Kezdődik az MSZP agóniája, ami akár a 2026-os megszűnéshez is elvezethet – elemző a Mandinernek

2023. november 24. 13:20

Napi abszurd: az MSZP programot hirdetett, az utódpárt rendszerváltást akar.

2023. november 24. 13:20
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Ha az ember nem követné munkájából kifolyólag Tóth Bertalan volt MSZP-elnök közösségi oldalát, talán nem is értesült volna róla, hogy a szocialisták programot hirdettek, nem is akármilyet, a remekműnek nem más címet adtak, minthogy 

rendszerváltást!.

Lépéskényszerben volt a kommunisták utódpártja, hogy mutasson valamit a választóinak, a Závecz Research múlt héten publikált közvélemény-kutatása alapján ugyanis a parlamenti küszöb alatt van az utódpárt. Azaz, ha a szocialisták nem fognának össze senkivel a következő országgyűlési választásokon, akkor a rendszerváltás óta eltelt 33 évben az MSZP először nem jutna be az Országgyűlésbe.

Lózungok puffogtatása érdemi tartalom nélkül

Röviden összefoglalva: azt lehet elmondani az olykor önmagával is ellentmondásba kerülő párt programjáról, hogy megvan, mit akarnak, csak azt valamiért nagyon nem árulják el, hogyan. A főbb pontokat kiemelve a szocialisták programjának lényege, hogy „újból meg kell teremteni a szabadságot, a jogbiztonságot és a demokráciát Magyarországon”, „meg kell szüntetni a társadalmi igazságtalanságokat, és meg kell teremteni az esélyegyenlőséget”, valamint, hogy „feladatunk a környezetünk kizsákmányolásának megszüntetése, valamint a klímaigazságosság érvényre juttatása”.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár sok konkrétum nincs, nagy valószínűséggel újra elővennék a többkulcsos adót. Az egyik alpontban azt írják, „a tehetősebbeknek nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az ország építéséhez”.

A programpont rengeteg „csemegét” rejteget, képtelenség dönteni, melyik a legnagyobb lózung, ám a toplistán mindenképp helyet érdemel az a két bekezdés, miszerint 

meg kell hallgatnunk, és meg kell értenünk egymást”, valamint „újra köztársasággá kell szerveznünk hazánkat”.

Sok hűhó semmiért

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Mandinernek elmondta, a baloldalon zajlik egy megkülönböztetési verseny a pártok között, ami azt jelenti, hogy próbálnak önálló arcélt felmutatni. 

Azt akarják elérni, hogy ezzel megindokolják a saját létjogosultságukat, ugyanis több párt is a bejutási küszöb alatt áll, így egyre inkább felvetődik a közéletben, hogy egyáltalán nincsen rájuk szükség”

– fogalmazott lapunknak a politológus, aki szerint ettől a problémától szenved az MSZP is, amely a mostani programhirdetéssel egy erősen baloldali pártként identifikálja magát. 

Deák Dániel megjegyezte, hogy a programban egy ellenzéki közhelygyűjteményt látni, példaként pedig az olyan programpontokat emeli ki, mint az „igazságos, valódi nyugdíjrendszer kell”, vagy a „meg kell gyógyítani az egészségügyet”.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az MSZP a többi balliberális pártokhoz hasonlóan egy hitelességi válságtól szenved, a 2010 előtti kormányzásukban nyoma sem volt baloldali elemnek, a legdurvább lakossági megszorításokat hajtották végre. Kiemeli, ezzel szemben a jelenlegi kormány még válságidőszakban is emeli a nyugdíjakat, béreket, sőt 13. havi nyugdíjat is bevezetett. 

Emellett fenntartja a rezsicsökkentést, a krízisidőszakban pedig ártsopot is működtetett. Ezek mind-mind baloldali elemek, amelyet az ellenzéki pártok nem támogattak, nem szavaztak meg a parlamentben”

– mondta Deák Dániel, aki szerint a választók sokkal inkább ezeket a tetteket nézik, nem pedig a különböző programokat, hiszen ahogy a közmondás tartja: „a papír sok mindent elbír”, a tettek számítanak. 

Deák Dániel úgy látja, vélhetően ez az újabb programhirdetés nem fog változtatni a szocialista párt tragikus helyzetén, amely várhatóan a jövő évi EP-választáson nem fog szerezni mandátumot, így megkezdődik a párt agóniája, amely a 2026-os megszűnéshez vezethet majd.

A kérdés most már nem az MSZP jövője, hanem hogy a megmaradt politikusok mit csinálnak majd a jövőben: átlépnek-e a DK-ba vagy más, civil pályát választanak maguknak, mint például Bangóné Borbély Ildikó, aki kikerülve a reflektorfényből glettelni, tapétázni, burkolni, lekvárt főzni kezdett

– zárta elemzését Deák Dániel. 

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Advocate
2023. november 25. 08:44
Azért ezt a vászoncselédet kiváncsiságból egyszer a színéről a javára fordítanám!😄
Kanmacska
2023. november 24. 18:12
Az MSZP hanyatlása már a Gyurcsány puccskor megkezdődött. Annak ellenére van ez így, hogy 2006-ban még nyögvenyelősen ugyan, de megnyerték a választásokat. Gyurcsány rengeteg hibát elkövetett, az SZDSZ viselkedése is undorítóan magyarellenes, rossz értelemben vett elitista és szélsőségesen neolib, neokon gazdasági szemléletű volt. A folyamatos megszorítások, az életszínvonal állandó csökkentése, a munkanélküliség növelése megásta ennek a két pártnak a sírját. De közrejátszott ebben Fletó kiválása és a sok tehetségtelen, tehetetlen figura is, akik a pártot alkotják.
KBA98
2023. november 24. 16:56
Ez a nő nem normális!
hátakkor
2023. november 24. 16:23
Az ajtók záródnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!