Kilencven éve hunyt el Móra Ferenc

2024. február 08. 05:40

Kevesen tudják, de az író a Szeged szabadkőműves páholy tagja volt, számos tisztséget betöltött, avató beszédeket tartott és szabadkőműves verseket írt.

2024. február 08. 05:40

Kilencven évvel ezelőtt hunyt el Móra Ferenc, író, újságíró, muzeológus. A szegényparaszt családból származó irodalmár 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán, tanulmányait – a család szegénysége miatt – nehéz körülmények között végezte, a Budapesti Tudományegyetemen szerzett földrajz–természetrajz szakos diplomát. 1922-től a Világ című napilap munkatársa volt, majd annak megszűnése után a Magyar Hírlapban jelentek meg tárcái, az utóbbinak haláláig főmunkatársa volt. Kevesen tudják, 

de Móra Ferenc 1911–1920 között a Szeged szabadkőműves páholy tagja volt, 

számos tisztséget betöltött, avató beszédeket tartott és szabadkőműves verseket írt. 

Kezdetben verseket írt

Írói pályáját versírással kezdte, azonban később is írt verseket.

Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. 

Mint publicista többször is bírálta a Horthy-korszak társadalmi igazságtalanságait és visszásságait. Ennek adott hangot a Hannibál feltámasztása című regényében, amely az író életében önállóan nem jelenhetett meg, csak 1955-ben adták ki Szegeden. 1956-ban Hannibál tanár úr címmel filmre vitték, szintén az akkori hivatalos kultúrpolitikai „irányelveknek” megfelelően.

Móra Ferencet mély barátság fűzte Juhász Gyulához.

Felesége Walleshausen Ilona volt, aki a maga korában szintén országos ismertséget szerzett Móra Ferencné néven írt és számos kiadást megért szakácskönyvével. Egyetlen lányuk született, Móra Anna, aki az író sok művében megjelenik, Panka néven.

Nyitókép: Wikipédia

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2024. február 08. 19:08
Kedvenc novellám a "szeptemberi emlék", ahol a kisgyerek anyjának nincs elég pénze az iskolai beíratásra, mert mindenüket elvert a jég. A gyerek az utcán, az iskola ablaka alatt hallgatózik, mert nem bírja ki, úgy szeretne tanulni. Amikor a tanár kérdésére senki nem tudja a helyes latin választ az osztályban, ő bekiabálja kintről. A tanár kijön érte és ölbe viszi be a tanterembe
gyzoltan-2
2024. február 08. 08:32
Mellékvágányon futott..! A kényszer vitte rá. avagy tudatos megalkuvó választás, ki tudhatja... Olyan meghatározó magyarországi események kortársa, átélője, melyre magyarként csak egyféle reakció fogadható el... -hogy teljesen világos legyen: Aki mélységében ismeri, vagy éppen magyarként átélte a zsidó ÁVO tevékenységének Rákosi-Kádár lélekölő időszakát, melynek félelem faktora a jelenre is rányomja bélyegét, azoknak vitathatatlan emberi joga, a zsidósággal, a zsidóság eljárásaival szembeni ellenállás, korlátozás nélküli gyakorlása, azaz joga! Az antiszemitizmus törvénybe iktatása túl a nem-zsidó emberiség megalázásán, az emberi jogok, többek közt a szabad vélemény nyilvánításának jogát is sérti, és valószínűleg szándékosan elkövetve, az antiszemitizmust táplálja, napi szinten élővé teszi! Miért is?! -mert az antiszemitizmus a zsidóság éltető ereje, védő pajzsa, az a kohéziós erő, mely nélkül a zsidóság nem létezhetne, nem érvényesülhetne! Az antiszemitizmus léte, az a zsidóság léte!
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 08. 08:18 Szerkesztve
Hát, Mandinerkém, nem lihegtétek túl a "témát"! :-| Az Ének a búzamezőkrőlt és az Aranykoporsót legalább illett volna megemlíteni, ezek bizonyosan irodalomtörténeti jelentőségű művei és a gyerekeknek írt munkáit, ha már valószínűleg legnagyobb "gyermekírónk". Esetleg múzeumigazgatói, kultúraszervezői, régészeti tevékenységét... Vagy ma már nem Mórán tanulnak meg a gyerekek olvasni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!