Magyarország recesszióban. De mi jön ezután?

2023. szeptember 19. 12:32

Sokunk szomorú meglepetésére mintegy 9 év kellett ahhoz, hogy a magyar GDP utolérje az 1990-es – nem túl magas – kibocsátást.

2023. szeptember 19. 12:32
null
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Portfolio

„A nyomasztó tényeket valóban nem lehetett vitatni. De mégis, ha már bekerült a gazdaságpolitikai fogalomtárba a recesszió kifejezés, akkor érdemes használni, különbséget téve a válság, a recesszió és a ciklikus, átmeneti ütemmérséklődés között. Nem szőrszálhasogatásból. Ezek természete, társadalmi és gazdasági következménye eltérő, és másféle cselekvést igényelnek.  

Visszaeséseink bősége
Válságot valóban élt át Magyarország, nem is egyet az utóbbi évtizedekben. Mély válság állt be a rendszerváltozás folyamatában nálunk és máshol is. Vállalati csődhullám, gazdasági folyamatok megszakadása, az infláció megugrása, felfutó munkanélküliség: nem kétséges, hogy az 1990-es évek elején krízisen estünk át. Igaz ugyan, hogy atipikus volt, hiszen a teljes politikai és intézményi rendszerünk, biztonságpolitikai kötődésünk, életmódunk átrendeződött; az ezzel együtt járó gazdasági visszaesés csak egy volt a sok kritikus vonatkozás között. A gazdasági válság szó mindenesetre joggal alkalmazható a rezsimváltás utáni éveinkre: bruttó hazai termékünk (GDP) kumuláltan mintegy 18 százalékkal zsugorodott 1989-től az 1993 közepén elért mélypontig. Csehszlovákia utódállamaiban, Lengyelországban is hasonló lett a kimutatott GDP-csökkenés mértéke, a visegrádi térségtől délre és főként keletre még súlyosabb lett a krízis.

Nemcsak mély, de hosszú is volt a politikai átmenet előtti output-szintjéhez mért visszaesés. Sokunk szomorú meglepetésére mintegy 9 év kellett ahhoz, hogy a magyar GDP utolérje az 1990-es – nem túl magas – kibocsátást.

Időben sokkal közelebbi a 2008-as válság. Az előbbitől eltérően az ténylegesen gazdasági, pontosabban pénzügyi eredetű és természetű volt, és nemcsak térségi, hanem globális kiterjedésű. A magyar gazdaságot emlékezetesen keményen érintette; 2009 csaknem 7 százalékos GDP-visszaesést hozott. Megjegyzendő, hogy míg Magyarország, Csehország, Szlovákia, vagy éppen Németország jelentős output-esést szenvedett el 2009-ben, az akkor még kevésbé nyitott lengyel gazdaság számára ugyanazon évben folytatódott a növekedés, csupán az addigi impozáns növekedési ütem mérséklődött.

Ezt követően nálunk csupán átmeneti és csekély visszaesést láthattunk, legfeljebb egy-két negyedévben 100 alatti éves növekedési indexet, azaz volumenmérséklődéssel. Majd jött a Covid-járvány miatt nagy gazdaságleállás, amely mélysége alapján szintén kiérdemelte a válság nevet.”

Nyitókép: Ficsor Márton, Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 20. 17:57
Ezt a senkiházi gyáva yzart a köpcös geci orbán neveztette ki mnb elnöknek. Fülèt, farrkát behúzva menekült 2002 után. De mit keres ez a gazember egy magát jobbernek hazudó kibaszott médiában. Le se kellene szarni!
JohnnyBeGood
2023. szeptember 20. 11:56
Azt mondja 1990-ben krízisen estünk át? Miért fogalmaz így? Részt vett a folyamatban? Felelőse az akkor történteknek? Jól élt az ország tönkretételéből? 1990-ben nem krízisen, hanem szándékos népirtáson ment keresztül Magyarország. Az ostoba és velejéig korrupt "elit???" kifosztotta az országot. 1,5 millió embert tettek munkanélkülivé, földönfutóvá, lecsúszott alkoholistává. A teljes magyar ipart szétverték, szétlopták, így a magyar embereknek semmiféle jövőképe sem maradt, az alkoholizmus, a dohányzás, a rák. a korai halál lett a jussuk. Persze ezt is ráfogták az emberekre, mondván milyen egészségtelenül élnek ezek a magyarok. Ez NÉPIRTÁS volt, amit a bpá féle megmondóemberek próbálnak relativizálni, elkenni. Nem véletlen, hisz ők jól éltek mások nyomorából.
florin
2023. szeptember 20. 10:14
Csak úgy sugározza a totális tehetetlenséget ez a pali.
pesszimista
2023. szeptember 20. 07:03
Bod Úr! Annak idején ha tökös ember lett volna , kényelmes állásért jó fizetésért nem mondott volna le jegybanki állásáról De ránk szabadította, azt a Surányit, aki azzal a jelszóval kótya vetyélte el az aranytartalékot, hogy a jövőben úgyis megszűnik az arany szerepe. Ez hasonló Fukuyama elhíresült jövendöléséhez a történelem végéről. Csak nekünk ez sokkal jobban fájt. Ha egy kis tisztesség lenne önben, akkor csendben maradna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!