A gyanú szerint Iványi, a balliberális oldal ünnepelt sztárja a saját alkalmazottait is megkárosítja

2023. szeptember 15. 16:31

A komoly politikai szerepet is vállaló, a kormányt keményen ostorozó lelkész szerepének megítélése rendkívül ellentmondásos, van, aki szerint a karitatív tevékenysége példamutató, más szerint a liberális szociálisellátó-maffia egyik vezére.

2023. szeptember 15. 16:31

Elkeseredett küzdelmet folytat Iványi Gábor, hogy megmaradjanak az általa vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és Oltalom Karitatív Egyesület intézményei. Állítása szerint a hatalomnak van útjában, ezért akarják ellehetetleníteni, a NAV viszont azt állítja, nekik is adózniuk kell, ugyanúgy, mint bárki másnak. 

Iványi kiadott egy kiáltványt – ebben anyagi támogatás mellett arra kér mindenkit, ha teheti, juttassa el a felhívást oda, ahová tudja, és „aki kész szót emelni a jogsértés és embertelenség ellen” –, majd a Népszavának arról panaszkodott, hogy az adóhatóság a múlt hónapban az alapnormatíva nagy részét, 175 millió forintot vont el, viszont ebben a hónapban már a teljes összegtől megfosztották őket, egy fillér sem érkezett a számláikra. 

A lelkész embertelenségről, égbekiáltó gazságról beszél, bár nem vitatja, komoly köztartozásokat halmoztak fel. 

Ennek szerinte egyetlen oka van, hogy még mindig nem kapták vissza egyházi státuszukat, ezzel ugyanis járna az a kiegészítő normatíva, amelyhez hosszú évek óta nem jutnak hozzá. Számításai szerint az állam legalább 12 milliárd forinttal tartozik nekik.

A NAV egy részletes közleményben reagált Iványi kiáltványára, a lényege, hogy „ha valakinek vélt vagy akár valós követelése van az állammal szemben, akkor azzal nem csökkentheti az adó- vagy járulékfizetési kötelezettségét, különösen úgy nem, hogy a dolgozói bruttó béréből levont társadalombiztosítási járulékot a sajátjaként kezeli, így kárt okozva az alkalmazottainak és azok családtagjainak”. S azzal folytatta, hogy a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette, azok jelenleg is szünetelnek. 

Cél azonban az, hogy az adózó a jogellenes tevékenységével hagyjon fel, és észszerű tervvel rendelkezzen kötelezettségei teljesítésére”.

Iványi Gábor megítélése rendkívül ellentmondásos már hosszú évek óta, ennek egyik legfőbb oka, hogy a karitatív tevékenysége mellett – sokan a hajléktalanok, elesettek, szegények megmentőjének tartják, aki önzetlenül segít a bajba jutottakon – komoly közéleti szerepet is vállal, gyakran megnyilvánul kőkemény politikai kérdésekben, kíméletlenül ostorozva az Orbán-kormányt. Emiatt a balliberális oldal egyik ünnepelt sztárja, így számos kitüntetés, díj birtokosa, ezeket többnyire baloldali kormányok, önkormányzatok adományozták neki. 

2022-ben komolyan felmerült a neve, mint az ellenzék köztársaságelnök-jelöltje, ám ezt a Jobbik végül megvétózta. Iványi aktív szerepet vállalt a szivárványkoalíció tavalyi parlamenti választási kampányában is. A március 15-i nagygyűlésükön is ott volt és beszédet mondott – a műsorvezetők úgy mutatták be, mint akit a hatalom sokszor megdobott kővel, de ő mindannyiszor kenyeret dobott vissza –, és az első sorban fotózkodott. Iványi többek között azt mondta, nemzeti szégyen, hogy a magyar kormány nem akar fegyvert küldeni az ukrán szabadságharcosoknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel szemben a jobboldali nyilvánosságban rendkívül lesújtó vélemény alakult ki róla, hiszen mindenki számára köztudott a politikai elkötelezettsége. Nézetrendszerét az is alaposan befolyásolta, hogy 1990-től 1994-ig, majd 1998-tól 2002-ig országgyűlési képviselő is volt az SZDSZ színeiben. A vele szembeni bírálatok azután erősödtek fel, amikor pár évvel ezelőtt kiderült, hogy az adóhatóság nyomozást indított költségvetési csalás gyanúja miatt. A NAV nyomozói tavaly februárban házkutatást tartottak az Oltalom Karitatív Egyesületnél, miután a gyanú szerint a szervezet a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította. Bayer Zsolt ezek után a liberális szociálisellátó-maffia egyik vezérének nevezte, „aki már azt sem tudja, zsidó rabbi-e vagy keresztény lelkész. Valószínűleg már egyik sem” – fogalmazott a publicista.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2023. október 05. 07:20
Klasszikus vegytiszta lejarato cikk a NER től. A szerző bátran vállalja is a nevét hozzá. De nem biztos :))) A legszebb a cikk zaromondata, hogy képzeljétek, ez a mocskos Iványi még fegyvert is akarna küldeni Ukrajnának! Ezen a primitív uszitason már csak röhögni lehet.
Csomorkany
2023. szeptember 17. 08:59
Mindenesetre ezerszer meggondolnám, hogy munkát vállaljak-e Iványinál. Csak a végső kétségbeesés vihetne rá.
KBA98
2023. szeptember 15. 19:10
Mindjárt sírok!
nempolitizalok-0
2023. szeptember 15. 17:39
Ez volt az SZDSZ egyik pénzmosodája. Már régen sitten lenne a helye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!