Szokatlan felhívás: magyar önkénteseket toboroz egy furcsa oroszbarát szervezet!

2023. szeptember 11. 18:16

“Mindenki jelentkezését elfogadjuk, de a magyar nemzetiségűek (állampolgárságtól függetlenül) elsőbbséget élveznek az elbírálásban” – írják.

2023. szeptember 11. 18:16
-

Aktiválta magát a „Szent István Légiója” nevű szervezet, egy oroszbarát „önkéntes zászlóalj,” amely kifejezetten magyar állampolgárokat akar az ukrán frontra toborozni – olvasható a Lakmuszon

A magát „önkéntes zászlóaljként” jellemző szervezet először 2014-ben, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus idején bukkant fel,

a Lakmusz azonosított két olyan magyar állampolgárt is, aki harcolt a konfliktusban Oroszország oldalán.

A Szent István Légiója nevű szervezet idén nyáron kezdett el ismét toborozni.

Kedves Barátaink, ismét elindítjuk az önkéntesek toborzását. Harci tapasztalatot szívesen fogadunk, de az nem feltétlenül szükséges, mindent megtanítunk. 

Mindenki jelentkezését elfogadjuk, de a magyar nemzetiségűek (állampolgárságtól függetlenül) elsőbbséget élveznek az elbírálásban”

– írta a Szent István Légiója nevű oldal az orosz Vkontaktén, majd az üzenet különböző Telegram-csatornákon is terjedni kezdett.

A magyar törvények szerint az idegen fegyveres szervezetben való részvétel, illetve az arra való toborzás is háborús bűncselekménynek számít. Ezt a Büntető Törvénykönyv (Btk.) tiltott toborzásnak hívja (146. paragrafus), és 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– tette hozzá a lap. 

A Lakmuszt arról tájékoztatta a Belügyminisztérium, hogy jelenleg öt ilyen eljárás van folyamatban. Korábban egy volt rendőr felfüggesztett börtönt kapott, amiért a donbaszi szakadárok oldalán harcolt.

Korábban tiltott toborzás miatt ítélték két év (felfüggesztett) szabadságvesztésre Lehóczki Krisztián volt rendőrt, aki 2014-ben egy internetes felhívásra válaszolva csatlakozott a kelet-ukrajnai oroszbarát erőkhöz.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. szeptember 12. 09:11
Piros könyves kommunisták a főnökötök hadba hív , ne bujkáljatok .
bagira002
2023. szeptember 12. 09:09
Pártállami seggnyalók jelentkezhettek , kádárapródögei.
Mich99
2023. szeptember 12. 00:38
Se az ukrán, se az orosz oldalon ne harcoljanak magyarok! Gyilkolják egymást nélkülünk!
lauderstenonis-2
2023. szeptember 11. 20:55
Itt az idő, hogy az itt kommentelő hazaáruló ruszkiseggnyalók felcsapjanak légiósnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!