Elemző: Cseh Katalin ma már nem jutna ki Brüsszelbe

2023. december 01. 13:41

Itt tart jelenleg a párt haláltusája a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint.

2023. december 01. 13:41

A Mandiner pénteken beszámolt róla, hogy kilép a Momentumból és függetlenként folytatja tovább a Donáth Annát kritizáló polgármester, Nyirati Klára.

„Látjuk, hogy a Momentum gyakorlatilag egy haláltusát vív, tehát nagyon komoly bajban van a párt” – jellemezte az eseményeket videóelemzésében Deák Dániel.

Így indult a Momentum

A XXI. Század Intézet vezető elemzője a párt eddigi történetét is összefoglalta röviden. „A Momentum Mozgalom 2017-ben robbant be a magyar közéletbe az olimpiaellenes kampányával.

A főként fiatalokat célzó új formáció rögtön a baloldali sajtó nagy kedvence lett a Momentum”

– fogalmazott az elemző.

„A párt a kezdetben különutas politikát folytatott, Gyurcsány Ferenccel szemben foglaltak állást. Fekete-Győr András 2017-ben például úgy fogalmazott, hogy »Gyurcsány eltakarodhatna már« és nem értette, mit keres még a közéletben a bukott miniszterelnök” – emlékeztetett Deák Dániel.

Nem kellett sok idő a baloldali összefogáshoz

2018-ban már együttműködtek a régi baloldali pártokkal, több helyen is visszaléptek a Momentum jelöltjei a javukra és elkezdtek együttműködni a Demokratikus Koalícióval (DK) is. „Ugyanez volt a helyzet a 2019-es önkormányzati választáson, majd a 2022-es országgyűlési választásra

megvalósult a teljes baloldali összefogás Gyurcsány Ferenc vezetésével”

– fogalmazott.

Ez a párt valódi szerepe az elemző szerint

Deák Dániel szerint a Momentumnak ugyanis azt a szerepet szánták, mint amit 2010 előtt az SZDSZ-nek, azaz ők szívnák fel a Gyurcsány Ferenccel nem szimpatizáló baloldali szavazókat.

A párt társadalmi támogatottságát értékelve az elemző elmondta: a közvélemény-kutatások adatai szerint a korábban 10 százalék körüli támogatottságot felmutató Momentum ma már stabilan az 5 százalékos bejutási küszöb környékén ingadozik,

vagyis ha most vasárnap lenne az EP-választás, Cseh Katalin már nem jutna ki Brüsszelbe.

Deák Dániel szerint mindez több tényező eredménye, aki a hitelességi válság mellett a Momentum vezető politikusainak intellektuális hiányosságait hangsúlyozta. Az elemző nyomatékosan kijelentette, hogy a Momentum mélyrepülése és intellektuális válsága tovább növeli Gyurcsány Ferenc politikai mozgásterét, aki mára minden baloldali pártot ledominált, minden szereplő hozzá igazodik a baloldalon.

A felvételt itt tudják megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. december 05. 13:23
A Momentum szétesett. Pankotai Liluka, az ész, egyedül maradt. Rendjén való!-:))
KBA98
2023. december 01. 17:29
Oda nem, de börtönbe igen! Sőt, ha visszahoznák a halálbüntetést, akkor az járna neki és a barátnőjének is!
Szerintem
2023. december 01. 15:15
"Tommaso 2023. december 01. 14:22 Pdig a BRUTÁLIS MÉRETŰ orbáni infáció nem is az ő hibája." Hétről hétre olcsóbb minden. Téged átbasz az asszony, inflációt hazudva zsebrevágja az egyre több pénzt. Aztán éli világát, amíg neked le kell szopogatnod a szart a kuncsaftok faszáról, a buziklubban.
Tommaso
2023. december 01. 15:05
pumuklik nem téved, hanem aljas indokból HAZUDIK. Amig ugyanis a FIDESZesek többsége a korábbi rezsim engedelmes kiszolgálója volt, (lásd: Kötél László, Pintér Sándor, Matolcsy, stb) addig a Momentum tagjai akkoriban vagy óvodások voltak, vagy még meg sem születtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!