Zavarban mehetett ünnepelni a hazai baloldal: gigaberuházás cáfol rá az elemző szerint a „kivéreztetett ellenzék” mítoszára

2023. december 24. 17:17

„A baloldali vezetésű Szegedre viszi a kormány a magyar gazdaságtörténet eddigi egyik legnagyobb beruházását!” – mutat rá Deák Dániel közösségi oldalán.

2023. december 24. 17:17
GYURCSÁNY Ferenc

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: pénteken jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai BYD

Kiderült az is: a projekt a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre. 

Az ellenzéki vezetésű szegedi önkormányzat – amely együttműködött a kormánnyal a beruházás ügyében – közleményében azt írta: a dinamikusan fejlődő világcég Szegeden, a város határában lévő mintegy 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park szomszédságában építi fel az elektromosautó-gyárát, ahonnan az európai piacot szolgálja majd ki. A több ezer új munkahelyet létrehozó BYD az akkumulátorgyártás és a vegyipari tevékenységek kivételével a teljes gyártási folyamatot Szegeden valósítja meg. Erről itt számoltunk be korábban.

Így reagált a hírre az elemző

»Kivéreztetett ellenzék«, újabb fejezet: a baloldali vezetésű Szegedre viszi a kormány a magyar gazdaságtörténet eddigi egyik legnagyobb beruházását!”

– írta közösségi oldalán Deák Dániel a hírre reagálva. Az elemző rámutatott arra is: még Botka László, kormánypártisággal aligha támadható, ellenzéki városvezető is köszönetet mondott a beruházás kapcsán végzett közös munka miatt. „Szeretnék köszönetet mondani a Külügyminisztériumnak” – idézte az elemző által megosztott képernyőkép Botka Lászlót.

Az ellenzék nem reagált a Mandiner megkeresésére

Pénteki cikkünk írásáig az ellenzék megkeresett tagjaiból lapunknak egyedül az LMP válaszolt. Ők azt írták:

„Az LMP – Magyarország Zöld Pártja aggályosnak tartja, hogy nem átláthatók a kínai BYD elektromosautó-gyártó multinacionális vállalat szegedi beruházásának részletei, ezért mindent megtesz, hogy kiderítse az adatokat és erről tájékoztassa a közvéleményt, ha már sem a kormány, sem a városvezetés nem hajlandó erre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD.

A kormány nem árulta el, hogy a több milliárd eurós beruházásból mennyit vállal a magyar állam, és azt sem, hogy mennyi adókedvezményt kap a kínai gyár, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezt írásbeli kérdés és adatigénylés beadásával fogja kideríteni. Mindent el fogunk követni, hogy fillérre pontosan kiderüljön, mennyivel kap több állami támogatást egy munkahelyre vetítve a BYD, mint egy szegedi kisvállalkozó.”

Kérdés, hogy mit gondol az ellenzék többi része az említett projektről, különösen azon politikusok, akik rendszeresen közlik: szerintük a magyar kormány „kivérezteti az ellenzéki vezetésű településeket.”

Az érintettek válaszainak zavarba ejtő hiánya miatt azonban ennek eldöntését olvasóinkra bízzuk. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitóképen: Gyurcsány Ferenc pártelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK), a cikkünk írásakor legerősebb ellenzéki párt budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2023. december 25. 17:11
Átoperált Kiscsoportos 2023. december 25. 08:14 Idehozta a sárga mert nem akar 4-5-szörös munkabért fizetni. .. Idefigyelj, te, szaromfosa, meg minden hozzád hasonló aberrált! Ha nincs munka, nincs kereset, nincs állami bevétel! És akkor szociális kiadások sem! Csak nektek fizetgetnek, akik addig éneklitek, hogy ez a munkahely túl mérgező annak nincs elég víz, amaz meg biztos FIDESZes, szóval addig kifogásoltok mindent amig tényleg nem jön semmi és csak szarérhugyér lehet eladni mindent, ami a mienk! Ja hogy ki fizet nektek? Hát azok az országok, ahova tényleg megy a munkahely! Egyébként teremtsetek havi 1 milliót adó, csak tervező munkát igénylő munkahelyeket ti! Ja, nem tudtok mást, csak lopni és eladni?
Átoperált Kiscsoportos
2023. december 25. 08:14
Idehozta a sárga mert nem akar 4-5-szörös munkabért fizetni. Meg azért mert gombokat nyomogatni, ide-oda tenni, csavarokat meghúzni a sötétségben tartott,retardált fideszes is képes ... talán képes.
Akitlosz
2023. december 25. 04:13
Az autógyárakat rohadtul nem ez a baloldal jobboldal marhaság érdekeli. Hanem a sok és olcsó munkaerő meg az adókedvezmények. Nem települnek egymás közelébe, nehogy a munkaerőnek választási lehetősége lehessen, aminek bérfelhajtó hatása lehetne. Ezért egyre kevesebb a szabad hely az országban, azaz az olyan nagyváros, amelynek a közelében nincsen autógyár. EZÉRT Szeged! Tehát nem másért.
survivor
2023. december 25. 03:35
"Zavarban ment...." Ezek meghülyültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!