Családpolitika: már 30 kedvezmény segíti a párokat

2024. február 12. 15:19

Tovább bővült a családtámogatások köre 2024-re, és volt pár változás is.

2024. február 12. 15:19

Ma már több mint harminc intézkedéssel segítjük a magyar családokat, köztük számos kedvezményt házaspárok vehetnek igénybe.

Ezek közé a támogatások közé tartozik egyebek mellett az, hogy az első házasok két évig adókedvezményt vehetnek igénybe, a házasok igényelhetik a 2024 januárjától emelt összegű Babaváró hitelt, a gyermekáldás után pedig családi adókedvezményben részesülhetnek már a várandósság alatt is – írja a Házasság Hete alkalmából kiadott közleményében Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a Magyar Nemzet szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

A közlemény hozzáteszi: az otthonteremtési céljaik megvalósításában a 2024 januárjától elérhető új CSOK Plusszal is segítik a gyermeket vagy további gyermeket vállaló házaspárokat. A legfeljebb háromszázalékos kamatú, államilag támogatott hitelt a meglévő és vállalt gyermekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint összegben igényelhetik a házaspárok. A CSOK Pluszt az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőnél értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. A támogatás új és használt lakóingatlanra is felhasználható.

Ezt is ajánljuk a témában

A Banknavigátor összefoglalója szerint a következő családtámogatások érhetőek el 2024-ben:

Falusi CSOK: a falusi CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, amely a kistelepüléseken élők számára biztosít segítséget az otthonteremtéshez. A támogatás összege a gyermekszámtól függően változik.

CSOK Plusz: a CSOK Plusz egy kamattámogatott hitel, amely a gyermeket vállaló családok számára biztosít segítséget az otthonteremtéshez. A hitel összege a gyermekszámtól függően 15 millió forinttól 50 millió forintig terjedhet.

További családtámogatások 2024-ben: Babaváró támogatás, adó- és illetékkedvezmények, ÁFA visszatérítés, illetékkedvezmény, első házasok kedvezménye, 25 év alattiak SZJA mentessége, KRESZ-vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése, ingyenes tankönyv és Erzsébet Táborok program.

A támogatások igénybevételének feltételei eltérőek, ezért érdemes a Magyar Államkincstár honlapján tájékozódni.

Az összes családtámogatásról a kormanyhivatalok.hu ad tájékoztatást.

A kormány politikájának köszönhetően – írja a fent is idézett közlemény –

a 2010 és 2023 közötti tizenhárom év alatt a népesedési folyamatokban számos tekintetben sikerült kedvező változást elérni.

Ha nem történt volna meg a 2010-es családbarát fordulat, mára mintegy 178 ezer gyermekkel kevesebb született volna meg.

Mindemellett jelentősen emelkedett a családalapítási kedv: míg 2010-ben 36 ezer pár kötött házasságot, addig 2023-ban már ötvenezer, mindeközben pedig jelentősen csökkent a válások száma.

A magyarországi stabil, többrétű, célzott és rugalmas családtámogatási rendszer sokoldalúan védi és szolgálja a családokat. A közlemény szerint ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon erősödött a házasság intézménye.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép forrása: Getty Images

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2024. február 12. 18:42
Ebben is sikertelen a geci mint minden másban. Vajon miért van ez? Talán mert 0 esélye van eltartani egy gyereket a többségnek? Nincs ped aki tanítsa, az eü szar, a fizu a béka segge alatt. Milyen jövőképe van egy családnak? Nyilván az igénytelen nerjobbágyok elvannak segélyből ott vidéken, de azért az emberek inkább értelmes, élhető életre vágynak. Amúgy születnek magyar gyerekek. Külföldön, vegyes házasságokban. Nagyot fognak szopni a buta parasztok, amikor felnőnek, és hazajönnek szavazni.:-)
Latrina
2024. február 12. 17:47
tudnátok segíteni, hogy tölthetem fel ide a meztelen képeimet?
o1gtolvaj
2024. február 12. 17:19
Eltűnt a Gyermekvédelmi Főigazgatóság oldaláról az ifj. Orbán Győző és a bicskei gyerekotthon kapcsolatát érintő cikk Ez a pedofidesz csaladpolitikaja. Jobb lenne, ha a csuti ideges gyorsasaggal elhuzna Moszkvaba.
szintetikus
2024. február 12. 17:06
Ha hozzájutottak ezekhez tegyenek félre a magánegészségügyre, mert az állami egészségügy nincs a helyzet magaslatán. Oktatásra sem árt, ha félreraknak, mert a tónik szétverték az oktatást! De legalább lesüllyed a putris magyarság, ahová való. HAHAHA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!