Több, Magyarországon működő cég is nyerészkedett a Covid alatt

2023. szeptember 13. 10:34

Nemzetközi kutatások és adatok is bizonyítják, hogy Amerikában és Európában is jócskán megnőtt a legutóbbi koronavírus-járvány óta a céges nyerészkedés.

2023. szeptember 13. 10:34
Illustration of the interior of a supermarket. 
FRANCE, PARIS, 2023-08-26. Illustration de l interieur d un supermarche. Auchan. Rayon fruits et legumes.

A Mandiner korábban beszámolt arról, hogy egyre nagyobb profitra tettek szert a cégek a koronavírus-járvány óta. Nemzetközi kutatások és adatok is bizonyítják, hogy Amerikában és Európában is jócskán megnőtt a legutóbbi koronavírus-járvány óta a céges nyerészkedés.

A Magyar Nemzet legújabb cikkében arra is rámutatott, hogy az elmúlt évek során Magyarországon is megerősödött a céges nyerészkedés. A magyar kormány azonban reagált, és pontosan azokat az intézkedéseket hozta meg, amelyeket a nemzetközi szakmai közvélemény ilyen esetekre felvetett.

A „proaktív árazás” következményei

Az építőanyag-iparban működő, Magyarországon is aktív Holcim vezérigazgatója, Jan Philipp Jenisch példának okáért kijelentette, hogy 

inflációs környezetben vagyunk most már közel két éve… nagyon proaktív módon áraztunk, így aztán az eredményeink nem isszák meg a levét. Sőt, éppen ellenkezőleg, nő a profitunk.”

Mint írták, a Holcim magyarországi leányvállalatának adózott eredménye 2020-ban közel 18 milliárd forintra emelkedett. Mindemellett az is tény, hogy a magyarországi leányvállalat – a folyamatosan bővülő nettó árbevétele ellenére – 2021-ben mindössze 0,77 milliárd forintos profitról, majd 2022-ben már egyenesen 1,45 milliárd forintos mínuszról adott számot.

A királyegyházi cementgyáráról ismert, svájci tulajdonú cég egyébként nemrég a magyar kormány által kivetett új közteher miatt panaszkodott a baloldali sajtónak, a 2021 júliusában bevezetett bányajáradék mellett ugyanis szén-dioxid-kvótaadót is fizetniük kell.

A nagy nemzetközi élelmiszerláncok haszna

A lap górcső alá vette a a Magyarországon működő nagy nemzetközi élelmiszerláncok nyereségeit. Az Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, valamint a Tesco 2019 óta közzétett beszámolóit nézték meg.

A legkomolyabb áremelést az Auchan hajtotta végre a hat nagy áruházlánc közül.

Esetükben folyamatosan nőtt az árrés, 2019 és 2022 között összesen 6,2 százalékponttal. A másik komoly árrésnövelő a Penny volt, ahol 1,7 százalékpont volt a növekedés a vizsgált időszakban. Fontos kiemelni, hogy ez a kicsinek tűnő mutató valójában súlyos milliárdokat jelent, hiszen a Penny belföldi értékesítésének nettó árbevétele kerekítve 404 milliárd forint volt.

Egy másik mutató, a nettó árbevétel és az anyagköltségek hányadosa a pandémia kezdete óta a Lidlnél volt a legmagasabb.

A jelentős felárak a német diszkontlánc esetében a nyereségben is erősen megmutatkoztak. A leggyengébb a tavalyi volt a vizsgált esztendők közül, de még ekkor is meghaladta a 25 milliárd forintot a cég adózás utáni eredménye.

A Magyar Nemzet teljes cikkét ide kattintva tudják elolvasni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: RICCARDO MILANI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. szeptember 13. 16:58
A cím valóság azonosan: Több, ner közeli cég is nyerészkedett a Covid alatt.
nempolitizalok-0
2023. szeptember 13. 14:36
És mit tettünk ez ellen??????
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 13. 12:54
Paraszttól felvásárolva: 1 kg fölözetlen tej: 150 ft 1 tojás: 20 ft 1 kg léalma: 35 ft Malmi búza: 120 ft/kg Ezekböl lesznek 5000-10.000 százalékos haszonnal a polcokon az áruk. Jud Süss, a tiltott náci film.
Zsolakomarom
2023. szeptember 13. 12:44
nevetseges ez a vergodes Ha jobban nyereszkedtek, mint mas orszagokban, azert a kormany a felelos. O biztositja a jogi kornyezetet. De nem nyereszkedtek semmivel se jobban, mint a magyar lancok. Kulonben minek menne a tuskoba a magyar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!