Csák János: Nem hiszem, hogy ennek a nemzedéknek kellene feladnia

2023. szeptember 17. 14:27

A miniszter szerint továbbra is azon kell dolgozni, hogy megforduljon a demográfiai trend.

2023. szeptember 17. 14:27

A most gyermeket vállaló családok fogják biztosítani a nyugdíját a következő nemzedékeknek – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Mi, magyarok 1100 éve itt élünk, és eddig bármilyen történelmi viszontagság mellett, de mindig sikerült fenntartani a népesség újratermelődését.

Nem hiszem, hogy ennek a nemzedéknek kellene feladnia, amelyik a következőknek át tudja adni a kultúránkat

– tette hozzá.

Kifejtette: a világ országainak egy részében csökken a születésszám és ezért a népesség, más részében – főleg Afrikában – pedig rohamosan növekszik a lakosság; mindez kihívásokat jelent minden országnak. Abban az országban, ahol a népesség „nem képes természetes módon újratermelni önmagát”, lakosságcsere alakulhat ki, a magyar kormány ezért is tűzte a zászlajára 2010-ben a demográfiai trendek megfordítását – közölte.

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 13 évben sokféle lakástámogatási lehetőséget dolgozott ki a kormány a csoktól (családi otthonteremtési kedvezmény) a kamattámogatásokon át a hitellehetőségekig, amelyeket folytatni is fog, alkalmazkodva a piachoz – mondta Csák János. Az interjúban a miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az édesanyák számára valódi döntési szabadságot kell biztosítani akár a munkára, akár arra, hogy otthon tudjanak maradni. Ehhez egyebek mellett bölcsődékre és a pénzügyi eszközökre van szükség – fűzte hozzá.

Közölte, korábban a gyermekek születésekor jelentősen csökkent a családok egy főre eső jövedelme, de a mostani kormányzat intézkedéseinek köszönhetően ezt mérsékelni tudták. Példaként említette a 30 év alatti anyák szja-mentességét és az egyetemisták diákhitelének elengedését, ha gyermekük születik. Közölte, ma már mintegy 30-féle eszközzel támogatják Magyarországon a családokat a gyermekvárás vagy a gyermeknevelés idején. Csák János arról is beszélt, hogy a Covid előtti időszakban kiemelkedő mértékben, 1,59-re nőtt a magyar termékenységi ráta, ami némi visszaesés után jelenleg 1,52. Mint mondta,

az ideális termékenységi ráta 2,1 lenne, ami fenntartaná a népességet,

ezért szerinte további lépésekre van szükség. Ahhoz, hogy mi, magyarok ötszáz vagy ezer év múlva is megőrizzük a kultúránkat, „családok kellenek és robusztus gazdaság”. Hozzátette: ami e kettőt összeköti, az bizonyos esetekben az szja-mentesség, amelyet a négygyermekesek után a háromgyermekesekre is kiterjesztenének – idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését a politikus. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megjegyezte, már dolgoznak a városi csok pótlásán, amit egyre kevesebben vettek fel az ingatlanok felértékelődése, az infláció és a magas kamatlábak miatt. Ezért olyan új rendszert akarnak kidolgozni, ami jobban reflektál a mai piaci viszonyokra – közölte. Elmondta, folytatják a bölcsődei fejlesztéseket is, ami „nem csak épületeket jelent”. Utalt arra, hogy a felsőoktatási felvételi rendszer átdolgozásával jelentősen nőtt a pedagógus-, óvodapedagógus és gyermekgondozói szakra jelentkezők száma. Csák János szerint a kormány feladata lehetővé tenni, hogy aki családot szeretne alapítani és gyereket vállalni, annak „a lehető legnagyobb tér és pálya nyíljon”.

(MTI)

***

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picnic Niki
2023. szeptember 20. 12:48
Épp most olvasom, a bp-i ingatlanok árak vetekszik néhány olasz város, stb. vagy horvát tengerparti település nm-es áraival, és néhányan már ott keresnek lakást. NEM A VILÁGVÉGÉN, de nem is a tengerparton persze. Többen kiadásra, akik nem akarnak kiköltözni, de akadnak akik home officében dolgoznak. Persze nem általános, de néhány éve ez elképzelhetetlen volt. A CSOK visszafelé sült el.
greg
2023. szeptember 17. 18:24
Pedig feladják, sőtt eszükbe sem jut hogy gyereket vállaljanak. Sokkal egyszerűbb kutyát tartani, és ezt az állami rádióban a Petőfin is propagálják. Ahol nem vagyonvédelmi, egyéb munla célokat szolgál a kutya ott nem engedném, durván adóztatnám a kutyatartást.
lájkbajnok
2023. szeptember 17. 16:14
Kabaré ez a bajusz.
Claudius1
2023. szeptember 17. 15:29
klónozzátok egymást faszkalapok. Genetikailag a fideszesek ugyis nyomoronc barmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!