Mi történik, ha Soros győz?

2024. január 06. 08:10

Én csak leírtam… Két tanulságos film pereg előttünk a szerbiai és a lengyelországi eseményekről.

2024. január 06. 08:10
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

„Nem feltételezések, hipotetikus okfejtések következnek az alábbi írásban, hanem a szemünk előtt zajló, kőkemény valóság. Élőben láthatjuk a »filmet«, amely bemutatja, mi történik akkor, ha a messianisztikus küldetéstudatú milliárdos (erről bővebben lejjebb) által preferált (támogatott?, megvásárolt?) politikusok kerülnek hatalomra egy országban.

Sőt, két filmet is nézhetünk egyszerre. Egy másik – és kezdjük ezzel, mert ez a rövidebb – real time-ban zajló »dokumentumfilm« azt mutatja, mi történik akkor, ha nem az ő emberei nyerik a választást. Ez történik Szerbiában. Ahol a december 17-én zajlott, előre hozott választásokon magabiztos győzelmet aratott Alekszandar Vucsics pártszövetsége, a Szerbia Nem Állhat Meg nevű formáció. 46,72 százalékot szereztek, a második helyezett a Szerbia az Erőszak Ellen nevű, baloldali ellenzéki lista lett 23,5 százalékkal. Harmadik a Szerbiai Szocialista Párt 6,56 százalékkal. Bekerült még a parlamentbe két kisebb párt és néhány nemzetiségi képviselő, köztük a Vajdasági Magyar Demokrata Szövetségből nyolcan.

A környező szláv országokban valamiért gyakori, hogy a pártok már-már mesébe il­lően költői kifejezésekkel nevezik meg önmagukat, egy-egy rövidebb, brand jellegű elnevezés (Fidesz, Momentum stb.) helyett. Vagy ahelyett, hogy egyszerűen a politikai irányultságukra utalna az elnevezésük (Magyar Szocialista Párt).

Vucsics pártját Szerb Haladó Pártnak is nevezik, így semmiképp nem mondható klasszikus konzervatívnak. Sőt, kifejezetten jobboldali ellenzék is indult velük szemben. Egyértelműen szuverenisták azonban: önálló, széles mozgástérrel rendelkező Szerbiában gondolkodnak. Ami ettől még jelenthet valamikor majd EU-tagságot, sőt ez deklarált célja is Szer­biának, de Vucsics láthatóan ragaszkodik ahhoz, hogy országa megtartsa vagy akár fejlessze kapcsolatait további markáns partnerekkel is, a hagyományos szövetséges Oroszországtól az egyre nagyobb világhatalmi státusra szert tevő Kínán át Kis-Ázsia, a közel-keleti térség egyre meghatározóbb regionális hatalmi szereplőjével, Törökországgal. Míg Milosevics idejében a szerb központi narratíva erősen nacionalista, deklaráltan és feltétel nélkül oroszbarát volt, addig mára ezt Vucsics pacifikálni tudta, és nacionalizmus helyett a józan nemzeti érdekérvényesítés politikáját folytatja.

Nem véletlen, hogy ennyire megtalálják a közös hangot Orbán Viktorral, és a magyar–szerb kapcsolatok is korábban soha nem látott minőségre emelkedtek. Persze vannak sérelmek, bizonyára mindig lesznek is, sajnos az atrocitások sem fognak teljesen eltűnni, tahó emberek mindig vannak, de a szerb társadalom általános magyarellenessége, hála Istennek, a múlté.”

Nyitókép: Fabrice Coffrini/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. január 07. 21:34
Mammon hiénáit, a Soros-klánt ki kell tiltani a kontinensről! A maláj és thai kormányok tudják, hogy mit kell csinálni az átkozottakkal: vérdíjat tűzni a fejükre. Oda nem mer visszamenni egyik sátánfajzat sem.
Fed74
2024. január 07. 20:20
Jeszenszky , te kis fidesz csicska!!!! Miért mindíg a Gyuribácsit akarod leszopni a többi fideszes pöcs barátoddal együtt, te kis köcsög?
Vasalo
2024. január 07. 13:26
Hát igen tipikus a libsi csöcselékre amikor veszt a választáson. Allitolag 30000 szabüvazat miatt nehány kerületben meg kell ismételni a választást, de a libsi uraság millio szavazatot bukott. Mégis ök akarják eldönteni ki nyert. Röhej! S a legelszomoritobb, hogy a jövö intelligenciája ( a diákok) ilyen hamis eszmék miatt tüntentetnek. Itt lenne az ideje némi vizágyuval széthajtani öket, hogy gondolják majd otthon átfagyva vizesen át mit is akarnak. 👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿
llnnhegyi
2024. január 06. 11:56
Január 11 ( 2024) A "Békemenet" elindul Lengyelországban. Megyünk párezren hazánkból is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!