Kikelet, hazánk legrégebben áttelelő gólyája, elfoglalta szokásos téli szállását

2024. február 02. 08:52

A nem mindennapi példány jelenleg a Hortobágyon fészkel.

2024. február 02. 08:52
null

Kikelet, Magyarország legrégebben áttelelő gólyája, elfoglalta szokásos téli szállását. A nem mindennapi példány jelenleg a Hortobágyon fészkel – írta meg az Időkép.

Bár a legtöbb gólya nem tölti a hideg hónapokat Magyarországon, vannak olyan példányok, akik egész évben itt maradnak. Ők nem keresnek melegebb éghajlatot télen. 

Kikelet, a jelenleg ismert legrégebb óta itt áttelelő gólya, január közepén érkezett meg, és hagyományosan Hortobágyon talált magának fészket.

Februárban már rendbe szokta tenni otthonát és várva a párját. A Telelő gólyák – Gólyateleltetés nevű Facebook csoportban közölték, hogy Kikelet idén is a megszokott menetrend szerint érkezett meg a Hortobágyra, pontosan 2024. január 24-én.

Kikelet. Fórrás: Telelő gólyák - Gólyateleltetés Facebook-oldala

Molnár Mária, aki évek óta figyelemmel kíséri a gólyák mozgását, leolvasta a gyűrűszámát, megbizonyosodva róla, hogy Kikeletről van szó. A gólya már nem fiatal, és 2007-ben súlyos sérüléseket szenvedett, amikor egy vezetéknek ütközött. Akkor kevés reményt láttak felépülésére, de szerencsére ma már jól és kifejezetten jó egészségnek örvend.

***

Nyitókép: Telelő gólyák – Gólyateleltetés Facebook-oldala

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2024. február 02. 20:01
Mi is várjuk a gólyáinkat.
nemecsek-3
2024. február 02. 11:01
Most ismét én vagyok az értelmi fogyatékos, hogy nem vagyok képes a cikk logikai feldolgozására. Ha jól tudom, február 2 van, ami a tél vége. Most érkezett berendezkedni az áttelelésre? Ha itt telel át honnan érkezett ide a tél végén áttelelni. Ha ez az áttelelő szállás, akkor értelemszerűen van valahol átnyaraló szállás. Ezt akkor tévedésből fogja rendbetenni a kedvesének?
Barna Kutya
2024. február 02. 10:51
Végre egy jó hír!
Akitlosz
2024. február 02. 09:33
A gólyák korán újrakelnek, már augusztusban és korán is érkeznek. Már februárban. A kis gólyák érdekei miatt. A felnőttek könnyebben megélnek, a kis gólyáknak erősnek kell lenniük, amire először útnak indulnak és a nyár végén, kora ősszel még jó körülmények között utazhatnak. A visszaútkor meg már felnőttek. S ilyenkor egy csomó melójuk van, rendbe tenni a fészket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!