborúban, hanem csak a háború szomszédságában élne.”

Határozottan elítélte azt a hozzáállást, „ha minderről nem beszélünk azért, mert azt mondjuk, hogy ez egy Horthy-nosztalgia, meg a lerobbant autókra kirakott Nagy-Magyarország-matrica, nem mondunk semmit arról, hogy a népdalaink, a népmeséink, a kultúránk egy jelentős része olyan vidékeken született, amiket most mind le akarunk írni úgy, hogy az Orbán sálján van”, és emlékeztetett arra, hogy kultúránk számos jelentős alkotója, így például Kosztolányi Dezső vagy Márai Sándor is a Trianonban elvesztett magyar területeken született.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg (a vonatkozó rész 57. percnél kezdődik):

Nyitókép: Mandiner Archív

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julius68
2022. november 27. 11:45
Magyarország ha bő 200 éve bevezetett volna olyan nyelvtörvényeket mint Ukrajna manapság, 1920-ra nem lettek volna nemzetiségek Magyarországon. Így az egyik fő ok, nem kerülhetett volna szóba.
Agnieszka
2022. november 27. 09:52
Ceglédi egy értelmes magyar ember, bár lennénk többen. Fura, h. ehhez egy két oldal között lavírozó politológusnak kell személyes bátorság. Őszinte elismerésem.
Kanyar
2022. november 27. 09:38
Az "itt maradt volna nálunk" mondat pontosan jelzi Ceglédi képességeinek színvonalát. Ugyanis nincs ilyen, ezért ez teljesen értelmetlen. Annak talán több értelme lenne, ha a fidesz nem akadályozná, hanem támogatná Ukrajna EU-s közeledését. Ugyanis ez jelenthetné a megoldást.
Jose
2022. november 27. 08:14
Te sajnos elmebeteg vagy. "egy román politikus a Tiszáig húzott Nagy-Románia térképpel pózolna" A románok a rablók, B+++++! Ha a rabló még többet rabolna az ugyanolyan, mint ha a kirabolt vissza szeretné kapni, amit elvettek tőle? Te suttyó, nagyon buta, aljas köcsög!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!