Egyre kevésbé vonzó a baloldal

2023. október 24. 19:00

A baloldali összefogás 6 pártja összességében semmit nem tudott erősödni a választások óta eltelt másfél évben.

2023. október 24. 19:00
null
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

„Érdekes kutatást tett közzé a napokban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A szakember 2010-ig visszamenőleg azt vizsgálta, hogy a baloldali ellenzék pártjai mekkora támogatottsággal rendelkeztek másfél évvel az országgyűlési választások után.

Az eredmény az ellenzék számára kiábrándító. Persze pártok jöttek és mentek, ennek ellenére jól összehasonlítható, hogy az éppen aktuálisan együttműködő pártok közös támogatottsága mekkora volt másfél év elteltével. Az adatsor elképesztő mélyrepülést mutat. Míg 2011-ben a szóban forgó pártok 47%-os támogatottsággal bírtak, 2015-ben pedig 51%-ossal, addig 2019 ugyanezen időszakában már csak 40%, most,

2023 októberében pedig csupán a választók 35%-a adta volna rájuk a voksát.

Vagyis a baloldali összefogás 6 pártja összességében semmit nem tudott erősödni a választások óta eltelt másfél évben. Ez már csak a nemzetközi trendeket figyelembe véve is meglepő. A háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakuló válság – amelyet súlyos infláció is követett – Európa-szerte megtépázta a kormányon lévő pártok támogatottságát. Elég csak Németországra gondolnunk, ahol a hárompárti koalíciónak ma már nem lenne többsége. Magyarországon ugyanakkor a nehéz helyzetből nem tudott profitálni az ellenzék. Ez egyrészt köszönhető a kormánypártok hitelességének, hiszen a Fidesz-KDNP egy világos válságkezelő tervvel állt az emberek elé, amelyet következetesen végre is hajt, ennek tudható be, hogy az infláció mára a felére csökkent a januárihoz képest.”

Nyitókép: Mátrai Dávid, Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. október 26. 12:56
Persze, hogy nem. Kettő, végtelenül egyszerű oka van: 1./Jó kormányzás, világhírű vezetővel. 2./ Illuminált vezetője van az ellenzéknek! Világhírű hazug gazember! Tajtrészeg mindennap!
salátás
2023. október 25. 13:26
nemán,orbánegygeci ,szutykos,rasputyin és kovács ubul tevékenysége ennyit ér? több kommentet fiúk :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
bodrigyuri
2023. október 24. 21:06
Így van! És a zsidesz támogatottsága is nagyot csökkent. Az állandó és főleg mostani zsidóimádat miatt is. A cigókról nem is beszélve. Zsidócigányia egyetlen ellenszere az egyetlen erősödő MHM.
hátakkor
2023. október 24. 19:26
6 párt? Lassan tíz, szàmos társelnökkel. Az egypártrendszerben :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!