Rogán bejelentette: Az okostelefonra költözik az ügyintézés

2023. november 14. 16:23

A DÁP-alkalmazáson keresztül elérhetők és kifizethetők lesznek a közüzemi számlák is.

2023. november 14. 16:23

Költségcsökkenésre és a hatékonyság növekedésére számít a digitális állampolgárság program (DÁP) bevezetésétől Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt kedden tartott beszámolójában a jövőbeni gazdasági versenyképesség szempontjából is kiemelkedően fontosnak nevezte az új, több lépcsőben bevezetendő fejlesztést.

A Digitális állampolgárság programról (DÁP) szóló, a parlamentnek kedden benyújtandó törvényjavaslat alapján

az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás okostelefonra költözik.

Mindenki számára lehetővé válik a jövőben a DÁP-alkalmazáson keresztül az ügyintézés offline üzemmódban is, hitelesen, megbízhatóan és az unió legújabb irányelvének megfelelően – mutatta be az alkalmazást a miniszter.

Közlése szerint első lépésként 2024 szeptemberétől az e-azonosítás és az e-aláírás lesz elérhető a piaci szereplők számára is. 2025-től lép be a tervek szerint az e-dokumentumtár, az e-posta szolgáltatás, minden hivatalos levelet ilyen módon tudnak kézbesíteni, és ezekre válaszolni is lehet majd a mobiltelefonra letölthető alkalmazás segítéségével.

A DÁP-alkalmazáson keresztül elérhetők és kifizethetők lesznek a közüzemi számlák is.

Olyan piaci szolgáltatásokat is bevezetnének ezzel párhuzamosan, amelyek egy-egy termék vásárlásakor például a garanciajegyet elérhetővé és letölthetővé teszik – jelezte. Rogán Antal elmondta: a DÁP-törvény mindenki számára egységes és elérhető digitális azonosító bevezetését is jelenti, ehhez alaptörvény-módosításra lesz szükség. A tárcavezető azt kérte a bizottságtól, támogassa a javaslatot.

Ilyen, a digitális ügyintézés egészét átfogó kódex elfogadására nem volt példa eddig. Az alkalmazásnak köszönhetően lényegesen gyorsabbá és hatékonyabbá válhat az ügyintézés – összegzett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 15. 09:03
Bár a legkisebb bajunk lenne pólusváltás és napkitörés esetén a DÁP leállása, de azért érdemes belegondolni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Carrington-esem%C3%A9ny 1859-ben pólusváltás nélkül is akkora napvihar volt, hogy telefonpóznák gyulladtak ki és szikráztak a távíróállomások. Nem tudom kell-e részleteznem mit okozna ez a mai kifinomult áramköröknek... Úgy olvadna ránk az elmúlt 70 év elektronikai fejlődése, hogy azt sem tudnánk hogyan tovább.
békalepcse2.0
2023. november 14. 19:18
Hogy tovább zsibbasszam a tudatlanok agyát. Nagyon sok jel mutat arra hogy küszöbön a pólusváltás. Ez a folyamat azzal jár hogy a föld mágneses mezeje megszűnik egy időre és a napszél, amit a föld mágneses mezeje eltérít a sarkok irányába most, akkor akadálytalanul lejut a légkör alsó rétegeibe és koronakisüléseket okoz. A napszél az lüktető de szinte állandó és a tér minden irányába terjed, tehát a föld nem tud kitérni előle... A koronakisülést pedig már vázoltam mit okoz. Ez a pólusváltás becslések szerint három naptól két, három hétig is eltarthat. Nesze nekünk mindent digitalizálni...
békalepcse2.0
2023. november 14. 18:56
Az itt lelkendező idióták sem képesek felfogni, mivel is játszadoznak valójában. A föld a kozmikus lőtéren egy céltábla. Amúgy is igen serülékeny a földi civilizáció, de még orosz rulettet is játszunk a hatlövetűvel öt golyóval... Ebbe a sorba illik bele a rogán elháborodottsága és a tietek lekendező elmebeteg kommnettársaim.
békalepcse2.0
2023. november 14. 18:48
Aki nem ismerné a jelenséget, ami a digitalizáció végét is jelenteheti. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231102/hatalmas-napkitores-tortent-2024-ben-johet-a-kovetkezo-napmaximum-649333 Egy telitalálatos napkitörés az egész civilzáció eltörlésével is járhat. A légkör alsó részébe lejutó töltött elemi részecskék koronakisüléseket hoznak létre, ami minden elektronikai eszközünket kiéget, tönkre tesz. Nagyon sok napkitöré történik, de ezek a tér minden irányába mehetnek, kis eséllyel talája el közvetlen a föld légkörét. Azonban ennek az esélye nqgyon nem nulla!!! Ennek fényében ostobaság ekkora hányadát életünknek az elektronikára bízni. Így az ügyintézest és készpénz helyettesítő sigitális pénzügyeket is. Ez az emberiség kollektív öngyikossági kísérlete valójában. Rogán meg talán növesszen agyat magának aztán kezdjen el tanulni valami értelmes dolgot, mert nekifutásból hülye szegénykém ezekkel a baromságokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!