A magyarokat irigyli egy Szudánban ragadt brit férfi

2023. április 24. 17:14

A honvédség szombaton bejelenetette, minden magyart hazahoznak Szudánból. Az Egyesült Királyság állampolgárai viszont maguknak szervezik a menekülést.

2023. április 24. 17:14
null

Magyarország az egyik olyan ország, amelynek nagykövetsége evakuációs tervet dolgozott ki a Szudánban lévő állampolgárai kimentésére – mondta a BBC-nek egy, az afrikai országban ragadt brit állampolgár.

A férfi arról számolt be, hogy jelenleg egy „igazi rémálmot" élnek át azok, akik Szudánban rekedtek. Hozzátette, a brit evakuálásról szóló hírek reményt keltettek benne, de mivel semmi további információ nem érkezett a kormánytól, a megoldás szerinte inkább csak a diplomatákat érintette. 

Egy másik brit állampolgár – akinek több társával sikerült Egyiptomba menekülnie – azt mondta, az Egyesült Királyság kormánya nem tett semmit, hogy segítsen, hanem maguknak kellett intézniük a menekülést. 

Ezzel szemben a magyar kormány a polgárháború kitörése óta azon dolgozik, hogy kimenekítse az országban rekedt állampolgárait

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szombaton bejelentette, hogy Magyarország figyelemmel követi a polgárháború eseményeit, és hazahozza a Szudánban lévő állampolgárait.

Szijjártó Péter külügyminiszter április 22-én reggel arról tudósított, hogy tizennégy magyart sikerült kimenekíteni az országból. Még aznap este azt írta Facebook-oldalán, hogy további tizenöt magyarról tudnak, aki a polgárháború sújtotta országban tartózkodik. Hétfőn pedig újabb magyar állampolgár megmeneküléséről számolt be a külügyminiszter.

A nyitóképen egy rendőr fog egy kisgyereket Ammanban, miközben a Szudánból kimenekített emberek szállnak ki a repülőgépből Ammanban. Forrás: Khalil MAZRAAWI / AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. április 24. 18:57
Nálunk ez így megy. Náluk meg úgy. Felteszem nem 30 britt állampoldár volt Szudánban, hanem ennek a többszöröse, talán nem is látják őket szívesen.
elfújta az ellenszél
2023. április 24. 18:47
Van már benne gyakorlata a briteknek, de akkoriban még mintha rendezettebben mentek volna a dolgok. Mikor beszorult a brit expedíciós sereg Khartoumba körülvéve az ellenséggel, megszervezték a leghíresebb mentőexpedíciót (lásd Baedekker). Pech hogy mire odaértek már kinyiffantották őket a lázadók. Máig ez az egyik legkeserűbb emléke a briteknek a gyarmati időkből Akkoriban nem volt még airlift, amit a kabuli repülőtéren láttunk. Persze ha a tálibok keménykednek, ott is sok áldozat lett volna
Zsolt75
2023. április 24. 18:47
Nem divat, na. Előbb menekítenek szudániakat.
mondeos
2023. április 24. 18:41
Nagyon jó ürügy lesz szudáni "menekültekkel" elárasztani Európát. Nézem a híradót, már most szudániakkal tömött repülők jönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!