Sümegi tragédia: miért fajulhatott idáig a helyzet, min mennek át a bántalmazottak és a bántalmazó tinédzserek?

2023. november 21. 18:06

Az egész országot megrázta annak 16 éves sümegi fiú öngyilkosságának a híre, ki feltehetően azért vetett véget életének, mert nem bírta tovább elviselni, hogy társai zaklatják. Szakértőt kérdeztünk!

2023. november 21. 18:06
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Rövid időn belül két tinédzser is véget vetett életének. Egy 16 éves sümegi tinédzser, Pisti vonat elé ugrott, mert a feltevések szerint nem bírta tovább elviselni, hogy a súlya miatt iskolatársai zaklatják, gúnyolják az iskolában. Egy 15 éves vaskúti lány pedig szerelmi bánat miatt akasztotta fel magát. Mindkét eset érthető mód alaposan megrázta a közvéleményt.

Érdemes kiemelni, hogy nemcsak idehaza vezetnek tragédiához az iskolai bántalmazások, ugratások. Mint ismert, május elején Szerbiát egy iskolai ámokfutás híre sokkolta. Az ottani belügyminisztérium akkor közleményt adott ki, mely szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. Az elkövető, kit a tragédia után rövid idő alatt elfogtak a rendőrök, nyolc társával és egy biztonsági őrrel végzett, megsebesített hat másik tanulót és egy tanárt. A belgrádi események után újabb lövöldözés történt az országban. A főváros mellett található Mladenovácon egy 21 éves férfi nyitott tüzet automata fegyverrel egy fiatalokból álló társaságra: 8-an meghaltak és tizenhárman megsérültek. Az ámokfutó ellen hajtóvadászatot indítottak, végül nyolc óra alatt kézre kerítették.

Ezt is ajánljuk a témában

Garázdaság vétség gyanúja miatt indult büntetőeljárás

A Sümegen történtek után a Tényeknek nyilatkozott az a fiú is, aki a videón kibuktatta Pistit. Itt elhangzott, hogy az a videó, ami bejárta a világhálót, egy éve készült. Az iskolatárs állítása szerint fogadásból ütötték, rugdosták egymást, sőt, az öngyilkosságot elkövető tinédzser többször megpofozta őket viccből. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, ennek során pedig a gáncsoló fiút is kihallgatták a rendőrségen.

A Mandiner.hu a tragédia okán megkereste a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatát. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „a haláleset körülményeit a Tapolcai Rendőrkapitányság általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja. A rendőrség tudomására jutott videófelvételek kapcsán (melyeken egy évvel ezelőtti cselekmények láthatók)

garázdaság vétség gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A folyamatban lévő nyomozásra tekintettel további információt nem áll módunkban közölni” – írták.

A bántalmazókra „óriási népharag zúdult”

A sümegi öngyilkossággal kapcsolatban többek között megszólalt Hevesi Krisztina, az Együtt a Bántalmazás Ellen kuratóriumi tagja is. A szakember a TV2 Mokka című műsorában kiemelte, hogy társai érzelmileg és testileg is bántották a fiatalt, ám most a bántalmazókból lettek a bántalmazottak. 

A diákokra ugyanis „óriási népharag zúdult az elmúlt napokban”. 

A Facebookot, de még inkább a TikTokot olyan videók árasztották el, amelyek készítői súlyos büntetést kérnek vagy verést ígérnek azoknak a fiúknak, akik kigáncsolták, megrúgták, gúnyolták, mindezt pedig még videóra is vették.

Hevesi Krisztina úgy fogalmazott, „amennyiben a bántalmazók pszichológiailag nem sérült személyek, akkor a viselkedésük következményei miatt nagyon súlyos bűntudatot élnek át. Szeretjük ezt a szemet szemért gondolatot, hogy most ők is megtapasztalják, hogy milyen bántalmazottnak lenni, de nem az a cél, hogy újabb áldozatok legyenek (…) Tehát

 bárki bármikor bántalmazottá válhat” 

szögezte le.

A szakértő nyilatkozatát teljes terjedelmében alább tekinthetik meg:

Szakpszichológus: minden második gyerek zaklatás áldozata lesz évente egyszer

Hal Melinda klinikai szakpszichológust, a MCC Tanuláskutató Intézetének vezetőkutatóját is megkérdeztük a témában. Mások mellett arra voltunk kíváncsiak, mik azok a jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy egy fiatalkorú bántalmazást él át. Illetve annak is utánajártunk, hova fordulhatnak a lelki válságban lévő fiatalok.

„A bullying egy gyűjtőfogalom, nincs igazán magyar megfelelője. Talán a zaklatás szinonimája lehet. 

Ebben benne van a fizikai és a verbális bántalmazás, direkt és indirekt formák. Egy fajtája a mobbing, ami munkahelyi zaklatást jelent” 

– mondta arról, mi a különbség a két „felkapott” fogalom között.

Fizikai bántalmazás helyett cyberbullying

A klinikai szakpszichológus ezután elmondta, hogy az iskolai bántalmazás korábban leginkább fizikai atrocitásokban nyilvánult meg. De azzal, hogy az online tér jelentőssé vált a mindennapokban, gyakoribbak lettek a cyberbullying események.

Hal Melinda rámutatott, az indirekt formák az online térben is megnyilvánulnak. Például, amikor valakit a társai nem vesznek be, kizárnak az osztály Facebook-csoportjából. Direkt bántalmazásról pedig akkor beszélünk, ha az csetelés közben történik.

„De szándékos cyberbullying az is, ha valakiről egy előnytelen vagy megalázó fotó, esetleg videó kerül ki a közösségi médiába, más nyitott vagy zárt csoportokba. Azt látjuk, hogy a legdurvább egymás ellen irányuló támadások színtere a TikTok közösségi portál lett. 

A legutóbbi felmérések szerint minden második gyerek évente egyszer zaklatás áldozata lesz hazánkban!” – sorolta a szakértő.

Gyanút keltő jelek: erre vigyázzanak a szülők

Hal Melinda szerint abban az esetben kell a szülőknek, tanároknak arra gyanakodnia, hogy egy fiatalkorút bántalmazás ér, ha magatartásbeli- vagy hangulatbeli változás áll be nála.

„Nagyon sokszor a zaklatások áldozatai titkolják mindazt, ami velük történt/történik. Cikinek érzik, és nem szeretnék ezzel terhelni a szüleiket. Vagy egyedül vannak, nincs, akivel megoszthatnák mindazt, amin keresztülmentek” – fogalmazott. A szakértő azt is hozzáfűzte, érdemes a fizikai tünetekre is odafigyelni. „Tizenkét éves korig a zaklatás jellemző tünete a hasfájás, gyomorfájdalom, utána pedig a fejfájás. Nehéz azonban így kiszűrni a problémát, mert a kliensekkel a házi orvosok sokszor hamarabb találkoznak, mint a pszichológusok vagy a segítő szakemberek. Hozzáteszem, igazán jó mára a szomatikus orvosok felkészültsége, folyamatosan dolgozunk az összehangoláson. 

Biztos nem jó menekülési stratégia a fizikai tünetek generálása, nem jó rátanulni

– hívta fel a figyelmet. 

„A fiúk esetében még mindig gyengeségnek számít, ha elmondják, hogy ki vagy mi bántja őket. De a lányok között is akadnak olyanok, akik befelé fordulnak. Sokszor pedig maga a zaklatott sem gondolja azt, hogy amin átmegy, az zaklatás. Egy idő után a bántalmazott elhiszi magáról, hogy ő a hibás a történtekért, mert kövér, szeplős, szemüveges vagy valami egyedi személyiségjeggyel bír. Mindezek pedig alapjaiban érintik az önbizalmat” – jegyezte meg.

Ki a cinkos, ki a néma cinkos? Ki a zaklató, a bántalmazott és a védelmező?

A szakpszichológus arra is kitért, hogy 

elkülönítünk zaklatókat, bántalmazottakat, cinkosokat, néma cinkosokat és védelmezőket. 

„Egyértelmű, hogy melyikből van több vagy kevesebb. Cinkos és néma cinkos sokkal több van, mint zaklató vagy védelmező. Cinkos az, aki bár tisztában van a bántalmazás tényével, de mégsem tesz ellene: helyette passzívan hozzájárul ahhoz, hogy a helyzet fennmaradjon. De szemlátomást a közösségek is teljesen felborultak, alig akad védelmező manapság. 

Sokszor kiderül, hogy aki az iskolában a bántalmazó, agresszor, az odahaza áldozat vagy elhanyagolják.

 Ennek ellenkezőjét is látjuk természetesen, éppen ez a változatosság okozza a területi beavatkozási nehézségeket!” – húzta alá a szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértő: teljesen át kellene alakítani az iskolapszichológiai hálózatot, mert „a zaklatást nem lehet a zaklatás helyszínén kezelni”

Amikor arra terelődött a szó, hogy az áldozatok hova fordulhatnak segítségért, Hal Melinda kijelentette, hogy „az iskolapszichológusi hálózat nagy vívmánya volt az elmúlt évtizedeknek. Hasznos és szükséges terep lenne, azonban 

a zaklatást nem lehet a zaklatás helyszínén kezelni. 

Ki kell hozni a problémát az intézmény falai közül. Sem az oktatásban, sem az egészségügyben nincs jó helyen a beavatkozás”. 

Melyik diák fordul bizalommal az iskolapszichológushoz zaklatás miatt, amikor ő a tanári kar tagja? Vagy ki gondolja, hogy fehér köpenyben lehet az áldozatokat segíteni?” – tette fel a kérdést a szakpszichológus, hozzáfűzve: „az áldozatsegítő központok koncepcióját nagyon pártolom, kiváló szakemberek dolgoznak a rendszerben. Mégis hiányzik az ifjúsági áldozatsegítés. Ezen dolgozni érdemes!”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Súlyos reménytelenség érzése vagy öngyilkossági gondolatok esetén hívja a 116-123 (0-24h) vagy a 06 80 810-600 (0-24h) telefonszámot.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2023. november 21. 20:51
.1, Radikálisan kellene fellépni az okostelefonok iskolai helyzetével. Tehát, reggel beszedem, délben visszaadom. 2, ugyanez a tanárokkal is. ugyanis ők is rá vannak gyógyulva a kütyüjükre. 3, Tini és beszélni róls.los a tanároknak magán beszélgetést, de hivatalosat is folytatni a tanórán. 4, Sokat kellene ilyen vagy hasonló eseteket elemezni még a tanórák terhére is, de lehet még szülőértekezleten is le kellene vetíteni és bezélni róla. Ugyanez a gyerekek öltözködésével kapcsolatba is. 5. Bizony van a tanárok között is, aki gúnyolódik a gyer nevén, alkatán, észbeli képességein. 6. Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni és nem nyomogatni ezt a bibaszt.
Csomorkany
2023. november 21. 19:41
Van ennek egy olyan oldala is, hogy mióta a tanárok lényegében eszköztelenek, gyakran a diákok veszik a kezükbe a társaik "megnevelését". Nincs ez így jól sehogyse.
Onurisz
2023. november 21. 19:13
A sümegi fiú nem titkolta, hogy bántják, a szülei szóltak is az iskolában, de nem történt semmi, sőt a tanára is gúnyolta a fiút. Ebben az esetben az iskola és annak az igazgatója a fő felelős.
szintetikus
2023. november 21. 19:09
"bízzunk a csodában" Gulyás Gergely El is intéztük ezt az ügyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!